Horoscopul zilei

Pesti
(19 Februarie - 20 Martie)


› vrei zodia ta

Cultura generala

Burebista a oferit sprijinul lui Pompei in razboiul civil cu Cezar.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Un betiv, mergeape drum spre casa, se impiedica de o scindura si cazu. Se ridica cu chiu cu vai si vru sa porneasca. Iar se impiedica si cazu.
- Daca stiam ca o sa mai cad o data, mai bine nu ma ridicam...

› vrei mai mult
Versiunea imprimabila

 

Punguta cu doi bani

de Ion Creanga

Planse de colorat cu Punguta cu doi bani

Test: Punguta cu doi bani

 

Asculta povestea cu imagini animate!

Descarca planse de colorat cu Punguta cu doi bani

Era odata o baba si un mosneag. Baba avea o gaina, si mosneagul un cucos; gaina babei se oua de cate doua ori pe fiecare zi si baba manca o multime de oua; iar mosneagului nu-i da nici unul. Mosneagul intr-o zi perdu rabdarea si zise:
- Mai baba, mananci ca in targul lui Cremene. Ia da-mi si mie niste oua, ca sa-mi prind pofta macar.
- Da' cum nu! zise baba, care era foarte zgarcita. Daca ai pofta de oua, bate si tu cucosul tau, sa faca oua, si-i manca; ca eu asa am batut gaina, si iacata-o cum se oua.

 

Descarca planse de colorat cu Punguta cu doi baniMosneagul, pofticios si hapsin, se ia dupa gura babei si, de ciuda, prinde iute si degraba cucosul si-i da o bataie buna, zicand:  
- Na! Ori te oua, ori du-te de la casa mea; ca sa nu mai strici mancarea degeaba. Cucosul, cum scapa din manile mosneagului, fugi de-acasa si umbla pe drumuri, bezmetec.

Descarca planse de colorat cu Punguta cu doi baniSi cum mergea el pe-un drum, numai iata gaseste o punguta cu doi bani. Si cum o gaseste, o si ia in clont si se intoarna cu dansa inapoi catre casa mosneagului. Pe drum se intalneste c-o trasura c-un boier si cu niste cucoane. Boierul se uita cu bagare de seama la cucos, vede in clontu-i o punguta si zice vezeteului:

- Mai! Ia da-te jos si vezi ce are cucosul cela in plisc. Vezeteul se da iute jos din capra trasurei, si c-un feliu de mestesug, prinde cucosul si luandu-i punguta din clont o da boieriului. Boieriul o ia, fara pasare o pune in buzunar si porneste cu trasura inainte. Cucosul, suparat de asta, nu se lasa, ci se ia dupa trasura, spuind neincetat:

Descarca planse de colorat cu Punguta cu doi bani

-Cucurigu! Boieri mari, Dati punguta cu doi bani! Boierul, inciudat, cand ajunge in dreptul unei fantani, zice vezeteului: