Horoscopul zilei

Leu
(23 Iulie - 22 August)


E posibil sa primesti un pont de cum sa faci niste bani foarte usor. Te vei gandi apoi la cum o sa cheltuiesti banii pe care crezi ca ii vei obtine.

› vrei zodia ta

Bancul zilei

Bula era cu bunica lui la piata. La un moment dat, Bula vede pe jos o bancnota de 100$. Se apleaca sa o ridice, dar bunica lui ii da peste mana si zice: Ce e pe jos nu se ridica! Mai merg ei , cand Bula gaseste pe jos o bancnota do 500$. Bunica zice ,,Ce-i pe jos nu se ridica!'' Mai merg ei putin, cand bunica lui Bula cade intr-o groapa adanca de 2 metri. Isi rupsese maini, picioare.
-Bula, ajuta-ma!
-Ce-i pe jos nu se ridica!

› vrei mai mult

Cultura generala

Lacustele calatoare pot zbura fara intrerupere 2000 km, cu o viteza de 40 km/h.

› vrei mai mult
Versiunea imprimabila

 

Canuta om sucit

de Ion Luca Caragiale

Planse de colorat cu Canuta om sucit

Asculta povestea cu imagini animate - prima parte

 

Asculta povestea cu imagini animate - a doua parte

Descarca planse de colorat cu Canuta om sucit

A fost odata un om care toata viata lui nu s-a putut potrivi cu lumea - un om sucit.

 

Ma-sii i-a abatut sa nasca tocmai despre ziua la lasata secului de postu mare, cand se pornise o zloata grozava. Pastele in anul acela cadea in iarna de tot. Tata-sau a alergat cu brisca la moasa satului tocmai in margine. Moasa dormea; d-abia se intorsese acasa de la arendasul mosiei, unde fusese chef. A trebuit vreme pana s-o destepte, pana sa se imbrace femeia, pana sa se urce-n brisca. Copilul a asteptat cat a asteptat si, pana sa-si piarza rabdarea ma-sa care se vaita cumplit, si-a pierdut-o el p-a lui si s-a repezit asa fara socoteala in lume, tocmai cand s-auzeau clopoteii de la brisca lui tata-sau la scara.

Peste vreo patru saptamani, a venit vremea sa-l boteze: Radu, Raducanu, Canuta - fara praznic la calindar. Dupa ce s-a lapadat de trei ori de Satana nasu-sau pentru el, popa satului a luat copilul in mani si l-a varat odata in cristelnita: "in numele Tatalui!..." copilul a rabdat; pe urma inc-odata: "...s-al Fiului!..." copilul a-nceput sa urle de apa rece parca-l baga in foc; iar cand l-a varat a treia oara: "...s-al sfantului Duh!..." copilul s-a smucit dintre degetele popii ca o varluga, si a scapat in fundul cristelnitei. Popa a scos mainile goale din apa, iar nasa a inceput sa tipe:

Se-neaca, parinte, copilul!... Ce faci?

Descarca planse de colorat cu Canuta om sucit

Popa si-a sumes iute manicile si l-a scos cat a putut mai degrab la aer. Mititelul era vanat ca un ficat de bivol batran; nici miau nu mai zicea; clipea numai din ochisorii lui carpiti ca un broscoi in pierzare.

L-au luat de picioare, l-au invartit, l-au scuturat, l-au frecat, pana i-a venit iar sufletul la loc.

Maa! zice popa; multi copii am botezat de cand sunt preot... sa va traiasca! dar asa copil sucit n-am mai vazut!