Horoscopul zilei

Balanta
(22 Septembrie - 22 Octombrie)


In aceasta zi vei lua parte la o discutie foarte importanta cu prietenii, daca stii sa-ti sustii punctul de vedere, vei obtine respectul si admiratia grupului.

› vrei zodia ta

Cultura generala

Mai multi cercetatori au descoperit o substanta secretata de creier - encefalina, a carei actiune analgezica este mai puternica chiar decat a morfinei. Persoanele al caror creier au capacitatea de a secreta mai multa encefalina, evident, suporta mai usor durerile.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Trei lilieci-vampiri atarna de o craca.
Primul zboara si se intoarce peste o juma de ora cu botul plin de sange.
- Bai, vedeti turma aia de oi?
- Da.
- Ei bine, le-am sleit de sange.
Al doilea zboara si se intoarce cu botul plin de sange.
- Bai, vedeti cireada aia de vaci?
- Da.
- Ei bine, le-am macelarit.
Al treilea zboara si se intoarce cu botul plin de sange.
- Bai, vedeti clopotnita satului?
- Da.
- Ei bine, io n-am vazut-o.

› vrei mai mult
Evaluare Nationala | Bacalaureat | Subiecte Examen | Forum | Arhiva | Referate

home : Scoala : Stiri

Bac-ul "copy-paste"

04 Iulie 2008
Credibilitatea examenului de maturitate a scazut intr-atat incat rectorii se gandesc la reintroducerea examenelor de admitere.
Scandalurile care s-au tinut lant in acest an la Bac i-au pus pe ganduri pe rectori, care doresc schimbarea sistemului de selectie a studentilor din anul I.

Bacalaureatul s-a incheiat ieri cu ultima proba la alegere dintre materiile studiate in timpul liceului. Peste jumatate dintre cei 207.000 de elevii au ales sa dea examen la sport. Nici macar ultima proba care a fost sustinuta de absolventii de clasa a XII-a nu a scapat de suspiciunea de frauda.

La Colegiul National "Gheorghe Sincai" din Capitala, unii elevi ne-au spus ca au strans cate 50 de lei de persoana pentru a trece proba de sport. Informatia a fost confirmata de parintii care isi asteptau copiii in fata liceului.

Lucrari cu pasaje identice

Suspiciunile de frauda au inceput chiar din prima zi. Semnalul a fost dat pe 23 iunie, de ministrul educatiei, Cristian Adomnitei, in momentul sustinerii probei orale la limba romana. Ministrul acuza atunci scurgeri de informatii referitoare la cerintele biletelor de examen. Pana astazi, nimeni nu a fost gasit vinovat pentru aceasta situatie.

Duminica, 29 iunie, ­Gheorghe Radulescu, profesor de romana, corector la Centrul 128 din Capitala, declara ca a gasit peste 40 de lucrari cu pasaje identice. "Din 59 de lucrari, 17 erau rezolvate fara sa se fi copiat din manuale, si le-am corectat, dand note intre 2 si 10. Pe celelalte le-am asezat pe serii, in functie de culegerile din care s-a copiat", a spus Radulescu.
Scenariul s-a repetat si la Liceul "Petru Rares" din Beclean, Bistrita-Nasaud, unde 80 de lucrari la proba scrisa de limba romana contineau sintagme identice.

Rectorii: "Organizam noi Bac-ul!"

Suspiciunile de frauda i-au determinat pe rectori sa se gandeasca la reintroducerea examenului de admitere in facultate. "La Conferinta Nationala a Rectorilor vom discuta daca vom organiza admitere. Multi dintre studentii din anul l iau bursa de studiu tocmai pe baza notei de la Bac, ceea ce nu e normal", spune Ecaterina Andronescu, rectorul Universitatii Politehnice Bucuresti.
Ioan Rosca, rectorul Academiei de Studii Economice din Bucuresti, spune ca trebuie schimbat sistemul de examinare pentru Bac cu unul care sa fie controlat de facultati.
"Daca elimin de la Bac profesorii de liceu, iar examenul il organizez in facultati, atunci ar disparea orice suspiciune de frauda", a declarat Rosca. (A mai contribuit Simona Soare).

Copiatul e normal la romani

Specialistii in stiinte ale educatiei spun ca Bac-ul este un eveniment important din viata elevilor, ceea ce ii motiveaza sa copieze. "Fiecare candidat e motivat sa obtina un rezultat cat mai bun si atunci foloseste orice mijloace. in cultura noastra pare ceva normal sa folosesti copiatul", sustine Petru Lisievici, profesor universitar. Psihiatrul Florin Tudose, seful Clinicii de Psihiatrie de la Spitalul Universitar de Urgenta din Bucuresti, este de parere ca traim in era "copy-paste".

"De 19 ani, sistemul corupt in care "savanta" isi lua diplomele prin relatii merge mai departe. Elevii au invatat sa copieze pentru ca asta vad in societate. Sistemul de invatamant e intoxicat cu ideea ca se poate copia, iar asta e si mentalitatea dascalilor", a spus el.

Sursa: Adevarul

Cauta in stiri



Propune o stire

home : Scoala : Stiri