Horoscopul zilei

Fecioara
(23 August - 21 Septembrie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Opera lui Shakespeare, Romeo si Julieta, este asociata cu Verona. In acest oras se desfasoara povestea de dragoste dintre Romeo si Julieta si tot aici isi gasesc sfarsitul cei doi indragostiti.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Un politai interpeleaza un individ beat turta care incearca sa se urce la volanul masinii sale:
- Chiar intentionezi sa sofezi in halul asta?
- N-am de ales. Nu vezi ca nu-s in stare s-o iau pe jos?

› vrei mai mult

Cum faci din matematica o materie distractiva? Prof. Dr. Georgiana Popovici ofera cateva recomandari

26 Aprilie 2023

Georgiana Popovici - matematica

Procentele, rapoartele, marimile direct si invers proportionale, scara unei harti sau probabilitatea sunt notiuni de matematica pe care orice elev trebuie sa le cunoasca. Intr-o anumita masura, in functie de varsta elevului si de pasiunea lui pentru domeniu, matematica poate părea greu de înțeles, greu de descifrat, o limbă străină pe care o studiază strict pentru a trece un anumit examen. Însă ea este mai mult de atât, este un mod de gândire care ne ajută în viața de zi cu zi, la cumpărături sau când ne facem bugetul pentru o vacanță sau pentru o investiție, de exemplu. Și de ce să nu o facem să fie distractivă, să ne facă plăcere să o studiem, poate să învățăm ceva nou?


Profesoara Georgiana Popovici este doctor în matematică și cercetător, specializată pe matematică și statistică, cu o experiență de 20 de ani la catedră. Pregătește elevii la centrul său pentru examene internaționale ca: A Level, SAT, GMAT, IB (Bacalaureat Internațional) și are sute de ore de interacțiune cu elevii prin prisma matematicii. Dr. Popovici spune astfel: ”Matematica trebuie privită ca o excursie care durează toată viața, ea fiind printre puținele obiecte de studiu unde lucrăm cu abstracțiuni pe care apoi le aplicăm pe obiectele din jur și culmea, ele se potrivesc. Când trecem de la clasă la viața de zi cu zi, se face o conștientizare a utilității materiilor pe care le studiem, utilitatea matematicii apare ca o necesitate care are drept scop abilitatea de a te descurca începând de la a da și a primi corect restul la cumpărături. Trecând peste acest exemplu, ne îndreptăm către noțiunile importante de măsurare care au drept scop alegerea unui pat sau a unei canapele într-un spațiu adecvat. Și cu toate acestea, matematica nu înseamnă doar cifre și calcule după cum am bănui. Plăcerea de a îmbina această materie exactă cu imaginația unui designer sau a unui arhitect dezvăluie laturile mai puțin cunoscute, cele ale frumuseții estetice”.


Cum facem din ea o materie distractivă? Iată câteva metode creative pentru a menține atenția elevilor la orele de matematică și pe care și dr. Georgiana Popovici le aplică cu elevii săi:
dr. Georgiana Popovici

1. Ziua Numărului π (Pi) - 3.14 și Antrenarea Memoriei


În anul 2015, Ziua pi a căpătat o importanță deosebită pe 3/14/15 la 9:26:53 (a.m. și p.m.), data și ora reprezentând primele 10 cifre ale lui π. Savantul Larry Shaw a decis că numărul Pi trebuie celebrat. Ideea a pornit de la o glumă, având în vedere faptul că data de 14 martie scrisă în format american era la fel cu primele trei cifre ale numărului Pi: 3,14. Mai târziu, ideea a fost adoptată de școlile americane drept un mecanism care să îndrepte copii spre proiecte dedicate matematicii și științei.


Dr. Georgiana Popovici: ”Am sărbătorit această zi la centrul meu (www.alevel-sat-gmat.ro) cu prăjituri în formă de π. Elevii au spus câteva cuvinte despre istoria numărului pi, au rezolvat probleme de matematică care implicau utilizarea simbolului pi: aria și circumferința cercului, aria sectorului unui cerc, lungimea arcului unui cerc. Ba mai mult, am avut și un concurs: “Cine știe cele mai multe zecimale ale numărului pi”. Câștigătorul a primit un tort având ca imagine numărul pi”. Antrenarea memoriei are numeroase beneficii: dezvoltă capacitatea mentală, asta înseamnă că pe măsură ce memorăm putem reține din ce în ce mai multe date, creierul este solicitat și conexiunile se măresc, astfel că și imaginația se dezvoltă.

2. Matematica în viața de zi cu zi


Fiecare elev are o curiozitate înnăscută despre cum este alcătuită lumea. Există numeroase oportunități de a extrage numere din lumea reală și de a stârni entuziasm. Întrebările pe care ni le punem în viața de zi cu zi pot duce la conversații extrem de interesante care au legătură cu matematica. De exemplu, putem să ridicăm probleme de acest tip: ”Câți copaci pe cap de locuitor există în lume?” sau: ”Dacă dublezi raza unei pizza, cât de multă mâncare primești?”. Parcă matematica sună altfel din această perspectivă, nu? Îi provoc pe colegii mei profesori să facă și astfel de exerciții cu elevii lor!

3. Profesor pentru o zi


Acest punct încerc să-l aplic și eu mai des, elevilor le place! O metodă creativă de a îmbunătăți procesul de predare a matematicii este de a-i pune pe elevi în ipostaza de profesor - să explice conceptele matematice altor elevi. Sigur, nu toți elevii vor dori, dar când e unul mai dezghețat, care va îndrăzni să iasă în față și să le vorbească celorlalți, apoi și colegii vor dori să încerce și ei. Ca profesor, întâi trebuie să te asiguri că elevii cunosc conceptul pentru a-l putea explica. E un exercițiu grozav care-i va face pe toți atenți și curioși!
Matematica

4. Numărul de aur


Euclid l-a denumit pe Φ (1.618033...) Iată cuvintele lui: "Spunem că un segment de dreaptă a fost împărțit în medie și extremă rație atunci când segmentul întreg se raportează la segmentul mai mare precum se raportează segmentul cel mare la cel mai mic".


“Numărul de aur” se regăsește nu numai în natură, dar și în cultură și artă, el fiind folosit de marii artiști renascentiști Michelangelo, Leonardo Da Vinci, Salvator Dali în celebra sa pictura “Cina Cea De Taină” în care lucrarea și rama se află într-un raport de aur. Știați acest lucru? Așadar, o activitate interesantă poate fi găsirea Numărului de Aur în diverse lucrări renumite de artă sau arhitectură. Încep eu cu câteva Templul lui Solomon, Piramidele, Pantheonul. Vă provoc să găsiți raportul!

Calcule matematice

5. Invitați la clasă - speakers

Acesta e un exercițiu cel puțin interesant. Mereu expertiza ajută, așa că ideea de a invita la clase persoane care au ceva de spus și care folosesc matematica zi de zi e în gândul meu. Părinții sunt cei mai buni aliați și parteneri pentru noi, profesorii, așa încât ei ar putea împărtăși cu elevii moduri în care matematica e relevantă în munca lor: poate că sunt arhitecți, analiști financiari, contabili sau medici, fiecare poate explica felul în care folosește matematica în profesia sa, fie că este vorba de calcule, geometrie sau statistică.

Recomandări generale:

Și ca să rămânem într-o notă pur aplicată, le-aș mai oferi elevilor câteva recomandări prin care le garantez că ar putea vedea matematica cu alți ochi, ar fi mai răbdători să o înțeleagă și s-o utilizeze:


1. Învățați într-un mediu fără elemente care să vă distragă atenția. Un program de studiu ar fi extrem de util (ex: o oră pe zi e ideală pentru a nu pierde contactul cu materia)

2. Revizuiți problemele și erorile, aveți răbdare. Încercați să înțelegeți și să rezolvați problema în loc să o abandonați

3. Repetiție și practică - ele trebuie să fie constante. Reluați conceptele studiate anterior. Repetați, repetați. Nimic nu este imposibil de înțeles și stăpânit cu destul exercițiu.

4. Elevii pot crea un dicționar matematic cu cele mai importante noțiuni la care să revină cand au nevoie. Materialul se poate consulta constant.

5. Corelarea matematicii cu probleme/situații din viața reală și cu alte domenii. Un mod ideal de a prinde și drag de o știință care ne înconjoară la fiecare pas.


Mai aveți nevoie de motive să priviți cu simpatie matematica? Dr. Georgiana Popovici: ”Matematica dezvoltă valori pozitive cum ar fi: perseverența, rezistența și răbdarea. Ea participă cu mijloace proprii la modelarea personalității celui care o utilizează, nu numai sub aspect intelectual, ci și estetic si moral, și ne ajută să gândim matur, ordonează ideile, antrenează memoria logică, analiza și sinteza. Sper ca toate aceste recomandări să vă facă să îndrăgiți matematica măcar cu un procent mai mult ca până acum”.

Citeste si alte recomandari si sfaturi de la dr. Georgiana Popovici

Ce trebuie sa stii despre examenele internationale la matematica: SAT, A-level, Bacalaureat International si GMAT?

Ce trebuie sa stii despre examenele internationale la matematica: SAT, A-level, Bacalaureat International si GMAT?

Inapoi la lista de stiri