Horoscopul zilei

Scorpion
(23 Octombrie - 21 Noiembrie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Bancul zilei

Doi purici au castigat la ROBINGO.
-Tu ce ai de gand sa faci cu banii castigati?imtreaba unul dintre ei.
-In primul rand, imi cumpar un caine care sa fie numai al meu...

› vrei mai mult

Cultura generala

Nu putem simti gustul mancarurilor decat daca alimentele sunt combinate cu saliva.

› vrei mai mult
Versiunea imprimabila

 

Canuta om sucit

de Ion Luca Caragiale

Planse de colorat cu Canuta om sucit

Asculta povestea cu imagini animate - prima parte

Asculta povestea cu imagini animate - a doua parte

Descarca planse de colorat cu Canuta om sucit

A fost odata un om care toata viata lui nu s-a putut potrivi cu lumea - un om sucit.

Ma-sii i-a abatut sa nasca tocmai despre ziua la lasata secului de postu mare, cand se pornise o zloata grozava. Pastele in anul acela cadea in iarna de tot. Tata-sau a alergat cu brisca la moasa satului tocmai in margine. Moasa dormea; d-abia se intorsese acasa de la arendasul mosiei, unde fusese chef. A trebuit vreme pana s-o destepte, pana sa se imbrace femeia, pana sa se urce-n brisca. Copilul a asteptat cat a asteptat si, pana sa-si piarza rabdarea ma-sa care se vaita cumplit, si-a pierdut-o el p-a lui si s-a repezit asa fara socoteala in lume, tocmai cand s-auzeau clopoteii de la brisca lui tata-sau la scara.

Peste vreo patru saptamani, a venit vremea sa-l boteze: Radu, Raducanu, Canuta - fara praznic la calindar. Dupa ce s-a lapadat de trei ori de Satana nasu-sau pentru el, popa satului a luat copilul in mani si l-a varat odata in cristelnita: "in numele Tatalui!..." copilul a rabdat; pe urma inc-odata: "...s-al Fiului!..." copilul a-nceput sa urle de apa rece parca-l baga in foc; iar cand l-a varat a treia oara: "...s-al sfantului Duh!..." copilul s-a smucit dintre degetele popii ca o varluga, si a scapat in fundul cristelnitei. Popa a scos mainile goale din apa, iar nasa a inceput sa tipe:

Se-neaca, parinte, copilul!... Ce faci?

Descarca planse de colorat cu Canuta om sucit

Popa si-a sumes iute manicile si l-a scos cat a putut mai degrab la aer. Mititelul era vanat ca un ficat de bivol batran; nici miau nu mai zicea; clipea numai din ochisorii lui carpiti ca un broscoi in pierzare.

L-au luat de picioare, l-au invartit, l-au scuturat, l-au frecat, pana i-a venit iar sufletul la loc.

Maa! zice popa; multi copii am botezat de cand sunt preot... sa va traiasca! dar asa copil sucit n-am mai vazut!

 

 
 
 
Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate