Horoscopul zilei

Sagetator
(22 Noiembrie - 20 Decembrie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Creierul barbatilor este organizat fie pentru a vorbi, fie pentru a asculta. Nu le pot face pe amandoua in acelasi timp. Asta inseamna ca daca un barbat vorbeste, el a surzit, nu mai poate auzi nimic. Cand vorbeste, o femeie poate auzi in acelasi timp. Deci, atunci cand o femeie vorbeste cu un barbat, trebuie sa-l lase sa termine ce are de spus, altfel el nu poate auzi nimic.

› vrei mai mult

Bancul zilei

-Ce este fidelitatea?
-O mancarime la care nu poti sa te scarpini!

› vrei mai mult
Evaluare Nationala | Bacalaureat | Subiecte Examen | Forum | Arhiva | Referate

home : Scoala : Stiri

S-au afisat rezultatele testelor-dezastru

26 Iunie 2006
Absolventii de gimnaziu au aflat, ieri, rezultatele testelor nationale, care in acest an au fost organizate dezastruos. Un ziarist de la Adevarul a dovedit neglijenta crasa de la distribuirea subiectelor, primind 40 de plicuri cu subiecte si bareme fara a fi legitimat si fara a i se cere delegatia din partea comisiei judetene. A urmat apoi baremul de corectare de la testul de romana, contestat de elite universitare. "Nu mai supooort!" "Auzi, cica le afiseaza la 2!!! Nesimtiti sunt astia, vor sa ne tina in tensiune!!", se lamenta o mamica, la 2 fara un sfert, in curtea Liceului Teoretic "Ion Barbu" din Capitala. Niste parinti "reorganizeaza" curtea scolii: cara o banca de lemn mai la umbra. Cand detecteaza miscare pe holul scolii, aspirantii la statutul de licean o iau buluc catre cele cateva ferestre pe care sunt lipite foile cu rezultate. Galagia e de nesuportat: se fluiera, se urla, se zdrangane chei. O eleva bondoaca se-agata cu disperare de pervazul de la geam: "Nu mai supooort! Nu mai supoort!" In momentul afisarii rezultatelor au loc zbierete animalice si imbratisari pline de patos. Mihai e multumit: are 9.46 per total. Recunoaste ca subordonata era atributiva si mai recunoaste ca, in focurile creatiei, a luat-o circumstantiala de timp, asa ca baremul il avantajeaza. O mama recunoaste neputinta odraslei: "Cum sa facem, ma, contestatie? Faci contestatie cand esti bazat, nu cand ai luat nota 5!", iar alta e necrutatoare: "si, ma rog, ce-ti pare tie rau ca a picat icsulica?".
Ministrul a uitat sa se consulte cu specialistii
Dupa ce conf. univ. dr. Andra Vasilescu, prodecan al Facultatii de Litere a Universitatii din Bucuresti, a precizat pentru Adevarul ca o propozitie atributiva era data in barem ca circumstantiala de timp, ministrul Hardau s-a facut verde si a zis ca o sa se consulte el cu specialisti in domeniu deoarece "nu lasa pe oricine sa-si bata joc de copii". De consultat nu s-a mai consultat si nici nu a mai trimis ziarului Adevarul rezultatele consultarilor, asa cum a promis. Baremul a ramas neschimbat, iar un alt nume important in lingvistica iese la atac. Prof. univ. dr. Ioana Vintila-Radulescu, director adjunct la Institutul de Lingvistica din Bucuresti, afirma ca "greselile din baremul probei de limba romana de la testele nationale nu au nicio legatura cu vechea sau cu noua editie a Gramaticii Academiei, cum sustin autoritatile. Singura iesire onesta din aceasta situatie, oricat de neplacut ar fi, este asumarea greselii si recorectarea sub acest aspect a tuturor lucrarilor la limba romana, intrucat, conform baremului indicat, tocmai elevii care au raspuns corect sunt depunctati". Inspector de romana al Capitalei, prof. Luiza Trusca zice ca nu stie daca elevii care au luat subordonata drept atributiva au fost depunctati. stie insa ca "au fost rare cazurile acestea, 99% din copii au considerat-o temporala".

Sursa Adevarul

Cauta in stiri



Propune o stire

home : Scoala : Stiri