Horoscopul zilei

Capricorn
(21 Decembrie - 19 Ianuarie)


Azi ti-ai dori sa faci primul pas intr-o relatie de prietenie. Iti doresti mai mult, dar inca nu esti sigur/a pe tine.

› vrei zodia ta

Cultura generala

Mihai Eminescu este cel care l-a incurajat pe Creanga sa scrie cele mai importante opere ale sale. S-a spus ca, dupa ce s-au cunoscut, nimeni ''nu mai vazu pe Eminescu fara Creanga si pe Creanga fara Eminescu''.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Un elefant trecand prin jungla a calcat intr-un musinoi de furnici;furnicile infuriate s-au dus dupa elefant. S-au catarat pe elefant 60 000 de furnici, cand au ajuns pe la nivelul fundului elefantul s-a scuturat si au cazut 20 000 de furnici,celelalte au urcat in continuare, cand au ajuns pe spatele elefantului el iar s-a scuturat si au mai cazut 30 000 de furnici, celelalte au mai urcat,cand au ajuns pe la gat elefantul iar s-a scuturat si au mai cazut 9 999 de furnici; pe gatul elefantului a mai ramas o furnica, iar celelalte furnici strigau la ea de jos:
"Sugrumal!Sugrumal!

› vrei mai mult

Ce trebuie sa stii despre examenele internationale la matematica: SAT, A-level, Bacalaureat International si GMAT?

15 Iunie 2023

Matematica

Informatii si sfaturi de la dr. Georgiana Popovici, profesoara de matematica


A început numaratoarea inversa pentru elevii din clasele a XII-a: în mai putin de o luna începe bacalaureatul. Un numar semnificativ de elevi se pregatesc însa pentru examene internationale, fie pentru ca sunt la un liceu international sau pentru ca doresc sa se înscrie la o universitate din strainatate care cere astfel de examene: SAT, A-level, Bacalaureat International sau GMAT. Daca si tu te pregatesti pentru un astfel de examen anul acesta sau anul viitor, îti urez succes si îti fac cateva recomandari pentru a avea rezultate cat mai bune si a putea avea ulterior parcursul pe care ti-l doresti.


În primul rand,
Cand au loc examenele SAT, A-level si Bacalaureatul International în 2023 si 2024?


Examenele A-level au avut loc în primavara si o alta sesiune mai are loc în octombrie. SAT-urile au fost sustinute în mai, iar urmatoarele au loc pe 3 iunie, dar si în alte sesiuni viitoare. Bacalaureatul International se da, în general, în perioada mai-iunie, iar sesiunea din 2023 a avut loc deja. GMAT-ul este un examen care se poate da pe tot parcursul anului, este necesara înscrierea la un centru de testare acreditat.


Cum arata examenele SAT si A-level?


Examenul SAT este un test standardizat utilizat în procesul de admitere la colegii si universitati din Statele Unite ale Americii. Acesta evalueaza aptitudinile academice ale elevilor si masoara cunostintele si abilitatile lor în domeniile matematicii, citirii critice si scrierii. Din 2023, SAT-ul se da online, matematica avand 2 module a cate 27 de întrebari, calculatorul fiind permis.


Structura examenului SAT se împarte în trei sectiuni principale:


1. Matematica (Math): Aceasta sectiune contine întrebari care acopera diferite subiecte de matematica, cum ar fi algebra, geometrie si analiza de date. Aceste întrebari pot fi de tipul completare a spatiilor goale, raspunsuri scurte sau probleme matematice mai complexe. Timpul alocat pentru aceasta sectiune este de aproximativ 80 de minute.


2. Citire critica (Reading): Aceasta sectiune testeaza abilitatile de citire si întelegere a textelor scrise în diferite domenii, cum ar fi literatura, istoria si stiintele sociale. Candidatii trebuie sa raspunda la întrebari care vizeaza identificarea informatiilor cheie, analiza argumentelor si interpretarea mesajelor textelor. Aceasta sectiune dureaza aproximativ 65 de minute.


3. Scriere si limba (Writing and Language): Aceasta sectiune evalueaza abilitatile de scriere, gramatica si editare a textelor. Candidatii trebuie sa identifice si sa corecteze erorile gramaticale, sa îmbunatateasca structura propozitiilor si sa dezvolte abilitati de exprimare coerenta. Timpul alocat pentru aceasta sectiune este de aproximativ 35 de minute.


În plus, examenul SAT mai include si o sectiune facultativa de Essay (Eseu) în care candidatii trebuie sa scrie un eseu analitic în 50 de minute. Aceasta sectiune este optionala si nu este ceruta de toate colegiile si universitatile.


Durata totala a examenului SAT, incluzand pauzele, este de aproximativ 3 ore si 50 de minute pentru examenul standard si de aproximativ 4 ore si 55 de minute pentru examenul cu sectiunea de Essay inclusa. Este important de retinut ca structura si durata examenului SAT pot suferi modificari minore de la o sesiune la alta, deci este recomandat sa consultati resurse actualizate pentru informatii specifice privind examenul la care veti participa.


A-level, Advanced Level Qualifications, se da scris, nu digital. Examenul A-level este un examen standardizat utilizat în sistemul de învatamant din Marea Britanie si în alte tari care urmeaza acelasi sistem.


Structura examenului A-level poate varia în functie de materiile studiate, dar în general, fiecare subiect este evaluat printr-un numar specific de module sau unitati. De obicei, elevii selecteaza de la trei la cinci materii pentru a sustine examenul A-level. Fiecare materie are propriile sale cerinte si programe de studiu. 


Durata exacta a examenului A-level poate varia, dar de obicei se desfasoara pe parcursul a doi ani de studiu, în ultimele doua ani de învatamant secundar superior. Fiecare an academic este împartit în module sau unitati, iar evaluarea se face de obicei prin examene scrise si, în unele cazuri, prin evaluarea lucrarilor de laborator sau prin prezentari orale.


Subiectele disponibile pentru examenul A-level acopera o gama larga de domenii, inclusiv matematica, stiinte (fizica, chimie, biologie), limbi straine (engleza, franceza, germana, spaniola), stiinte sociale (economie, istorie, geografie) si arte (arte vizuale, muzica, teatru). Exista o varietate de optiuni disponibile, iar elevii pot alege subiectele care se potrivesc cel mai bine cu interesele si obiectivele lor academice.


Este important sa mentionez si în acest caz ca detalii specifice despre structura si continutul examenului A-level pot varia în functie de fiecare materie si de examinarea specifica la care participati. 


La centrul meu de pregatire pentru examene internationale la matematica, lucrez cu elevi de liceu, masteranzi sau candidati pentru MBA la Matematica & Statistica, eu avand doctoratul în acest domeniu. Din pacate, capitolul de “Probabilitati si Statistica” nu este dezvoltat suficient în programa scolii romanesti, iar pentru a urma o universitate din strainatate este nevoie de pregatire suplimentara, individual sau cu un profesor.


Examenul GMAT (Graduate Management Admission Test) este un test standardizat utilizat în procesul de admitere la programele de studii de afaceri la nivel de masterat sau MBA. Acesta evalueaza abilitatile verbale, matematice si analitice ale candidatilor si este administrat în limba engleza.


Structura examenului GMAT consta în patru sectiuni principale:


1. Analiza argumentului (Analytical Writing Assessment): Aceasta sectiune consta într-un eseu scris în care candidatii trebuie sa analizeze un argument prezentat si sa-si expuna propriile idei. Este evaluata capacitatea de a gandi critic, de a structura si exprima idei si de a dezvolta un argument coerent. 


2. Întrebari integrate (Integrated Reasoning): Aceasta sectiune testeaza abilitatile de analiza si sinteza a informatiilor din diferite surse, inclusiv tabele, grafice si texte. Întrebarile pot include selectia de mai multe raspunsuri corecte, trasarea de grafice si rezolvarea de puzzle-uri logice.


3. Matematica (Quantitative): Aceasta sectiune evalueaza cunostintele matematice si abilitatile de rezolvare a problemelor. Întrebarile pot fi de tipul completare a spatiilor goale, probleme de logaritmi, geometrie, algebra si analiza de date.


4. Limba si întelegere verbala (Verbal): Aceasta sectiune testeaza abilitatile de întelegere a textelor scrise, de corectitudine gramaticala, de completare a spatiilor goale, de corelare a ideilor si de evaluare critica a argumentelor. Întrebarile pot include citirea si analiza textelor, corectarea erorilor gramaticale si completarea spatiilor goale în propozitii.


Succes tuturor, alegeti întelept :)

dr. Georgiana Popovici, profesoara de matematica
dr. Georgiana Popovici, profesoara de matematica

Citeste si alte recomandari si sfaturi de la dr. Georgiana Popovici

Cum faci din matematica o materie distractiva? Prof. Dr. Georgiana Popovici ofera cateva recomandari

Cum ma pregatesc pentru un examen international la matematica? - Recomandari de la dr. Georgiana Popovici, profesoara de matematica

Inapoi la lista de stiri