Horoscopul zilei

Balanta
(22 Septembrie - 22 Octombrie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Sistemul modern de clasificare a grupelor sangvine a fost pus la punct in anul 1901. Dupa cum se stie, cele patru grupe sunt 0, A, B si AB si pot fi aflate printr-un simplu test de laborator. Sa-ti cunosti grupa sangvina este esential pentru a putea dona si primi sange, la nevoie. Dar mai e ceva: grupa de sange te poate ajuta sa te cunosti mai bine si chiar sa stii cu cine te potrivesti cel mai bine.In cultura japoneza, se considera ca intre grupa sangvina si comportament exista o relatie foarte stransa, aceasta dezvaluind temperamentul persoanelor si chiar compatibilitatile intre ele. De exemplu Grupa A de sange - TRASATURI: Armonia interioara si exterioara a acestor persoane vine din capacitatea lor de a comunica, de a se transpune si de a empatiza cu ceilalti. Sunt foarte sensibili si pot fi raniti usor, chiar si de un detaliu. Cand se intampla asta, prefera sa se retraga intr-un spatiu al lor, unde sa nu-i deranjeze nimeni; DRAGOSTE: Sunt persoanele capabile de cel mai profund atasament, loiale si sentimentale; COMPATIBILITATE: Grupa A este compatibila cu grupele A si 0. Grupa A + grupa B este o combinatie de evitat! PROFESIE: Atenti la detalii si perfectionisti, prefera proiectele individuale. Persoanele cu grupa sangvina A sunt cele mai creative; DIETA: Grupa A, a doua in ordinea evolutiei, reprezinta tipul ''vegetarian''. Se recomanda asadar ca dieta sa fie una bogata in carbohidrati si in fibre, preponderent vegetariana; PUNCTE FORTE: calmi, corecti, creativi, cooperanti si sensibili; PUNCTE SLABE: introvertiti, emotivi, retrasi si nerezistenti la stres.

› vrei mai mult

Bancul zilei

O blonda si-a pierdut un inel.
Un politai o intreaba:
-Ce cautati?
-Mi-am pierdut inelul de aur.
-Aici la-ti pierdut?
-Nu pe partea cealalta.
-De ce il cautati aici?
-Findca aici e lumina.

› vrei mai mult

Concurs de benzi desenate cu premii pentru elevii din judetele Sibiu si Neamt. ASAP Romania si Animest ii invita sa isi imagineze eroul reciclarii

04 Martie 2024

BANDA ASAP

Dupa doua editii BANDA ASAP desfasurate în 2023, prin care elevii din Bucuresti, Brasov, Constanta si Iasi au reprezentat prin sute de lucrari eroul reciclarii, programul ASAP Romania, în parteneriat cu Animest, continua concursul de benzi desenate în judetele Sibiu si Neamt! Astfel, elevii de gimnaziu si de liceu din aceste judete sunt invitati începand cu data de 4 martie sa se înscrie cu lucrari pe tema reciclarii - „2040. În Romania înca se mai arunca plastic la gunoi. Un erou/o eroina decide sa ia soarta plasticului în propriile maini”.


Concursul presupune desenarea unei povesti într-un sablon de benzi desenate, care se descarca de pe site-ul oficial ASAP Romania, din pagina dedicata. Povestea trebuie gandita si desenata de elevi si apoi înscrisa în concurs de catre un profesor din scoala la care învata fiecare elev, pana pe 4 aprilie 2024. Castigatorii concursului vor fi anuntati pe 19 aprilie, dupa etapa de jurizare.


Biciclete pentru elevii castigatori


Benzile desenate vor fi evaluate de un juriu format din experti în benzi desenate: Anna Júlia Benczédi, ilustratoare si creatoare de benzi desenate din Cluj-Napoca, ale carei lucrari au trecut granitele tarii si au fost publicate în antologii în Polonia, Ungaria si Serbia, Ligia Soare, cofondatoare si coorganizatoare a Festivalului Animest, si Adrian Barbu, scenarist si autor de benzi desenate, ilustrator de carti, cofondator si coordonator al Comics Club Cluj.


Lucrarile vor fi jurizate pe categorii (scoli gimnaziale / licee), pe baza urmatoarelor criterii: respectarea temei de concurs, creativitatea autorului si aspectul vizual al desenului.


Premiile acestei editii BANDA ASAP sunt 8 biciclete! Cate 4 pentru fiecare judet, 2 pentru elevii de gimnaziu si 2 pentru cei de liceu. Scolile elevilor castigatori vor primi fiecare cate o tabla interactiva. Pentru profesorii îndrumatori ai copiilor si adolescentilor premianti, organizatorii concursului ofera un curs de dezvoltare personala, respectiv de consiliere vocationala.  


Puterea exemplului, prin care comunitati întregi ajung sa se implice, si puterea grupului, care lucreaza pentru un scop comun, sunt fantastice. Asta mi-au confirmat cu tarie cele doua editii BANDA ASAP de pana acum. Astept cu mare entuziasm sa vad ce idei si povesti vor exprima grafic elevii din Sibiu si Neamt, dar si la ce stiluri de desen vor apela sa-si construiasca eroii reciclarii. Spor la imaginat!”, a mentionat Ligia Soare, cofondatoare si coorganizatoare Animest.


„BANDA ASAP e unul dintre proiectele noastre importante, cu care ne dorim sa ajungem la cat mai multi adolescenti, asta pentru ca le anima nu doar creativitatea, spiritul artistic sau imaginatia, ci si curiozitatea pentru tema reciclarii, trezind totodata în ei dorinta de a gasi solutii pentru un mediu mai curat, prin acesti eroi carora le dau viata. Suntem entuziasmati de cat de frumos creste acest concurs si ne dorim sa fie la fel de îndragit de tinerii din Neamt si Sibiu, asa cum a fost de participantii editiilor anterioare”, a precizat Mihaela Tutunaru, coordonator program ASAP.


Scopul concursului BANDA ASAP este de a creste nivelul de informare si de constientizare cu privire la colectarea separata si reciclare, dezvoltarea spiritului ecologic al elevilor si responsabilizarea lor, prin implicarea activa într-o competitie pozitiva si constructiva.


Toate detaliile despre procesul de înscriere, desfasurarea concursului, criteriile de jurizare si premii sunt disponibile în regulamentul BANDA ASAP - aici.


Kit-ul pentru Saptamana Verde, actualizat


În plus, pentru si mai multe idei de activitati la clasa, ASAP Romania vine în întampinarea profesorilor din întreaga tara cu kit-ul digital pentru Saptamana Verde, actualizat. Acesta contine un ghid de reciclare, planse de activitati si o fisa cu instructiuni de utilizare. Fata de kit-ul din 2023, acesta include jocuri noi, precum: „ASAP pe Culori”, „Diagrama Economia Circulara” sau „ASAP Serpi si Scari”.


Kit-ul, care include si versiunea acestuia lansata în 2023, este disponibil pentru descarcare pe site-ul ASAP, astfel ca oricine poate avea acces la el.

Inapoi la lista de stiri