Horoscopul zilei

Leu
(23 Iulie - 22 August)


Un prieten foarte bun iti va cere sfatul, iar tu vei face tot posibilul sa-l ajuti. Pe seara, vei reusi sa te relaxezi si tu cu adevarat.

› vrei zodia ta

Cultura generala

Grecia este recunoscuta ca fiind locul unde a aparut democratia.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Un iepuras mergea prin padure. Deodata gaseste o legatura de morcovi si o sticla de Vodka.
- Mai sa fie, mancare si bautura, visul meu de-o viata. Dar mai intai o dusca de bautura.
Dupa ce bea cade iepurele mort de beat.
Vine vulpea.
-Mancare si bautura, visul meu de-o viata,dar mai intai o dusca de bautura.
Bea si vulpea si cade moarta de beata.
Vine lupul.
-Mancare si bautura,visul meu de-o viata.
Bea si lupul cade si el mort de beat.
Vine ursul.
-Mancare si bautura! Dar nu pot sa beau decat dupa ce mananc.
Mananca pe lup apoi pe vulpe.Satul fiind il lasa pe iepure pe mai tarziu si ia sticla de vodka si o da pe toata pe gat.
Se trezeste iepurasul. Se uita in jur si vede numai sange si oase. La care spune:
-Mama, ce rau sunt la betie!

› vrei mai mult

Proiectul ShakeUp, pregatire pentru cutremur, va fi lansat in 30 de licee din Bucuresti

22 Februarie 2023

Pregatire pentru cutremur

Asociatia E.D.I.T anunta o noua initiativa, de aceasta data de educatie seismica, finantata de Fundatia Comunitara Bucuresti, in cadrul programului pentru cutremure si alte dezastre majore, Bucurestiul Pregatit.


Finantarea celei de-a patra runde a programului „Bucurestiul Pregatit”, in valoare totala de 250.000 lei, a fost acordata proiectului ”ShakeUp!”, un proiect marca Asociatia E.D.I.T., care va implementa cursuri de educatie seismica in 30 de licee din Bucuresti. Obiectivul setat este de crestere a gradului de constientizare in randul tinerilor asupra riscului seismic al Bucurestiului, instruire si pregatire, dar si crearea unui mediu propice pentru discutii despre masuri de siguranta in cazul dezastrelor naturale, purtate in cadrul familiei.

Pentru sustinerea cursurilor de educatie seismica, 15 traineri au fost pregatiti de catre specialisti/ingineri pe cutremure. Cei 15 traineri vor sustine cursuri interactive pentru 5.000 de liceeni din capitala. Programul ”ShakeUp!”, sub umbrela ”Romania in siguranta”, se va desfasura in licee in perioada 27 februarie 2023 – 27 aprilie si are scopul de a informa tinerii despre dezastrele naturale de tipul cutremurelor majore, la ce sa se astepte in timpul unui seism puternic, cum sa se pregateasca si care este comportamentul recomandat imediat dupa cutremur.

"In fata dezastrelor, pregatirea comunitatii este vitala pentru a proteja viata si siguranta celor mai vulnerabili dintre noi: copii, persoane in varsta, persoane cu dizabilitati si animalele de companie. Cresterea nivelului de constientizare si informare a locuitorilor orasului, prin instruirea elevilor din cele 30 de licee, pot face o diferenta majora in reducerea numarului de victime. Programul cuprinde informatii detaliate despre tot ceea ce trebuie sa facem pentru a sti sa ne protejam in caz de cutremur, dar si o parte practica, in colaborare cu Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Bucuresti-Ilfov (ISU) .” a declarat Ion Arseni, Co-Fondator Asociatia E.D.I.T

Prima unitate de invatamant din capitala care va beneficia de educatie seismica este Colegiul National „Sfantul Sava” din sectorul 1. Aici, 150 de elevi din clasele a IX-a si a XI-a vor participa la cursurile teoretice care cuprind notiuni despre planul de urgenta al familiei, notiuni de siguranta in timpul si dupa cutremur. Aceste cursuri vor fi livrate de trainerii formati de specialisti in domeniu si vor include informatii despre cum sa actioneze intr-o cladire sau in afara acesteia si cum sa se organizeze pentru a evita panica si confuzia. Invatarea acestor masuri de siguranta este vitala pentru siguranta copiilor, dar si pentru protejarea intregii comunitati. Alaturi de Asociatia E.D.I.T, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Bucuresti-Ilfov (ISU) va sustine un exercitiu demonstrativ de prim ajutor.

Pana la data de 13 martie 2023, programul „ShakeUp” va fi implementat in urmatoarele licee din sectorul 1: Colegiul National „I.L. Caragiale”, Colegiul National ,,Aurel Vlaicu”, Liceul Teoretic „Jean Monnet” si Colegiul National "Tudor Vianu". Urmand ca pana la data de 27 aprilie 2023 sa se finalizeze implementarea in toate cele 30 de licee participante.

„Bucuresti este una dintre capitalele europene cele mai vulnerabile la un seism major. Cu o densitate mare a populatiei si cladiri vechi, orasul ar putea suferi pagube semnificative in cazul unui cutremur major. Desi ne este greu sa vorbim despre asta, avem cu totii responsabilitatea sa ne pregatim si sa ne informam corect. Derulam campanii de informare pe tema pregatirii individuale pentru cutremur si cunoastem nevoia mare de informare si pregatire a copiilor si tinerilor, pentru ca sunt lucruri pe care chiar le putem face pentru a ne creste sansele de a fi mai bine in caz de cutremur, iar tinerii primesc foarte bine solutiile care vin catre ei, pe intelesul lor. Ne bucuram ca am gasit in Asociatia E.D.I.T un partener cu experienta de lucru in scoli, care ne va ajuta sa avem o generatie informata, pregatita pentru dezastre.” a adaugat Ilinca Apetrei, Program Manager, Fundatia Comunitara Bucuresti.

Impactul pozitiv al programului „ShakeUp” va rasuna dincolo de siguranta copiilor in timpul unui cutremur. Invatarea masurilor de siguranta la cutremur va avea un impact asupra societatii in general, in sensul ca va creste gradul de constientizare si pregatire in cazul unui dezastru natural.

Inapoi la lista de stiri