Horoscopul zilei

Gemeni
(22 Mai - 21 Iunie)


Azi o sa ai ocazia de a vizita anumite locuri speciale si sa cunosti oameni deosebiti. Te gandesti totusi ca in aceasta perioada e mai bine sa eviti socializarea.

› vrei zodia ta

Cultura generala

In timpul vietii se elimina aproximativ 40 kg de celule moarte ale pielii.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Doi oameni vorbeau la un colt de strada :
- Stii care este diferenta dintre un politist si un porc ?
- Aaaaa ... pai ....
La un moment dat se apropie de ei un politist si zice :
- Ia ... hai , sa te aud ... care este diferenta dintre un politist si un porc ... ?
- Nici una , nici una .]
- Asa vezi ... spune politistul .

› vrei mai mult

Numarul bibliotecilor scolare a scazut cu 500, in ultimii doi ani. Accesul la biblioteca, inca inegal

01 Martie 2023

elev citind

In ultimii doi ani, numarul bibliotecilor scolare a scazut constant, de la 6.545 in 2019, la 6.050 in 2022, in vreme ce numarul copiilor care au imprumutat cel putin o carte scolara s-a diminuat si el cu peste 450.000. Organizatia Salvati Copiii si Libris continua proiectul de dotare a scolilor din tara cu un fond de carte complex, care sa permita accesul tuturor copiilor la lectura si la cunoastere.


Conform statisticilor Asociatiei Editorilor din Romania (AER), Romania se situeaza pe ultimul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste consumul de carte, cu o cifra de afaceri de circa 60 de milioane de euro inregistrata de edituri, in vreme ce Germania, de pilda, are cea mai mare piata de carte din Europa, care inregistreaza vanzari anuale de circa 9 miliarde de euro. 


„Lectura este esentiala in anii de formare, pentru ca este un instrument prin care copiii invata natural, incep sa cunoasca lumea in sens larg, sa inteleaga natura umana, emotiile, prin intermediul povestilor, ceea ce contribuie decisiv la formarea empatiei sociale. Accesul inegal la carte, la biblioteca este un factor de discriminare in Romania”, a spus Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii Romania.


„Consideram ca orice investitie in cultura trebuie sa se intoarca in educatie si acesta este motivul pentru care o parte din profitul nostru este alocat proiectului CarteTeca. Cartile reprezinta una dintre cele mai importante legaturi ale copiilor cu educatia, deschid calea catre cunoastere, iar la nivelul intregii tari stim ca exista o multime de cadre didactice, si nu numai, care inspira si aduc mai aproape copiii de lectura. Acestea merita recunoasterea eforturilor depuse, precum si un sprijin activ prin oferirea mijloacelor necesare pentru a sustine educatia cu ajutorul cartilor”, a precizat Laura Teposu, CEO Libris.


CarteTeca: carte pentru toti copiii

In doar doua saptamani, 460 de institutii, din fiecare judet al tarii, s-au inscris in cea de-a patra editie a CarteTeca, concurs national lansat de Libris si sprijinit de Salvati Copiii, prin care unitati de invatamant din toata tara castiga carti pentru biblioteca proprie. Fondul de carte alocat acestei editii a fost in valoare de 280.000 de lei si a fost destinat dotarii a 53 de biblioteci scolare. 


Castigatorii editiei 

In evaluarea aplicatiilor s-a tinut cont de numarul de elevi inscrisi in unitatea de invatamant beneficiara, de fondul de carte prezent al bibliotecii, de frecventa si volumul cu care se imprumuta carti. Lista celor 45 de castigatori alesi de juriu este disponibila pe https://www.libris.ro/carteteca/castigatorii, iar lista castigatorilor alesi prin votul publicului pe https://www.libris.ro/carteteca/participantiVotulPublicului. 

Volumele donate de Libris bibliotecilor scolilor castigatoare sunt noi, actuale si atractive, titluri celebre si interesante, povesti cu care copiii si adolescentii empatizeaza si pe care doresc sa le descopere dincolo de lecturile din programa scolara.


Una dintre cele 8 scoli castigatoare la categoria Votul publicului este Scoala Gimnaziala Federico García Lorca, din sectorul 3 al capitalei. Cei 1.053 de elevi cu varste intre 6-16 ani sunt castigatorii, avand acces la cartile care au completat fondul de carte al bibliotecii scolii (volume in valoare de 10.000 de lei).


In total, cele 4 editii ale proiectului CarteTeca cumuleaza 658.000 lei, suma folosita in beneficiul a 202 unitati de invatamant si a peste 100.000 de elevi din toata tara. Peste 14.700 de carti au fost donate in primele trei editii.

Inapoi la lista de stiri