Horoscopul zilei

Fecioara
(23 August - 21 Septembrie)


Esti liderul/lidera grupului de prieteni/prietene. Cu toate acestea, cineva din acest anturaj si-ar dori sa te inlocuiasca, asa ca va trebuie sa fii atent/a la cine iti este prieten/a si cine nu.

› vrei zodia ta

Cultura generala

La 1900 speranta de viata era de 47 e ani. Astazi, in tarile dezvoltate, este de 70 de ani.

› vrei mai mult

Bancul zilei

de ce rad moldovenii cand fulgera ?
pentru ca ei cred ca li se face poza.

› vrei mai mult

Autism Voice pregateste primul Centru Multifunctional de Recuperere si Cercetare in Autism din Romania

26 Noiembrie 2021



Organiza
tia nonguvernamentala Autism Voice îsi propune sa deschida, în 2022, Institutul Autism Voice - primul Centru Multifunctional de Recuperare si Cercetare in Autism. Acesta este un proiect unic în Romania ce va oferi atat programe complexe de interventie terapeutica dedicate copiilor si tinerilor diagnosticati cu autism, cat si cercetare în domeniu.


Autism Voice, care, de peste 13 ani le ofera o voce copiilor si tinerilor cu tulburari de spectru autist, a realizat, în luna octombrie, un experiment, ce a avut loc în centrul comercial Sun Plaza, din Bucuresti. Asociatia a invitat o serie de persoane publice si vizitatori ai mallului într-o încapere care le-a permis acestora sa fie martori la un episod de frustrare al unui copil cu tulburari de spectru autist (TSA), ce se afla în îngrijirea terapeutilor Autism Voice. 


Credem ca este timpul sa nu mai ignoram partea dificila si stigmatizata a autismului, ci sa generam cunoastere, întelegere si solutii. Orice parinte stie cat de grele sunt momentele de plans ale copilului sau, cat de insuportabil este sa nu-l poata ajuta cand se simte rau sau cand este bolnav. Parintii copiilor cu autism traiesc astfel de experiente în fiecare zi. Lipsa statisticilor din Romania este adesea o piedica enorma în accesarea resurselor financiare necesare. Împreuna, putem sa construim mai mult pentru societatea noastra si putem sa avem grija de copiii nostri, indiferent de dificultatile pe care le au pe termen lung, declara Anca Dumitrescu, Presedinte Autism Voice.


Nevoia de baze stiintifice, instrumente de lucru, programe inovatoare si monitorizare a datelor actuale raportate la situatia persoanelor cu autism din tara noastra este una stringenta, precum si acoperirea nevoilor de terapie ale acestora. Romania nu are, în acest moment, armele necesare pentru a se lupta cu tulburarile de spectru autist.


Conform estimarilor, 1 din 54 de copii sufera de o astfel de afectiune. Foarte multi dintre acestia nu beneficiaza de ajutor, confruntandu-se cu o serie întreaga de piedici, de la stigmatul social asociat, la numarul mic de terapeuti acreditati si costurile ridicate ale terapiei, ce variaza între 3.000 si 7.000 Lei pe luna.


Autism Voice demareaza o campanie nationala în randul persoanelor fizice si a companiilor, pentru a strange suma de 270.000 de Euro, necesara înfiintarii institutului. 


Institutul Autism Voice va ocupa o suprafata de peste 1,000 de metri patrati în Bucuresti, va include atat zone dedicate cercetarii si dezvoltarii programelor de terapie (ABA, psihoterapie, logopedie, kinetoterapie), cat si sali de lucru, în care vor avea loc sedinte de terapie, de integrare scolara, formare profesionala, evaluare, consiliere, toate necesare copiilor, tinerilor sau adultilor afectati.


Pentru a sustine Institutul Autism Voice,companiile pot sponsoriza cu 20% din impozit, iar persoanele fizice pot dona 2 Euro prin SMS, trimitand textul VOCE, la numarul 8844. Cei interesati pot obtine multe detalii, accesand site-ul asociatiei la https://autismvoice.ro/institutul/.


La experimentul din cadrul centrului comercial au luat parte Feli Donose, Adrian Nartea, serban Copot, Costel Bojog, Dan Cruceru, Andrei Leonte, Andi Vasluianu, Dana Savuica si Nicolai Tand.

Inapoi la lista de stiri