Horoscopul zilei

Scorpion
(23 Octombrie - 21 Noiembrie)


Atmosfera in grupul tau de prieteni e mai relaxanta ca niciodata, iar pe tine nu poate decat sa te bucure aceasta situatie.

› vrei zodia ta

Cultura generala

In anii 2000 magarii omorau anual mai multi oameni decat o faceau accidentele aviatice.

› vrei mai mult

Bancul zilei

2 tarani taiau o bomba si trece pe langa ei un orasean si i intreaba:
-Daca explodeaza?
raspuns taranii:-Nu-i nimica mai avem

› vrei mai mult
Evaluare Nationala | Bacalaureat | Subiecte Examen | Forum | Arhiva | Referate

home : Scoala : Stiri

Vrei 7? Recunoaste un cuvint necunoscut!

22 Octombrie 2004
Elevii care in toamna anului viitor intra in clasa a V-a vor primi note conform unor criterii speciale. In momentul in care vor evalua cunostintele elevilor, profesorii vor fi nevoiti sa tina seama de conditiile puse de minister. Mai mult, fiecare dascal va trebui sa intocmeasca pentru fiecare copil o fisa de evaluare, unde sa treaca punctele pe care i le acorda, iar la intervale de timp acestea se vor transforma in note in catalog. Criteriile i-au zapacit insa pe profesori, care au cerut ministerului sa elaboreze o metodologie in care sa explice clar noul sistem de notare.

Cind vor intra la clasa, profesorii vor fi nevoiti sa aiba asupra lor pagini intregi cu criteriile pe baza carora vor acorda note elevilor. De exemplu, la clasa a V-a, la limba si literatura romana, criteriile se intind pe 18 pagini. Pentru fiecare tip de evaluare, orala sau scrisa, exista conditii speciale de notare. Aceste criterii, elaborate de Ministerul Educatiei, se refera doar la notele de 5, 7, 9 si 10, pentru celelalte, totul fiind lasat la aprecierea profesorului. Reprezentantii ministerului justifica introducerea acestui sistem de notare prin faptul ca doresc sa elimine subiectivismul profesorilor, iar elevii sa obtina notele meritate. “Notarea trebuie sa fie obiectiva, parintii sa nu se mai plinga de faptul ca, dupa patru ani de studiu, copiii lor nu merita acele note. Totodata, nu vrem sa se mai spuna ca exista diferente de notare intre elevii de la tara si cei de la oras. In plus, timp de patru ani vrem sa pastram acelasi sistem de admitere in liceu, adica mediile din clasele V-VIII sa conteze in proportie de 50%, iar testul scris tot atit”, spune Irinel Chiran, secretar de stat in Ministerul Educatiei.

Nota 2 pentru tacere

In listele cu criterii, ministerul a tinut sa precizeze ca profesorii pot acorda note de la 1 la 10. Si daca pentru notele 6 si 8 nu exista criterii, pentru obtinerea notelor 1, 2, 3 si 4 conditiile sint lapidare. Nota 1 - pentru frauda, 2 - pentru nici un fel de raspuns, 3 - pentru raspuns gresit in mod evident si 4 - pentru raspuns incomplet sau cu erori, abateri de la criteriile corespunzatoare notei 5.
De exemplu, la limba si literatura romana elevul trebuie sa stie:
pentru nota 5: sa prezinte dirijat/cu ajutorul profesorului un mesaj oral pe o tema data, cu elemente de lexic partial adecvate pentru anumite situatii de comunicare si cu unele abateri de la corectitudinea limbii literare
pentru nota 7: sa recunoasca cuvinte noi/necunoscute in comunicarea uzuala, in textele literare si nonliterare ascultate
pentru nota 9: sa corecteze propria exprimare orala din punctul de vedere al pronuntiei regionale in diferite situatii (comunicare uzuala, recitirea unei poezii, interpretarea unui text narativ)
pentru nota 10: aprecierea sumara corecta/adecvata asupra unor elemente de structura si de limbaj ale unui text narativ: personaje, plasarea actiunii in timp si spatiu, modul de desfasurare a actiunii, stilul autorului, raportarea la parametrii cine, ce, unde, cind, cum.

Si copiii trebuie sa stie criteriile

Pe linga faptul ca profesorii trebuie sa cunoasca aceste criterii pe de rost atunci cind acorda notele, ele trebuie insusite si de elevi, pentru a sti ce se asteapta de la ei si pentru a da raspunsul corect. “Copiii trebuie sa stie ce vrea profesorul de la ei, acesta este motivul pentru care profesorii trebuie sa prezinte elevilor criteriile”, sustine Irinel Chiran. Ea precizeaza ca, dupa ce isi va termina mandatul la minister, se va intoarce la catedra ca profesoara de matematica si nu va avea nevoie sa vina cu criteriile la clasa pentru ca le-a aplicat si pina acum si nu i se pare un sistem greoi.
Profesorii nu sint, de aceeasi parere. Cel mai mult ii nemultumeste fisa de evaluare pe care trebuie sa o intocmeasca pentru fiecare elev in parte. “Este imposibil, nu putem trece in fisa de evaluare puncte pentru fiecare criteriu in parte, in rest, criteriile sint bune, dar nu pentru a face tabele si tabelase”, declara Lili Burcea, profesoara la Scoala nr. 197 din Bucuresti.
In cazul in care nu vor aplica acest sistem de notare, profesorii vor fi sanctionati in momentul in care vor fi prinsi in flagrant de inspectori. “Ii putem retrage gradatia si salariul de merit si ii putem trimite la Casa corpului didactic la cursuri pentru a invata sa aplice criteriile”, afirma secretarul de stat, Irinel Chiran.

Ministerul sa explice criteriile!

Nici nu a fost elaborat bine acest sistem de notare, ca unii profesori au deja nelamuriri. “Criteriile sint formulate foarte vag. Daca nu am criterii pentru nota 6, atunci ce se intimpla daca un elev face de 5, dar nu indeplineste toate criteriile pentru nota 7? Exista formulari de genul partial sau adecvat. Singura sansa de succes a acestui sistem este ca ministerul sa elaboreze o metodologie de aplicare si sa explice concret ce a vrut sa spuna”, sustine Monica Donovski, director de programe la Centrul Educatia 2000+, ONG infiintat de Fundatia pentru o Societate Deschisa.

Cauta in stiri



Propune o stire

home : Scoala : Stiri