Horoscopul zilei

Berbec
(21 Martie - 20 Aprilie)


In aceasta zi o sa descoperi ca faci anumite lucruri gresite in grupul tau de prieteni. Daca situatia devine tensionata, nu strica sa iti ceri scuze si sa fii mai atent/a pe viitor.

› vrei zodia ta

Cultura generala

Cel mai veninos peste este pestele balon (Arothon hispidus). Traieste in Marea Rosie si poseda o toxina mortala (o puternica otrava pe care o detine in oua, sange, ficat, piele).

› vrei mai mult

Bancul zilei

La un spital a nascut o femeie. Iese copilul si isi saluta tatal, mama si inclusiv doctorul. La care doctorul mirat spune ca va trebui sa fie operat si sa i se scoata o jumatate de creier, ca in caz contrar moare. Zis si facut il opereaza, reuseste operatia, se trezeste copilul si la fel isi saluta mama, tatal si totodata pe doctor. La fel ca prima data doctorul spune ca va trebui operat ca altfel moare. Il opereaza, ii scoate cealalta jumatate de creier si dupa operatie se trezeste copilul si spune: Buna ziua! Actele la control>...

› vrei mai mult
Evaluare Nationala | Bacalaureat | Subiecte Examen | Forum | Arhiva | Referate

home : Scoala : Stiri

Presa de azi: Bac-ul a inceput si s-a terminat la DNA

08 Iulie 2008
Lucrarile de bac, corectate de DNA, titreaza marti Romania libera. Procurorii anticoruptie ancheteaza, in premiera, o posibila fraudare a Bacalaureatului la Centrul de examinare de la Sighetu Marmatiei, unde membrii comisiei ar fi primit 100.000 de lei pentru a favoriza promovarea examenului.

Astfel, luni, 126 de lucrari apartinand elevilor de la Liceul Particular Ulmeni, care au dat Bacalaureatul la Grupul scolar de Industrie Mica si Servicii Sighetu Marmatiei, au fost puse la dispozitia procurorilor DNA.

Eventualele acuzatii de luare de mita planeaza asupra a trei membri ai comisiei de examen, printre care presedintele si un vicepresedinte, dar si asupra secretarei scolii.

Pe fondul posibilei fraudari a bacalaureatului, liderul PD-L, Emil Boc, i-a solicitat ieri premierului Calin Popescu Tariceanu revocarea din functie a ministrului Educatiei, Cristian Adomnitei, pentru "cea mai proasta si mai defectuoasa organizare" a Bacalaureatului din ultimii ani.

Replica ministrului Educatiei nu a intarziat. El a sustinut ca motivele invocate pentru demiterea sa sunt "politicianiste si mincinoase" si ca bacalaureatul a ajuns o arma politica.

Evenimentul Zilei ne anunta ca Bacul a inceput si s-a terminat la Directia Nationala Anticoruptie. Multi dintre tinerii care au sustinut in acest an "examenul maturitatii" au dovedit ca au invatat sa dea spaga. O parte au si fost descoperiti.

Bacalaureatul din acest an a inceput si s-a terminat cu scandal, in curtea Directiei Nationale Anticoruptie (DNA): de la proba de romana oral, "furata" de un autor necunoscut, pana la spaga, data de elevi-muncitori in Italia si Spania.

La un liceu din Sighetul Marmatiei, Directia Nationala Anticoruptie ancheteaza 140 de persoane implicate intr-o frauda. Examenul, care poate candida cu succes la titlul de cel mai fraudat Bacalaureat din istorie, a avut parte de "vigilenta sporita", dupa cum a declarat luni ministrul educatiei, Cristian Adomnitei.

Acesta este, de altfel, cel care, la prima proba orala, cea la Limba si literatura romana, desfasurata in urma cu doua saptamani, declara ca exista scurgeri de informatii in unele centre de examinare si ca a sesizat politia si Parchetul.

Desi "examenul maturitatii" s-a mutat de pe holurile liceelor in curtea DNA, nici pana in ziua de azi nu s-au gasit vinovatii.

Din Gardianul aflam ca Bac-ul "capsunarilor" s-a impotmolit la Anticoruptie. Aproximativ 100 de "capsunari" maramureseni au vrut sa treaca examenul de Bacalaureat cu spaga in mana.

Oamenii absolvisera un liceu privat din Sighetu-Marmatiei, iar directoarea acestuia a adunat de la ei aproape 100.000 de lei pentru a "imblanzi" Comisia de Bacalaureat din care faceau parte un profesor universitar din Cluj-Napoca si un consilier judetean UDMR Maramures.

Patru persoane implicate in "afacere" au fost puse sub invinuire, luni dupa-amiaza, si au primit interdictia de a nu parasi localitatea, dupa ce procurorii clujeni ai DNA au stabilit ca ar fi implicate in fraudarea examenului de bacalaureat.

DNA a confirmat faptul ca a fost demarata o ancheta privind posibila savarsire a unor fapte de coruptie care ar putea avea ca efect fraudarea examenului de Bacalaureat la "Grupul Scolar pentru Industrie Mica si Servicii" din Sighetu-Marmatiei, dar a refuzat sa dea mai multe detalii, invocand caracterul confidential al cercetarilor.

Politicienii isi dau cu bacul in cap, scrie Gandul. Bacalaureatul 2008 a produs scandaluri in serie, a trecut pe la Politie, apoi a intrat in atentia FBI care a incercat sa stabileasca sursa unor scurgeri de subiecte pe e-mail din zona Cluj.

DNA-ul mai lipsea, dar aceasta deficienta a fost remediata luni, cand procurorii anticoruptie au cerut Inspectoratului Scolar Maramures copii dupa lucrarile elevilor de la centrul de examen de la Grupul Scolar pentru Industrie Mica si Servicii, din Sighetu Marmatiei.

Vizate sunt lucrarile a 126 de elevi proveniti de la Liceul particular "Gheorghe Pop de Basesti".

Sambata, procurorii DNA din Cluj au perchezitionat casele presedintelui centrului de examen, conferentiar dr. Virgil Ispas (Universitatea Tehnica Cluj-Napoca), a vicepresedintilor Calin Micu, director la Liceul Teoretic "Petru Rares", si Ildiko Beres, director la Liceul Maghiar "Leowey Klara", si a secretarei Cornelia Hotea, profesor de informatica.

Din informatii neoficiale, procurorii cred ca aceste persoane ar fi strans in jur de 100.000 lei de la elevi. In acest timp, Bac-ul e folosit pe post de ciomag politic. Liderul PD-L Emil Boc a cerut ca ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei, sa-si dea demisia fiindca nu s-a implicat in organizarea examenului, ci in organizarea campaniei pentru locale.

Asta dupa ce, duminica, Mihail Hardau a cerut universitatilor ca in acest an sa nu mai ia in calcul media de la Bac pentru admiterea la facultate, desi asta incalca Legea invatamantului. "Politicianiste si mincinoase", a calificat imediat Cristian Adomnitei acuzele lui Boc.

Cotidianul se intreaba de ce fruntasii de la Bac sunt la Suceava si codasii la Ilfov si a facut o analiza pe ultimii trei ani care incearca sa explice diferentele majore dintre judete in ceea ce priveste promovabilitatea la Bacalaureat.

Inainte de rezolvarea contestatiilor, situatia din acest an arata ca un cvintet de judete (Suceava, Constanta, Botosani, Mehedinti si Caras-Severin) are o promovabilitate de peste 95%, in timp ce in Ilfov, Giurgiu si Valcea, doar pana la 39% dintre elevi iau Bacul.

Diferentele foarte mari nasc dileme. Sunt unele zone in care profesorii isi fac foarte bine datoria la clasa, iar elevii sunt mai sarguinciosi? Sunt profesorii in alte zone mult prea exigenti? Exista o reteta a succesului la Bac?

Ori unii profesori isi ajuta elevii mai mult decat altii prin "mijloace specifice"? Evaluarea informatiilor si declaratiile inspectorilor si ale altor oameni din sistem arata ca adevarul este undeva la mijloc.

Fostul ministru al Educatiei, Mircea Miclea, are o explicatie posibila. El crede ca diferentele nu vin din impartirea geografica, adica "nu se poate pune problema ca elevii din Suceava, de exemplu, au un grad de inteligenta mai ridicat, iar cei din Ilfov nu sunt asa de destepti, pentru ca respira un aer mai poluat".

El gaseste ca in judetele cu medii constant foarte bune exista "o cultura locala a bacalaureatului foarte puternica".

Sursa: Ziare.com

Cauta in stiri



Propune o stire

home : Scoala : Stiri