Horoscopul zilei

Scorpion
(23 Octombrie - 21 Noiembrie)


Daca nu ai mai multa grija de sanatatea ta, s-ar putea ca problemele sa apara curand. Acorda mai multa atentie alimentatiei si nu uita sa faci sport! Nu mai lasa pe maine ce poti face azi!

› vrei zodia ta

Cultura generala

In timpul pandemiei de gripa spaniola (1918-1920) oamenii s-au protejat prin distantare sociala, purtarea mastilor si avand grija la igiena personala, spalatul pe maini in special.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Un roman ii spune unui chinez si unui englez ca daca strigi la ecou el iti raspunde.
Romanul:Te iubesc!!!
Ecoul:Te iubesc!!!
Englezul:I love you!!!
Ecoul:I love you!!!
Chinezul:Kcinconki
Ecoul: Ce ai spus ma???

› vrei mai mult
Evaluare Nationala | Bacalaureat | Subiecte Examen | Forum | Arhiva | Referate

home : Scoala : Stiri

Bac- 2005 - "Traditionalismul vine de la substantivul traditie"

29 Iunie 2005
"Aveti nevoie de mai multa lumina?", i-a intrebat una dintre profesoarele examinatoare pe elevii ajunsi in sala de examen. "Avem lumina lui Blaga, care ne vegheaza", a raspuns, cu zambetul pe buze, cantareata Alina Sorescu. Ea a sustinut, ieri, proba orala la limba si literatura romana, din cadrul bacalaureatului, la Liceul Teoretic "Grigore Moisil" din Capitala. Alinei i-a picat modernismul si traditionalismul. "In primul rand, traditionalismul... acest termen vine de la substantivul "traditie", care ne intoarce in trecut, reprezentantii acestei perioade neavand o atitudine critica fata de valorile trecutului. In contextul afirmarii simbolismului, in Franta, la inceputul secolului al XIX-lea, incepe aceasta tendinta de modernizare atat in literatura, cat si in celelalte arte. In spatiul romanesc avem de-a face cu o confruntare intre modernism si traditionalism", asa si-a inceput Alina raspunsul. Ea continua sa gesticuleze, sa zambeasca, sa explice. Adauga ca aceasta ideologie isi are radacinile in romantism, mai precis in ideologia eminesciana, pentru ca Eminescu considera taranul, taranimea, in general, drept "singura clasa sociala pozitiva a societatii romanesti". Pentru Alina "tocmai aceasta confuntare dintre modernism si traditionalism face ca perioada interbelica sa aiba "un farmec aparte"". Alina a vorbit si de poemul "Zburatorul", al lui Ion Heliade Radulescu. Primele trairi erotice ale fiecarei tinere fete aflate in prag de maturitate, din dorinta sa de a fi femeie, in mitologie, zburatorul fiind atat un baiat frumos, dar si o fiinta malefica, prin zbuciumul si suferinta pe care le aduce in sufletul acestor tinere". "Nu mi-a purtat deloc ghinion biletul cu numarul 13, de altfel nici nu sunt superstitioasa", a spus, la final, Alina Sorescu, care a luat nota 10.

Cauta in stiri



Propune o stire

home : Scoala : Stiri