Ce temperament ai?

Ce temperament ai?

Sangvinic, coleric, melancolic, flegmatic... Ce trasaturi din fiecare se potrivesc firii tale? Raspunde sincer si vei afla.Accesari:123637

Ce rezultat ai obtinut? Spune-ne intr-un comentariu!

Comentarii (44)
Intra in cont daca vrei sa lasi un comentariu.

patty-dlk

patty-dlk

17 iulie 2015, 19:18

Temperamentul COLERIC

Maria37

Maria37

16 aprilie 2015, 17:25

Temperamentul NERVOS Temperamentul dumneavoastră este considerat “copilul teribil” al caracterologiei. Este reprezentat prin nume ilustre ale istoriei artei: Byron, Chopin, Baudelaire, Dostoievski, Gaugain, Mozart, Edgar Poe, etc. Temperamentului nervos i s-au consacrat volume întregi de cercetări ÅŸi analize profunde din care am selectat cele mai importante observaÅ£ii. Temperamentul nervos nu trebuie asociat cu un om scos din sărite, decât în anumite ocazii. Este adevărat că stăpânirea de sine este mai curând o mare dorinţă pe care o aveÅ£i, decât o virtute cu care “aÅ£i fi dăruit de la natură”. Principala dumneavoastră problemă este dispoziÅ£ia, prea se schimbă uÅŸor, cu ÅŸi fără motiv. Prea vă strică “în târg”, la examene, în societate, intenÅ£iile cu care aÅ£i pornit iniÅ£ial “de acasă”. Poate că sunteÅ£i emotiv, impresionat de prea multe lucru uneori mimica, vocea, miÅŸcările pe care le faceÅ£i “nu vă ascultă” ca pe alÅ£ii, impenetrabilii pe care îi invidiaÅ£i. Este sigur că sunteÅ£i “afectiv”, în sensul că aveÅ£i o trăire sufletească foarte vie, contradictorie ÅŸi care vă influenÅ£ează puternic acÅ£iunile. Pentru că discutăm despre acÅ£iuni trebuie să observăm că emotivitatea ÅŸi nevoia dumneavoastră permanentă de emoÅ£ii este în serioasă contradicÅ£ie cu activitatea dumneavoastră, discontinuă ÅŸi nu întotdeauna eficientă. AÅ£i dori să faceÅ£i multe lucruri ÅŸi începeÅ£i multe dar, prea des însă, acÅ£iunile dumneavoastră rămân în fază de intenÅ£ie. Tot ceea ce vă putem recomanda în această privinţă este să faceÅ£i cât mai puÅ£ine compromisuri, să nu fiÅ£i comod ÅŸi să vă alegeÅ£i o muncă, fie ea ÅŸi dificilă, dar care să vă placă într-adevăr ÅŸi care în acelaÅŸi timp să vă oblige la ordine ÅŸi autoorganizare. Dacă vă veÅ£i iubi profesiunea, nimic nu vă poate împiedeca să aveÅ£i rezultate excelente. Mai avem o sugestie: temperamentul nervos suferă de o permanentă lipsă de energie în contradicÅ£ie cu sensibilitatea ÅŸi imaginaÅ£ia sa bogată ÅŸi de aceea este bine să o economisiÅ£i. O trăsătură importantă pe care o aveÅ£i este nerăbdarea, “viaÅ£a aici ÅŸi acum”. Nici un temperament nu este mai legat de prezent ca ÅŸi dumneavoastră. Pe de o parte este o mare calitate: sunteÅ£i un adevărat seismograf al schimbărilor, al problemelor spontane, gata să reacÅ£ionaÅ£i prompt, să vă adaptaÅ£i la ele ÅŸi să-i ajutaÅ£i ÅŸi pe alÅ£ii să le observe. Reversul promptitudinii este frecventa contradicÅ£ie, pe care cei din jur v-o reproÅŸează des, între ce spuneÅ£i ieri ÅŸi ce faceÅ£i astăzi ÅŸi, poate, lipsa de obiectivitate cu care susÅ£ineÅ£i ÅŸi argumentaÅ£i vreun punct de vedere care vă convine pe moment. ÃŽn legătură cu modul de a comunica, specialiÅŸtii consideră că “nervosul” are mai mult ca oricine tendinÅ£a, uneori agasantă, de a critica de dragul criticii Å£i contradicÅ£iei, să vorbească mai mult despre lucruri sau despre alÅ£ii ÅŸi mai puÅ£in despre el însuÅŸi.

BlackSkorpyo7

BlackSkorpyo7

19 decembrie 2014, 12:20

Mi-a iesit temperamentul melancolic.. dar este incorect. Eu sunt 60% flegmatic, 25% melancolic, 10% coleric si 5% sangvinic.. Multe dintre intrebarile care decid ce temperament ai sunt gresite. presupun ca restul temperamentelor sunt combinatii intre celelalte temperamente.. dar exista doar o combinatie (Amorf) intre temperamentele introvertite (flegmatic si melancolic)

AnonimGirl10

AnonimGirl10

17 decembrie 2014, 21:14

(e prima data cand folosesc expresia asta:)WTF?Ce dra*u vrei sa fac? O.O

AnonimGirl10

AnonimGirl10

17 decembrie 2014, 21:12

7/21)N-am fost nici-o data la cinematograf. ._. 19/21)Ei bine stiu sa plang fara sa fac zgomot,deci...

AnonimGirl10

AnonimGirl10

17 decembrie 2014, 20:56

4/21)Nu inteleg nimic din testul asta. o.o

Diana_Antonia

Diana_Antonia

16 aprilie 2014, 13:46

ASTA E LA MINE !!!

Diana_Antonia

Diana_Antonia

16 aprilie 2014, 13:46

STA EL A FRATELE MEU !!!!

D3nysook

D3nysook

22 octombrie 2013, 21:22

Temperamentul SANGVINIC

ELENACRISANDA

ELENACRISANDA

11 mai 2013, 14:59

Temperamentul MELANCOLIC

Sophia33

Sophia33

24 decembrie 2012, 18:16

Temperamentul SANGVINIC Temperamentul dumneavoastră a fost mult timp considerat, ÅŸi nu întâmplător, prototipul omului normal. Nonemotiv, capabil de o activitate susÅ£inută, reacÅ£ionând prompt la realităţile înconjurătoare ÅŸi, în general, echilibrat, nu vă remarcaÅ£i de obicei ca având deosebite probleme psihologice. Aceasta explică ÅŸi interesul mai redus al temperamentului dumneavoastră pentru investigaÅ£ii de tipul acestui test. Psihologii sunt de obicei de acord că principala dumneavoastră calitate este bunul simÅ£, care vă face să vă bucuraÅ£i de viaţă ÅŸi să nu aveÅ£i dificultăţi în relaÅ£iile cu oamenii pe care ÅŸtiÅ£i să-i luaÅ£i aÅŸa cum sunt, punând foarte rar la inimă micile conflicte pe care, de altfel, aveÅ£i priceperea să le transformaÅ£i în jocuri. AparÅ£inând unui tip care ÅŸtie să se exteriorizeze fără să se aprindă ÅŸi să-ÅŸi piardă controlul, sociabil ÅŸi plin de respect faţă de normele, vă remarcaÅ£i în sens pozitiv, dar ÅŸi negativ prin abilitatea de a manevra oamenii ÅŸi lucrurile în propriul interes. Caracterologii remarcă tendinÅ£a tipului dumneavoastră de a pune la punct o “tehnică a reuÅŸitei” bazată pe experienţă, sau reÅ£ete de care ÅŸtiÅ£i să nu vă îndepărtaÅ£i, obÅ£inând maximum de confort material ÅŸi moral. Ar fi totuÅŸi o eroare să transformăm normalitatea într-o vină ÅŸi dorinÅ£a justificată a oricui de a trăi mereu mai bine ÅŸi fără conflicte în oportunism.. Nenumăratele exemple de sangvinici ca: Montesquieu, Giradoux, Anatole France, Montaigne, Helvetius, vin să demonstreze încă o dată că nu există temperamente negative sau pozitive ÅŸi că în nici un caz personalitatea conÅŸtientă ÅŸi responsabilă a unui om nu poate fi explicată prin integrarea pasivă a unui “dat” înnăscut. ReÅ£inând aceste precizări, putem aminti în continuare dintre observaÅ£iile referitoare la temperamentul sangvinic, aptitudinea de a păstra din viaţă ceea ce este plăcut, amical, util ÅŸi de a neglija pur ÅŸi simplu lucrurile neplăcute, dar evitabile. “Fugi de rele, cruţă-Å£i mâhnirile, nu duce ÅŸtirile rele ÅŸi nu le primi”, spune Gracian într-o viziune tipic sangvinică. Trăind activ, muncind eficient, fără grabă, cu optimism ÅŸi prudenţă, deschis spre orice experienţă utilă ÅŸi agreabilă, rezistent ÅŸi echilibrat, sangvinicul a fost considerat de unii psihologici un temperament ideal. Ca orice temperament ÅŸi acesta are însă dezavantajele sale, cum ar fi adaptabilitatea rapidă, bună pentru activităţi creatoare poate să nu mai fie valoroasă în relaÅ£iile cu oamenii ÅŸi îndeosebi în ordinea morală. Modul în care stabiliÅ£i relaÅ£iile cu oamenii este piatra de încercare a posibilităţii ÅŸi voinÅ£ei dumneavoastră de a dezvolta ÅŸi perfecÅ£iona o personalitate multilaterală care să se identifice comunităţii umane.

AriaLove

AriaLove

14 august 2012, 14:57

Temperamentul COLERIC Asemenea pasionaÅ£ilor, flegmaticilor ÅŸi sangvinicilor, ÅŸi temperamentul dumneavoastră este considerat puternic. Vă caracterizează în esenţă trei trăsături: o emotivitate puternică, multă energie ÅŸi o mare legătură cu prezentul. La coleric dialectica interioară este mai puÅ£in utilă. El este tentat atunci când nu reuÅŸeÅŸte ceva să schimbe mai curând obiectele sau situaÅ£iile din jurul său, decât pe el însuÅŸi. O altă trăsătură peste care psihologii vă recomandă insistent să treceÅ£i este cea sintetizată într-o expresie caracteristică pentru dumneavoastră: “sunt aÅŸa cum sunt ÅŸi trebuie să mă luaÅ£i ca atare”, trăsătură excelent exprimată în celebrul “dacă voi nu mă vreÅ£i, eu vă vreau” al lui Alexandru LăpuÅŸneanu. Desigur, nu este nimic rău în faptul că, foarte natural, aveÅ£i iniÅ£iativa ÅŸi conduceÅ£i grupul în care vă aflaÅ£i. Necazurile apar atunci când datorită firii dumneavoastră prea aprinse, impulsive, prea puÅ£in controlate, mai ales în adolescenţă, vi se întâmplă să faceÅ£i gafe sau să întreceÅ£i măsura. Temperamentul dumneavoastră are o mare calitate: căldura, uÅŸurinÅ£a cu care vorbiÅ£i cu oamenii, reconfortante chiar ÅŸi pentru temperamentele mai reci (flegmaticii, nonÅŸalanÅ£ii, melancolicii). Altfel, o trăsătură importantă a temperamentului coleric este valoarea mare acordată acÅ£iunii. Psihologia ÅŸi literatura de specialitate au descris de multe ori destine tumultoase ale unor colerici ca Beaumarchais sau Hemingway, care au avut tendinÅ£a să trăiască mai multe existenÅ£e, să cunoască tot, să realizeze tot. AlÅ£i colerici, deÅŸi excelent dotaÅ£i, au realizat foarte puÅ£in, fiindcă n-au reuÅŸit să se restrângă doar la câteva domenii. “Strunit” prin educaÅ£ie ÅŸi integrare în colectiv, temperamentul dumneavoastră se îndulceÅŸte ÅŸi devine mai stabil ÅŸi mai înÅ£elept.

RinYoshimitsuMetal

RinYoshimitsuMetal

25 mai 2012, 18:59

Temperamentul COLERIC Asemenea pasionaÅ£ilor, flegmaticilor ÅŸi sangvinicilor, ÅŸi temperamentul dumneavoastră este considerat puternic. Vă caracterizează în esenţă trei trăsături: o emotivitate puternică, multă energie ÅŸi o mare legătură cu prezentul. La coleric dialectica interioară este mai puÅ£in utilă. El este tentat atunci când nu reuÅŸeÅŸte ceva să schimbe mai curând obiectele sau situaÅ£iile din jurul său, decât pe el însuÅŸi. O altă trăsătură peste care psihologii vă recomandă insistent să treceÅ£i este cea sintetizată într-o expresie caracteristică pentru dumneavoastră: “sunt aÅŸa cum sunt ÅŸi trebuie să mă luaÅ£i ca atare”, trăsătură excelent exprimată în celebrul “dacă voi nu mă vreÅ£i, eu vă vreau” al lui Alexandru LăpuÅŸneanu. Desigur, nu este nimic rău în faptul că, foarte natural, aveÅ£i iniÅ£iativa ÅŸi conduceÅ£i grupul în care vă aflaÅ£i. Necazurile apar atunci când datorită firii dumneavoastră prea aprinse, impulsive, prea puÅ£in controlate, mai ales în adolescenţă, vi se întâmplă să faceÅ£i gafe sau să întreceÅ£i măsura. Temperamentul dumneavoastră are o mare calitate: căldura, uÅŸurinÅ£a cu care vorbiÅ£i cu oamenii, reconfortante chiar ÅŸi pentru temperamentele mai reci (flegmaticii, nonÅŸalanÅ£ii, melancolicii). Altfel, o trăsătură importantă a temperamentului coleric este valoarea mare acordată acÅ£iunii. Psihologia ÅŸi literatura de specialitate au descris de multe ori destine tumultoase ale unor colerici ca Beaumarchais sau Hemingway, care au avut tendinÅ£a să trăiască mai multe existenÅ£e, să cunoască tot, să realizeze tot. AlÅ£i colerici, deÅŸi excelent dotaÅ£i, au realizat foarte puÅ£in, fiindcă n-au reuÅŸit să se restrângă doar la câteva domenii. “Strunit” prin educaÅ£ie ÅŸi integrare în colectiv, temperamentul dumneavoastră se îndulceÅŸte ÅŸi devine mai stabil ÅŸi mai înÅ£elept.

Galapagos001

Galapagos001

26 aprilie 2012, 19:59

Emotiv + Nonactiv + Primar = NERVOS... Temperamentul NERVOS Temperamentul dumneavoastră este considerat “copilul teribil” al caracterologiei. Este reprezentat prin nume ilustre ale istoriei artei: Byron, Chopin, Baudelaire, Dostoievski, Gaugain, Mozart, Edgar Poe, etc. Temperamentului nervos i s-au consacrat volume întregi de cercetări ÅŸi analize profunde din care am selectat cele mai importante observaÅ£ii. Temperamentul nervos nu trebuie asociat cu un om scos din sărite, decât în anumite ocazii. Este adevărat că stăpânirea de sine este mai curând o mare dorinţă pe care o aveÅ£i, decât o virtute cu care “aÅ£i fi dăruit de la natură”. Principala dumneavoastră problemă este dispoziÅ£ia, prea se schimbă uÅŸor, cu ÅŸi fără motiv. Prea vă strică “în târg”, la examene, în societate, intenÅ£iile cu care aÅ£i pornit iniÅ£ial “de acasă”. Poate că sunteÅ£i emotiv, impresionat de prea multe lucru uneori mimica, vocea, miÅŸcările pe care le faceÅ£i “nu vă ascultă” ca pe alÅ£ii, impenetrabilii pe care îi invidiaÅ£i. Este sigur că sunteÅ£i “afectiv”, în sensul că aveÅ£i o trăire sufletească foarte vie, contradictorie ÅŸi care vă influenÅ£ează puternic acÅ£iunile. Pentru că discutăm despre acÅ£iuni trebuie să observăm că emotivitatea ÅŸi nevoia dumneavoastră permanentă de emoÅ£ii este în serioasă contradicÅ£ie cu activitatea dumneavoastră, discontinuă ÅŸi nu întotdeauna eficientă. AÅ£i dori să faceÅ£i multe lucruri ÅŸi începeÅ£i multe dar, prea des însă, acÅ£iunile dumneavoastră rămân în fază de intenÅ£ie. Tot ceea ce vă putem recomanda în această privinţă este să faceÅ£i cât mai puÅ£ine compromisuri, să nu fiÅ£i comod ÅŸi să vă alegeÅ£i o muncă, fie ea ÅŸi dificilă, dar care să vă placă într-adevăr ÅŸi care în acelaÅŸi timp să vă oblige la ordine ÅŸi autoorganizare. Dacă vă veÅ£i iubi profesiunea, nimic nu vă poate împiedeca să aveÅ£i rezultate excelente. Mai avem o sugestie: temperamentul nervos suferă de o permanentă lipsă de energie în contradicÅ£ie cu sensibilitatea ÅŸi imaginaÅ£ia sa bogată ÅŸi de aceea este bine să o economisiÅ£i. O trăsătură importantă pe care o aveÅ£i este nerăbdarea, “viaÅ£a aici ÅŸi acum”. Nici un temperament nu este mai legat de prezent ca ÅŸi dumneavoastră. Pe de o parte este o mare calitate: sunteÅ£i un adevărat seismograf al schimbărilor, al problemelor spontane, gata să reacÅ£ionaÅ£i prompt, să vă adaptaÅ£i la ele ÅŸi să-i ajutaÅ£i ÅŸi pe alÅ£ii să le observe. Reversul promptitudinii este frecventa contradicÅ£ie, pe care cei din jur v-o reproÅŸează des, între ce spuneÅ£i ieri ÅŸi ce faceÅ£i astăzi ÅŸi, poate, lipsa de obiectivitate cu care susÅ£ineÅ£i ÅŸi argumentaÅ£i vreun punct de vedere care vă convine pe moment. ÃŽn legătură cu modul de a comunica, specialiÅŸtii consideră că “nervosul” are mai mult ca oricine tendinÅ£a, uneori agasantă, de a critica de dragul criticii Å£i contradicÅ£iei, să vorbească mai mult despre lucruri sau despre alÅ£ii ÅŸi mai puÅ£in despre el însuÅŸi.

SsS_DeEa_sSs

SsS_DeEa_sSs

1 aprilie 2012, 16:23

Temperamentul PASIONAT Temperamentul pasionat a fost supranumit temperamentul celor trei forÅ£e: afectivitatea puternică, activitatea intensă ÅŸi tenacitatea. Dacă nu se poate vorbi despre superioritatea prin definiÅ£ie a unui temperament, se poate spune despre cel pasionat că este cel mai intens. Ceea ce iese în evidenţă la dumneavoastră este intensitatea dramatică ÅŸi concentrarea trăirilor. Marii pasionaÅ£i ca: Napoleon, Marie Curie, Blaise Pascal, Lev Tolstoi, Ludwig van Beethoven, Luis Pasteur, au vrut “totul”. Spre deosebire însă de temperamentul coleric, pasionaÅ£ii intuiesc că nu pot ajunge departe decât stabilindu-ÅŸi o direcÅ£ie unică, mergând în profunzime. De aceea se spune că pasionatul preferă absolutul totalităţii. Pentru că am început descrierea cu superlative ÅŸi pentru că nu dorim să vă măgulim gratuit amorul propriu, vă precizăm că pasionat nu înseamnă cu tot dinadinsul “genial”. Prea de multe ori unii pasionaÅ£i nu se realizează, sau nu creează nimic, pentru că nu îÅŸi îndreaptă forÅ£ele spre direcÅ£ii sociale utile. Este un temperament echilibrat. Echilibrul dumneavoastră este însă scump plătit, fiind, după cum vă daÅ£i ÅŸi singur seama, rezultatul unui efort de “strunire a tensiunilor” pe care vi le produc emotivitatea intensă ÅŸi dorinÅ£a de a realiza cât mai mult. Din cauza acestor presiuni interioare, diferenÅ£ele de comportare, de personalitate între reprezentanÅ£ii temperamentului dumneavoastră sunt foarte accentuate. Caracterologii francezi consideră că pasionaÅ£ii se manifestă de la singurătatea cea mai abstractă ÅŸi nedreaptă până la un adevărat model de echilibru ÅŸi sociabilitate în funcÅ£ie de gradul lor de interiorizare. ÃŽn orice caz, ceea ce sunteÅ£i la maturitate, găsirea unei vocaÅ£ii, depinde în cea mai mare măsură de ceea ce psihologii numesc “dialectica personală”, modul în care vă construiÅ£i conÅŸtient ÅŸi voluntar o personalitate faţă de care aveÅ£i toată răspunderea. Este motivul pentru care autoaprecierea acelor “lucruri pe care nu le cunoaÅŸtem despre noi înÅŸine, sau dacă le bănuim ne este frică să le afirmăm cu certitudine”, constituie o adevărată datorie a temperamentului dumneavoastră. Ca ÅŸi pentru sentimentali, trecutul, copilăria, amintirile au o mare importanţă pentru dumneavoastră. Puterea de muncă ÅŸi dorinÅ£a de activitate vă orientează însă mai mult spre viitor, pentru că trăiÅ£i mai mult pentru viitor. Napoleon spunea: “am trăit totdeauna cu un avans de doi ani”. Cei mai activi reprezentanÅ£i ai temperamentului pasionat au o obsesie a folosirii timpului care curge prea repede, supraîncărcându-ÅŸi zilele, scurtându-ÅŸi nopÅ£ile, renunţând la tot în favoarea muncii care îi pasionează. Pasteur remarca: “un singur lucru poate fi interesant – munca”. O trăsătură negativă spre care este posibil să tindeÅ£i e duritatea, neglijenÅ£a faţă de oamenii cu care veniÅ£i în contact. Uneori vi se reproÅŸează individualismul, izolarea de cei din jur sau, dimpotrivă, tendinÅ£a de a-i domina, de a spune “eu” în loc de “noi”. Adevărul este că oricât de multă energie, fermitate ÅŸi independenţă aÅ£i avea, în afara colectivului nu puteÅ£i realiza nimic viabil. O ultimă remarcă despre dragoste. Caracterologii vă avertizează asupra tendinÅ£ei de a reacÅ£iona după cum urmează: “îi dăruiesc celui iubit (celei iubite), toată viaÅ£a mea”, ceea ce se poate traduce ÅŸi în: “îl (o) oblig să trăiască numai viaÅ£a mea, nu ÅŸi pe a sa proprie, pe care eu oricum nu o înÅ£eleg”. PasionaÅ£ii vor să facă fiinÅ£ei iubite tot binele sau, dacă nu se poate aÅŸa, tot răul de care sunt în stare. Poate că principala primejdie a temperamentului dumneavoastră, atât de dotat, este excesul, fie în muncă, fie în familie, în relaÅ£iile din societate, cu oamenii de care aveÅ£i mare nevoie, iar principala cale spre succes este modestia, deschiderea spre lume ÅŸi spre oameni.

MadaLlIinaaa

MadaLlIinaaa

8 februarie 2012, 10:11

Nonemotiv + Nonactiv + Primar = AMORF Slăbiciunea temperamentului dumneavoastră se manifestă pregnant în situaÅ£iile critice. Altfel reprezentanÅ£ii acestui temperament nu se divulgă ÅŸi se recomandă mai degrabă prin ceea ce au pregnant: mobilitate ÅŸi echilibrare. ÃŽn condiÅ£ii de lucru neprimejdioase, nealarmante, cei cu temperamentul amorf acÅ£ionează normal ÅŸi chiar dovedesc răbdare, spirit de analiză detaliată, conÅŸtiinciozitate. Revenind la temperamentul dumneavoastră, trebuie să-l diferenÅ£iem de cel melancolic prin plasticitatea sa mare ÅŸi prin legătura directă cu realitatea imediată. De aici ÅŸi constatarea că viaÅ£a dumneavoastră depinde în cea mai mare măsură de mediul în care trăiÅ£i, de educaÅ£ie, ÅŸcoală, locul de muncă. Potrivit părerii lui Scheldon, sunteÅ£i prin excelenţă omul pe care îl defineÅŸte ÅŸi îl determină meseria pe care o are. ReprezentanÅ£ii temperamentului amorf se pot remarca prin rezultatele excelente atunci când îÅŸi descoperă ÅŸi folosesc vreo aptitudine specială. Este cazul fabulistului La Fontaine sau al celebrului actor Alec Guiness. De altfel, mulÅ£i actori aparÅ£in acestui tip de temperament datorită plasticităţii ÅŸi rezonanÅ£ei lor înnăscute. Principala resursă prin care vă puteÅ£i depăşi inhibiÅ£iile este inteligenÅ£a. Problema este să puneÅ£i în aplicare concluziile juste la care ajungeÅ£i. La temperamentul dumneavoastră trebuie precizat mai mult ca oriunde, caracterul lui psihic. MulÅ£i cred că un temperament slab înseamnă neapărat un fizic plăpând ÅŸi o apariÅ£ie palidă. Nimic mai greÅŸit. Această caracteristică a temperamentului dumneavoastră se referă nu atât la resurse cât la economia de energie, deoarece nu sunteÅ£i lipsit de robusteÅ£e, de forţă ÅŸi rezistenţă fizică, capabil fiind de numeroase rezultate sportive. De altfel, mulÅ£i amorfi îÅŸi aleg ocupaÅ£ia de profesor de sport, căci sunt asemănaÅ£i cu un motor care demarează lent ÅŸi are nevoie de mult carburant ÅŸi scântei puternice. Accentuăm: căutaÅ£i aceste scântei la cei din jur. CăutaÅ£i profesiuni în care impulsul spre activitate să vină de la alÅ£ii, fie prin organizare disciplinată, cum este armata, fie prin contactul cu un public permanent ÅŸi variat care să vă ceară să acÅ£ionaÅ£i, cum sunt actorii ÅŸi profesorii. Sociabil, conciliant (poate superficial), vă va fi uÅŸor să vă adaptaÅ£i. Probabil că marea confruntare pe care trebuie să o aveÅ£i pentru a realiza ceva în viaţă va fi împotriva celui mai mare duÅŸman pe care îl aveÅ£i – comoditatea.

DeeAndreeaDeea

DeeAndreeaDeea

27 ianuarie 2012, 13:27

INTRE NERVOS SI SENTIMENTAL!!! Temperamentul NERVOS Temperamentul dumneavoastră este considerat “copilul teribil” al caracterologiei. Este reprezentat prin nume ilustre ale istoriei artei: Byron, Chopin, Baudelaire, Dostoievski, Gaugain, Mozart, Edgar Poe, etc. Temperamentului nervos i s-au consacrat volume întregi de cercetări ÅŸi analize profunde din care am selectat cele mai importante observaÅ£ii. Temperamentul nervos nu trebuie asociat cu un om scos din sărite, decât în anumite ocazii. Este adevărat că stăpânirea de sine este mai curând o mare dorinţă pe care o aveÅ£i, decât o virtute cu care “aÅ£i fi dăruit de la natură”. Principala dumneavoastră problemă este dispoziÅ£ia, prea se schimbă uÅŸor, cu ÅŸi fără motiv. Prea vă strică “în târg”, la examene, în societate, intenÅ£iile cu care aÅ£i pornit iniÅ£ial “de acasă”. Poate că sunteÅ£i emotiv, impresionat de prea multe lucru uneori mimica, vocea, miÅŸcările pe care le faceÅ£i “nu vă ascultă” ca pe alÅ£ii, impenetrabilii pe care îi invidiaÅ£i. Este sigur că sunteÅ£i “afectiv”, în sensul că aveÅ£i o trăire sufletească foarte vie, contradictorie ÅŸi care vă influenÅ£ează puternic acÅ£iunile. Pentru că discutăm despre acÅ£iuni trebuie să observăm că emotivitatea ÅŸi nevoia dumneavoastră permanentă de emoÅ£ii este în serioasă contradicÅ£ie cu activitatea dumneavoastră, discontinuă ÅŸi nu întotdeauna eficientă. AÅ£i dori să faceÅ£i multe lucruri ÅŸi începeÅ£i multe dar, prea des însă, acÅ£iunile dumneavoastră rămân în fază de intenÅ£ie. Tot ceea ce vă putem recomanda în această privinţă este să faceÅ£i cât mai puÅ£ine compromisuri, să nu fiÅ£i comod ÅŸi să vă alegeÅ£i o muncă, fie ea ÅŸi dificilă, dar care să vă placă într-adevăr ÅŸi care în acelaÅŸi timp să vă oblige la ordine ÅŸi autoorganizare. Dacă vă veÅ£i iubi profesiunea, nimic nu vă poate împiedeca să aveÅ£i rezultate excelente. Mai avem o sugestie: temperamentul nervos suferă de o permanentă lipsă de energie în contradicÅ£ie cu sensibilitatea ÅŸi imaginaÅ£ia sa bogată ÅŸi de aceea este bine să o economisiÅ£i. O trăsătură importantă pe care o aveÅ£i este nerăbdarea, “viaÅ£a aici ÅŸi acum”. Nici un temperament nu este mai legat de prezent ca ÅŸi dumneavoastră. Pe de o parte este o mare calitate: sunteÅ£i un adevărat seismograf al schimbărilor, al problemelor spontane, gata să reacÅ£ionaÅ£i prompt, să vă adaptaÅ£i la ele ÅŸi să-i ajutaÅ£i ÅŸi pe alÅ£ii să le observe. Reversul promptitudinii este frecventa contradicÅ£ie, pe care cei din jur v-o reproÅŸează des, între ce spuneÅ£i ieri ÅŸi ce faceÅ£i astăzi ÅŸi, poate, lipsa de obiectivitate cu care susÅ£ineÅ£i ÅŸi argumentaÅ£i vreun punct de vedere care vă convine pe moment. ÃŽn legătură cu modul de a comunica, specialiÅŸtii consideră că “nervosul” are mai mult ca oricine tendinÅ£a, uneori agasantă, de a critica de dragul criticii Å£i contradicÅ£iei, să vorbească mai mult despre lucruri sau despre alÅ£ii ÅŸi mai puÅ£in despre el însuÅŸi. Temperamentul SENTIMENTAL Să începem cu o precizare: împărÅ£irea antică a lui Hyppocrate, cuprinzând temperamentele: coleric, sangvinic, melancolic ÅŸi flegmatic are tendinÅ£a să vă repartizeze în categoria melancolicilor. După o apreciere superficială un om sentimental este considerat adesea melancolic. Nimic nu este mai greÅŸit decât să considerăm sentimentalul un temperament slab. Bănuim că nici dumneavoastră nu aÅ£i accepta această tipologie ÅŸi v-aÅ£i considera undeva la mijloc, între celelalte temperamente. ÃŽn realitate aveÅ£i o trăsătură care nu este deloc slabă – emotivitatea. Oricare dintre “temperamentele emotive” are o viaţă interioară de o bogăţie care respinge epitetul slab. Dovada este dată de biografiile unor sentimentali celebrii ca Alfred de Vigny, Jean Jack Rousseau, Leconte de Lisle, astfel încât s-a ajuns la concluzia că sentimentalii prezintă un număr aproape infinit de varietăţi care nu se lasă reduse prea uÅŸor la un singur tip. Temperamentul dumneavoastră este “frate” cu tipul nervos, de care îl aproprie ÅŸi carenÅ£a de energie. Citind descrierea “nervosului” aÅ£i găsit probabil multe lucruri care vi se potrivesc. ÃŽn ciuda acestor puncte comune, cele două firi sunt adesea în contradicÅ£ie: dacă “nervosul” rămâne un veÅŸnic adolescent iritabil, “sentimentalul” este mai curând un permanent copil fragil ÅŸi sensibil. Dacă nervosul are uneori tendinÅ£a să fie egoist, sentimentalul este mai curând egocentric, în sensul că pentru dumneavoastră tot ce se petrece în jur apare ca o problemă personală. Ceea ce vă deosebeÅŸte cel mai mult de nervos (ÅŸi vă aproprie de pasionat ÅŸi flegmatic) este desfăşurarea în timp a vieÅ£ii sufleteÅŸti. TrăiÅ£i mai curând în trecut ÅŸi în viitor decât în prezent. Vi se poate reproÅŸa că nu ÅŸtiÅ£i să uitaÅ£i. Sensibil ÅŸi tentat spre autoanaliză, chiar dacă nu vă place, din teamă sau din rezervă, să vă destăinuiÅ£i altora, vă supuneÅ£i unei continue autoaprecieri, din păcate adesea subiective. Vă cunoaÅŸteÅ£i mai bine slăbiciunile decât forÅ£ele. Pentru dumneavoastră principala problemă este voinÅ£a, depăşirea acelei nesiguranÅ£e, a neîncrederii în sine, care vă este proprie. Există o mare contradicÅ£ie între idealurile pure ÅŸi perfecte pe care le aveÅ£i ÅŸi acest sentiment de neputinţă (de altfel nerealist). MulÅ£i sentimentali manifestă o resemnare anticipată, având o adevărată fascinaÅ£ie a eÅŸecului, subtil exprimată în zicala populară: “mai bine un sfârÅŸit cu spaimă, decât o spaimă fără sfârÅŸit. Pentru că am început prin a descrie temperamentul dumneavoastră, aÅŸa cum se manifestă în special în adolescenţă, trebuie să mai notăm subiectivitatea dumneavoastră analitică – atenÅ£ia excesivă pe care o aveÅ£i pentru amănunte - astfel încât adesea “din cauza copacilor nu vedeÅ£i pădurea”, timiditatea ÅŸi nehotărârea paralizantă pe care o simÅ£iÅ£i atunci când trebuie să acÅ£ionaÅ£i. Despre sentimentali se spune că, spre deosebire de nervoÅŸi, care încep mereu ÅŸi nu termină niciodată, ei se pregătesc mereu ÅŸi nu încep niciodată. O interesantă trăsătură a temperamentului dumneavoastră este reacÅ£ia la situaÅ£iile grave. Paradoxal, în timp ce micile neplăceri ÅŸi piedici vă tulbură profund, atunci când obstacolul sau pericolul devine clar ÅŸi nu mai poate fi amplificat prin imaginaÅ£ie, reacÅ£ionaÅ£i cu mult echilibru ÅŸi curaj. MenÅ£ionăm acest lucru deoarece faptele eroice ale sentimentalilor I-au uimit de multe ori pe cei din jur ÅŸi au fost chiar relatate de scriitori.

Snook_Snookie

Snook_Snookie

12 ianuarie 2012, 23:33

Temperamentul COLERIC Asemenea pasionaÅ£ilor, flegmaticilor ÅŸi sangvinicilor, ÅŸi temperamentul dumneavoastră este considerat puternic. Vă caracterizează în esenţă trei trăsături: o emotivitate puternică, multă energie ÅŸi o mare legătură cu prezentul. La coleric dialectica interioară este mai puÅ£in utilă. El este tentat atunci când nu reuÅŸeÅŸte ceva să schimbe mai curând obiectele sau situaÅ£iile din jurul său, decât pe el însuÅŸi. O altă trăsătură peste care psihologii vă recomandă insistent să treceÅ£i este cea sintetizată într-o expresie caracteristică pentru dumneavoastră: “sunt aÅŸa cum sunt ÅŸi trebuie să mă luaÅ£i ca atare”, trăsătură excelent exprimată în celebrul “dacă voi nu mă vreÅ£i, eu vă vreau” al lui Alexandru LăpuÅŸneanu. Desigur, nu este nimic rău în faptul că, foarte natural, aveÅ£i iniÅ£iativa ÅŸi conduceÅ£i grupul în care vă aflaÅ£i. Necazurile apar atunci când datorită firii dumneavoastră prea aprinse, impulsive, prea puÅ£in controlate, mai ales în adolescenţă, vi se întâmplă să faceÅ£i gafe sau să întreceÅ£i măsura. Temperamentul dumneavoastră are o mare calitate: căldura, uÅŸurinÅ£a cu care vorbiÅ£i cu oamenii, reconfortante chiar ÅŸi pentru temperamentele mai reci (flegmaticii, nonÅŸalanÅ£ii, melancolicii). Altfel, o trăsătură importantă a temperamentului coleric este valoarea mare acordată acÅ£iunii. Psihologia ÅŸi literatura de specialitate au descris de multe ori destine tumultoase ale unor colerici ca Beaumarchais sau Hemingway, care au avut tendinÅ£a să trăiască mai multe existenÅ£e, să cunoască tot, să realizeze tot. AlÅ£i colerici, deÅŸi excelent dotaÅ£i, au realizat foarte puÅ£in, fiindcă n-au reuÅŸit să se restrângă doar la câteva domenii. “Strunit” prin educaÅ£ie ÅŸi integrare în colectiv, temperamentul dumneavoastră se îndulceÅŸte ÅŸi devine mai stabil ÅŸi mai înÅ£elept.

MadaLlIinaaa

MadaLlIinaaa

30 noiembrie 2011, 15:59

Din combinarea celor ÅŸase variante se obÅ£in următoarele tipuri temperamentale: Emotiv + Nonactiv + Primar = NERVOS Emotiv + Nonactiv +Secundar =SENTIMENTAL Emotiv + Activ + Primar = COLERIC Emotiv + Activ + Secundar = PASIONAT Nonemotiv + Activ + Primar = SANGVINIC Nonemotiv + Activ + Secundar = FLEGMATIC Nonemotiv + Nonactiv + Primar = AMORF Nonemotiv + Nonactiv + Secundar = MELANCOLIC Temperamentul NERVOS Temperamentul dumneavoastră este considerat “copilul teribil” al caracterologiei. Este reprezentat prin nume ilustre ale istoriei artei: Byron, Chopin, Baudelaire, Dostoievski, Gaugain, Mozart, Edgar Poe, etc. Temperamentului nervos i s-au consacrat volume întregi de cercetări ÅŸi analize profunde din care am selectat cele mai importante observaÅ£ii. Temperamentul nervos nu trebuie asociat cu un om scos din sărite, decât în anumite ocazii. Este adevărat că stăpânirea de sine este mai curând o mare dorinţă pe care o aveÅ£i, decât o virtute cu care “aÅ£i fi dăruit de la natură”. Principala dumneavoastră problemă este dispoziÅ£ia, prea se schimbă uÅŸor, cu ÅŸi fără motiv. Prea vă strică “în târg”, la examene, în societate, intenÅ£iile cu care aÅ£i pornit iniÅ£ial “de acasă”. Poate că sunteÅ£i emotiv, impresionat de prea multe lucru uneori mimica, vocea, miÅŸcările pe care le faceÅ£i “nu vă ascultă” ca pe alÅ£ii, impenetrabilii pe care îi invidiaÅ£i. Este sigur că sunteÅ£i “afectiv”, în sensul că aveÅ£i o trăire sufletească foarte vie, contradictorie ÅŸi care vă influenÅ£ează puternic acÅ£iunile. Pentru că discutăm despre acÅ£iuni trebuie să observăm că emotivitatea ÅŸi nevoia dumneavoastră permanentă de emoÅ£ii este în serioasă contradicÅ£ie cu activitatea dumneavoastră, discontinuă ÅŸi nu întotdeauna eficientă. AÅ£i dori să faceÅ£i multe lucruri ÅŸi începeÅ£i multe dar, prea des însă, acÅ£iunile dumneavoastră rămân în fază de intenÅ£ie. Tot ceea ce vă putem recomanda în această privinţă este să faceÅ£i cât mai puÅ£ine compromisuri, să nu fiÅ£i comod ÅŸi să vă alegeÅ£i o muncă, fie ea ÅŸi dificilă, dar care să vă placă într-adevăr ÅŸi care în acelaÅŸi timp să vă oblige la ordine ÅŸi autoorganizare. Dacă vă veÅ£i iubi profesiunea, nimic nu vă poate împiedeca să aveÅ£i rezultate excelente. Mai avem o sugestie: temperamentul nervos suferă de o permanentă lipsă de energie în contradicÅ£ie cu sensibilitatea ÅŸi imaginaÅ£ia sa bogată ÅŸi de aceea este bine să o economisiÅ£i. O trăsătură importantă pe care o aveÅ£i este nerăbdarea, “viaÅ£a aici ÅŸi acum”. Nici un temperament nu este mai legat de prezent ca ÅŸi dumneavoastră. Pe de o parte este o mare calitate: sunteÅ£i un adevărat seismograf al schimbărilor, al problemelor spontane, gata să reacÅ£ionaÅ£i prompt, să vă adaptaÅ£i la ele ÅŸi să-i ajutaÅ£i ÅŸi pe alÅ£ii să le observe. Reversul promptitudinii este frecventa contradicÅ£ie, pe care cei din jur v-o reproÅŸează des, între ce spuneÅ£i ieri ÅŸi ce faceÅ£i astăzi ÅŸi, poate, lipsa de obiectivitate cu care susÅ£ineÅ£i ÅŸi argumentaÅ£i vreun punct de vedere care vă convine pe moment. ÃŽn legătură cu modul de a comunica, specialiÅŸtii consideră că “nervosul” are mai mult ca oricine tendinÅ£a, uneori agasantă, de a critica de dragul criticii Å£i contradicÅ£iei, să vorbească mai mult despre lucruri sau despre alÅ£ii ÅŸi mai puÅ£in despre el însuÅŸi. Temperamentul SENTIMENTAL Să începem cu o precizare: împărÅ£irea antică a lui Hyppocrate, cuprinzând temperamentele: coleric, sangvinic, melancolic ÅŸi flegmatic are tendinÅ£a să vă repartizeze în categoria melancolicilor. După o apreciere superficială un om sentimental este considerat adesea melancolic. Nimic nu este mai greÅŸit decât să considerăm sentimentalul un temperament slab. Bănuim că nici dumneavoastră nu aÅ£i accepta această tipologie ÅŸi v-aÅ£i considera undeva la mijloc, între celelalte temperamente. ÃŽn realitate aveÅ£i o trăsătură care nu este deloc slabă – emotivitatea. Oricare dintre “temperamentele emotive” are o viaţă interioară de o bogăţie care respinge epitetul slab. Dovada este dată de biografiile unor sentimentali celebrii ca Alfred de Vigny, Jean Jack Rousseau, Leconte de Lisle, astfel încât s-a ajuns la concluzia că sentimentalii prezintă un număr aproape infinit de varietăţi care nu se lasă reduse prea uÅŸor la un singur tip. Temperamentul dumneavoastră este “frate” cu tipul nervos, de care îl aproprie ÅŸi carenÅ£a de energie. Citind descrierea “nervosului” aÅ£i găsit probabil multe lucruri care vi se potrivesc. ÃŽn ciuda acestor puncte comune, cele două firi sunt adesea în contradicÅ£ie: dacă “nervosul” rămâne un veÅŸnic adolescent iritabil, “sentimentalul” este mai curând un permanent copil fragil ÅŸi sensibil. Dacă nervosul are uneori tendinÅ£a să fie egoist, sentimentalul este mai curând egocentric, în sensul că pentru dumneavoastră tot ce se petrece în jur apare ca o problemă personală. Ceea ce vă deosebeÅŸte cel mai mult de nervos (ÅŸi vă aproprie de pasionat ÅŸi flegmatic) este desfăşurarea în timp a vieÅ£ii sufleteÅŸti. TrăiÅ£i mai curând în trecut ÅŸi în viitor decât în prezent. Vi se poate reproÅŸa că nu ÅŸtiÅ£i să uitaÅ£i. Sensibil ÅŸi tentat spre autoanaliză, chiar dacă nu vă place, din teamă sau din rezervă, să vă destăinuiÅ£i altora, vă supuneÅ£i unei continue autoaprecieri, din păcate adesea subiective. Vă cunoaÅŸteÅ£i mai bine slăbiciunile decât forÅ£ele. Pentru dumneavoastră principala problemă este voinÅ£a, depăşirea acelei nesiguranÅ£e, a neîncrederii în sine, care vă este proprie. Există o mare contradicÅ£ie între idealurile pure ÅŸi perfecte pe care le aveÅ£i ÅŸi acest sentiment de neputinţă (de altfel nerealist). MulÅ£i sentimentali manifestă o resemnare anticipată, având o adevărată fascinaÅ£ie a eÅŸecului, subtil exprimată în zicala populară: “mai bine un sfârÅŸit cu spaimă, decât o spaimă fără sfârÅŸit. Pentru că am început prin a descrie temperamentul dumneavoastră, aÅŸa cum se manifestă în special în adolescenţă, trebuie să mai notăm subiectivitatea dumneavoastră analitică – atenÅ£ia excesivă pe care o aveÅ£i pentru amănunte - astfel încât adesea “din cauza copacilor nu vedeÅ£i pădurea”, timiditatea ÅŸi nehotărârea paralizantă pe care o simÅ£iÅ£i atunci când trebuie să acÅ£ionaÅ£i. Despre sentimentali se spune că, spre deosebire de nervoÅŸi, care încep mereu ÅŸi nu termină niciodată, ei se pregătesc mereu ÅŸi nu încep niciodată. O interesantă trăsătură a temperamentului dumneavoastră este reacÅ£ia la situaÅ£iile grave. Paradoxal, în timp ce micile neplăceri ÅŸi piedici vă tulbură profund, atunci când obstacolul sau pericolul devine clar ÅŸi nu mai poate fi amplificat prin imaginaÅ£ie, reacÅ£ionaÅ£i cu mult echilibru ÅŸi curaj. MenÅ£ionăm acest lucru deoarece faptele eroice ale sentimentalilor I-au uimit de multe ori pe cei din jur ÅŸi au fost chiar relatate de scriitori. Temperamentul COLERIC Asemenea pasionaÅ£ilor, flegmaticilor ÅŸi sangvinicilor, ÅŸi temperamentul dumneavoastră este considerat puternic. Vă caracterizează în esenţă trei trăsături: o emotivitate puternică, multă energie ÅŸi o mare legătură cu prezentul. La coleric dialectica interioară este mai puÅ£in utilă. El este tentat atunci când nu reuÅŸeÅŸte ceva să schimbe mai curând obiectele sau situaÅ£iile din jurul său, decât pe el însuÅŸi. O altă trăsătură peste care psihologii vă recomandă insistent să treceÅ£i este cea sintetizată într-o expresie caracteristică pentru dumneavoastră: “sunt aÅŸa cum sunt ÅŸi trebuie să mă luaÅ£i ca atare”, trăsătură excelent exprimată în celebrul “dacă voi nu mă vreÅ£i, eu vă vreau” al lui Alexandru LăpuÅŸneanu. Desigur, nu este nimic rău în faptul că, foarte natural, aveÅ£i iniÅ£iativa ÅŸi conduceÅ£i grupul în care vă aflaÅ£i. Necazurile apar atunci când datorită firii dumneavoastră prea aprinse, impulsive, prea puÅ£in controlate, mai ales în adolescenţă, vi se întâmplă să faceÅ£i gafe sau să întreceÅ£i măsura. Temperamentul dumneavoastră are o mare calitate: căldura, uÅŸurinÅ£a cu care vorbiÅ£i cu oamenii, reconfortante chiar ÅŸi pentru temperamentele mai reci (flegmaticii, nonÅŸalanÅ£ii, melancolicii). Altfel, o trăsătură importantă a temperamentului coleric este valoarea mare acordată acÅ£iunii. Psihologia ÅŸi literatura de specialitate au descris de multe ori destine tumultoase ale unor colerici ca Beaumarchais sau Hemingway, care au avut tendinÅ£a să trăiască mai multe existenÅ£e, să cunoască tot, să realizeze tot. AlÅ£i colerici, deÅŸi excelent dotaÅ£i, au realizat foarte puÅ£in, fiindcă n-au reuÅŸit să se restrângă doar la câteva domenii. “Strunit” prin educaÅ£ie ÅŸi integrare în colectiv, temperamentul dumneavoastră se îndulceÅŸte ÅŸi devine mai stabil ÅŸi mai înÅ£elept. Temperamentul PASIONAT Temperamentul pasionat a fost supranumit temperamentul celor trei forÅ£e: afectivitatea puternică, activitatea intensă ÅŸi tenacitatea. Dacă nu se poate vorbi despre superioritatea prin definiÅ£ie a unui temperament, se poate spune despre cel pasionat că este cel mai intens. Ceea ce iese în evidenţă la dumneavoastră este intensitatea dramatică ÅŸi concentrarea trăirilor. Marii pasionaÅ£i ca: Napoleon, Marie Curie, Blaise Pascal, Lev Tolstoi, Ludwig van Beethoven, Luis Pasteur, au vrut “totul”. Spre deosebire însă de temperamentul coleric, pasionaÅ£ii intuiesc că nu pot ajunge departe decât stabilindu-ÅŸi o direcÅ£ie unică, mergând în profunzime. De aceea se spune că pasionatul preferă absolutul totalităţii. Pentru că am început descrierea cu superlative ÅŸi pentru că nu dorim să vă măgulim gratuit amorul propriu, vă precizăm că pasionat nu înseamnă cu tot dinadinsul “genial”. Prea de multe ori unii pasionaÅ£i nu se realizează, sau nu creează nimic, pentru că nu îÅŸi îndreaptă forÅ£ele spre direcÅ£ii sociale utile. Este un temperament echilibrat. Echilibrul dumneavoastră este însă scump plătit, fiind, după cum vă daÅ£i ÅŸi singur seama, rezultatul unui efort de “strunire a tensiunilor” pe care vi le produc emotivitatea intensă ÅŸi dorinÅ£a de a realiza cât mai mult. Din cauza acestor presiuni interioare, diferenÅ£ele de comportare, de personalitate între reprezentanÅ£ii temperamentului dumneavoastră sunt foarte accentuate. Caracterologii francezi consideră că pasionaÅ£ii se manifestă de la singurătatea cea mai abstractă ÅŸi nedreaptă până la un adevărat model de echilibru ÅŸi sociabilitate în funcÅ£ie de gradul lor de interiorizare. ÃŽn orice caz, ceea ce sunteÅ£i la maturitate, găsirea unei vocaÅ£ii, depinde în cea mai mare măsură de ceea ce psihologii numesc “dialectica personală”, modul în care vă construiÅ£i conÅŸtient ÅŸi voluntar o personalitate faţă de care aveÅ£i toată răspunderea. Este motivul pentru care autoaprecierea acelor “lucruri pe care nu le cunoaÅŸtem despre noi înÅŸine, sau dacă le bănuim ne este frică să le afirmăm cu certitudine”, constituie o adevărată datorie a temperamentului dumneavoastră. Ca ÅŸi pentru sentimentali, trecutul, copilăria, amintirile au o mare importanţă pentru dumneavoastră. Puterea de muncă ÅŸi dorinÅ£a de activitate vă orientează însă mai mult spre viitor, pentru că trăiÅ£i mai mult pentru viitor. Napoleon spunea: “am trăit totdeauna cu un avans de doi ani”. Cei mai activi reprezentanÅ£i ai temperamentului pasionat au o obsesie a folosirii timpului care curge prea repede, supraîncărcându-ÅŸi zilele, scurtându-ÅŸi nopÅ£ile, renunţând la tot în favoarea muncii care îi pasionează. Pasteur remarca: “un singur lucru poate fi interesant – munca”. O trăsătură negativă spre care este posibil să tindeÅ£i e duritatea, neglijenÅ£a faţă de oamenii cu care veniÅ£i în contact. Uneori vi se reproÅŸează individualismul, izolarea de cei din jur sau, dimpotrivă, tendinÅ£a de a-i domina, de a spune “eu” în loc de “noi”. Adevărul este că oricât de multă energie, fermitate ÅŸi independenţă aÅ£i avea, în afara colectivului nu puteÅ£i realiza nimic viabil. O ultimă remarcă despre dragoste. Caracterologii vă avertizează asupra tendinÅ£ei de a reacÅ£iona după cum urmează: “îi dăruiesc celui iubit (celei iubite), toată viaÅ£a mea”, ceea ce se poate traduce ÅŸi în: “îl (o) oblig să trăiască numai viaÅ£a mea, nu ÅŸi pe a sa proprie, pe care eu oricum nu o înÅ£eleg”. PasionaÅ£ii vor să facă fiinÅ£ei iubite tot binele sau, dacă nu se poate aÅŸa, tot răul de care sunt în stare. Poate că principala primejdie a temperamentului dumneavoastră, atât de dotat, este excesul, fie în muncă, fie în familie, în relaÅ£iile din societate, cu oamenii de care aveÅ£i mare nevoie, iar principala cale spre succes este modestia, deschiderea spre lume ÅŸi spre oameni. Temperamentul SANGVINIC Temperamentul dumneavoastră a fost mult timp considerat, ÅŸi nu întâmplător, prototipul omului normal. Nonemotiv, capabil de o activitate susÅ£inută, reacÅ£ionând prompt la realităţile înconjurătoare ÅŸi, în general, echilibrat, nu vă remarcaÅ£i de obicei ca având deosebite probleme psihologice. Aceasta explică ÅŸi interesul mai redus al temperamentului dumneavoastră pentru investigaÅ£ii de tipul acestui test. Psihologii sunt de obicei de acord că principala dumneavoastră calitate este bunul simÅ£, care vă face să vă bucuraÅ£i de viaţă ÅŸi să nu aveÅ£i dificultăţi în relaÅ£iile cu oamenii pe care ÅŸtiÅ£i să-i luaÅ£i aÅŸa cum sunt, punând foarte rar la inimă micile conflicte pe care, de altfel, aveÅ£i priceperea să le transformaÅ£i în jocuri. AparÅ£inând unui tip care ÅŸtie să se exteriorizeze fără să se aprindă ÅŸi să-ÅŸi piardă controlul, sociabil ÅŸi plin de respect faţă de normele, vă remarcaÅ£i în sens pozitiv, dar ÅŸi negativ prin abilitatea de a manevra oamenii ÅŸi lucrurile în propriul interes. Caracterologii remarcă tendinÅ£a tipului dumneavoastră de a pune la punct o “tehnică a reuÅŸitei” bazată pe experienţă, sau reÅ£ete de care ÅŸtiÅ£i să nu vă îndepărtaÅ£i, obÅ£inând maximum de confort material ÅŸi moral. Ar fi totuÅŸi o eroare să transformăm normalitatea într-o vină ÅŸi dorinÅ£a justificată a oricui de a trăi mereu mai bine ÅŸi fără conflicte în oportunism.. Nenumăratele exemple de sangvinici ca: Montesquieu, Giradoux, Anatole France, Montaigne, Helvetius, vin să demonstreze încă o dată că nu există temperamente negative sau pozitive ÅŸi că în nici un caz personalitatea conÅŸtientă ÅŸi responsabilă a unui om nu poate fi explicată prin integrarea pasivă a unui “dat” înnăscut. ReÅ£inând aceste precizări, putem aminti în continuare dintre observaÅ£iile referitoare la temperamentul sangvinic, aptitudinea de a păstra din viaţă ceea ce este plăcut, amical, util ÅŸi de a neglija pur ÅŸi simplu lucrurile neplăcute, dar evitabile. “Fugi de rele, cruţă-Å£i mâhnirile, nu duce ÅŸtirile rele ÅŸi nu le primi”, spune Gracian într-o viziune tipic sangvinică. Trăind activ, muncind eficient, fără grabă, cu optimism ÅŸi prudenţă, deschis spre orice experienţă utilă ÅŸi agreabilă, rezistent ÅŸi echilibrat, sangvinicul a fost considerat de unii psihologici un temperament ideal. Ca orice temperament ÅŸi acesta are însă dezavantajele sale, cum ar fi adaptabilitatea rapidă, bună pentru activităţi creatoare poate să nu mai fie valoroasă în relaÅ£iile cu oamenii ÅŸi îndeosebi în ordinea morală. Modul în care stabiliÅ£i relaÅ£iile cu oamenii este piatra de încercare a posibilităţii ÅŸi voinÅ£ei dumneavoastră de a dezvolta ÅŸi perfecÅ£iona o personalitate multilaterală care să se identifice comunităţii umane. Temperamentul FLEGMATIC P. Grieger îl numeÅŸte impenetrabil din cauza foarte reÅ£inutei exteriorizări a vreunei emoÅ£ii. Realitatea este (aÅŸa cum adesea emotivii nu sunt în stare să înÅ£eleagă) că permanenta stăpânire de sine, care vă caracterizează, poate ascunde ca la oricare alt om o mare varietate de trăiri ÅŸi imbolduri. Ceea ce contrariază în autocontrolul dumneavoastră este originea sa gândită ÅŸi voită. Echilibrul, răbdarea, voinÅ£a, meditaÅ£ia, care sunt în general calităţile temperamentului dumneavoastră, au reprezentanÅ£i remarcabili ca: Charles Darwin, Pierre Curi, George Washington, Berthelot, Lavoisier, Franklin sau Kant. AutoreconstrucÅ£ia logică ÅŸi voluntară pe care v-o atribuie psihologia maschează adesea o emotivitate destul de puternică. MulÅ£i flegmatici se apropie de pasionaÅ£i sau sunt pasionaÅ£i care au reuÅŸit să-ÅŸi impună un puternic autocontrol. Datorită acestei obiectivităţi, temperamentul dumneavoastră refuză să vă determine să vă angajaÅ£i în vreo acÅ£iune înainte de a fi avut suficient timp să observe ÅŸi să aprecieze prudent ÅŸi distant. De aici, o serie de ocazii în care “pierdeÅ£i trenul” – la figurat desigur, niciodată la propriu. Pentru dumneavoastră totul se traduce în probleme care trebuie cântărite ÅŸi rezolvate pe baza unor reguli ÅŸi legi generale. Din cauza economiei de mijloace, păreÅ£i adesea mai puÅ£in activi, iar unii vă pot considera chiar leneÅŸi, ceea ce nu este cazul. Temperamentul dumneavoastră se caracterizează ÅŸi prin timpuria aparenţă adultă. Despre Lavoisier un biograf remarca: “la douăzeci de ani era un bărbat în toată firea, n-a avut tinereÅ£e”. ÃŽn copilărie este probabil că aÅ£i fost liniÅŸtit ÅŸi serios, nici entuziast, dar nici negativist, de obicei atent, ascultător, adaptabil la un colectiv, dar puÅ£in comunicativ. Este interesantă tendinÅ£a pe care o aveÅ£i, de a vă elimina din comportare orice nu ar avea vreun scop sau explicaÅ£ie. Aproape puteÅ£i fi recunoscut de oricine după formula preferată: “Este logic” sau “Nu este logic”. Temperamentul AMORF Slăbiciunea temperamentului dumneavoastră se manifestă pregnant în situaÅ£iile critice. Altfel reprezentanÅ£ii acestui temperament nu se divulgă ÅŸi se recomandă mai degrabă prin ceea ce au pregnant: mobilitate ÅŸi echilibrare. ÃŽn condiÅ£ii de lucru neprimejdioase, nealarmante, cei cu temperamentul amorf acÅ£ionează normal ÅŸi chiar dovedesc răbdare, spirit de analiză detaliată, conÅŸtiinciozitate. Revenind la temperamentul dumneavoastră, trebuie să-l diferenÅ£iem de cel melancolic prin plasticitatea sa mare ÅŸi prin legătura directă cu realitatea imediată. De aici ÅŸi constatarea că viaÅ£a dumneavoastră depinde în cea mai mare măsură de mediul în care trăiÅ£i, de educaÅ£ie, ÅŸcoală, locul de muncă. Potrivit părerii lui Scheldon, sunteÅ£i prin excelenţă omul pe care îl defineÅŸte ÅŸi îl determină meseria pe care o are. ReprezentanÅ£ii temperamentului amorf se pot remarca prin rezultatele excelente atunci când îÅŸi descoperă ÅŸi folosesc vreo aptitudine specială. Este cazul fabulistului La Fontaine sau al celebrului actor Alec Guiness. De altfel, mulÅ£i actori aparÅ£in acestui tip de temperament datorită plasticităţii ÅŸi rezonanÅ£ei lor înnăscute. Principala resursă prin care vă puteÅ£i depăşi inhibiÅ£iile este inteligenÅ£a. Problema este să puneÅ£i în aplicare concluziile juste la care ajungeÅ£i. La temperamentul dumneavoastră trebuie precizat mai mult ca oriunde, caracterul lui psihic. MulÅ£i cred că un temperament slab înseamnă neapărat un fizic plăpând ÅŸi o apariÅ£ie palidă. Nimic mai greÅŸit. Această caracteristică a temperamentului dumneavoastră se referă nu atât la resurse cât la economia de energie, deoarece nu sunteÅ£i lipsit de robusteÅ£e, de forţă ÅŸi rezistenţă fizică, capabil fiind de numeroase rezultate sportive. De altfel, mulÅ£i amorfi îÅŸi aleg ocupaÅ£ia de profesor de sport, căci sunt asemănaÅ£i cu un motor care demarează lent ÅŸi are nevoie de mult carburant ÅŸi scântei puternice. Accentuăm: căutaÅ£i aceste scântei la cei din jur. CăutaÅ£i profesiuni în care impulsul spre activitate să vină de la alÅ£ii, fie prin organizare disciplinată, cum este armata, fie prin contactul cu un public permanent ÅŸi variat care să vă ceară să acÅ£ionaÅ£i, cum sunt actorii ÅŸi profesorii. Sociabil, conciliant (poate superficial), vă va fi uÅŸor să vă adaptaÅ£i. Probabil că marea confruntare pe care trebuie să o aveÅ£i pentru a realiza ceva în viaţă va fi împotriva celui mai mare duÅŸman pe care îl aveÅ£i – comoditatea. Temperamentul MELANCOLIC Nonemotiv, inactiv, interiorizat ÅŸi având tendinÅ£e să amâne totul, melancolicul se hotărăşte greu să acÅ£ioneze. Ca ÅŸi temperamentul nonÅŸalant, temperamentul dumneavoastră a fost multă vreme neglijat ÅŸi greÅŸit înÅ£eles de caracterologi. Este de remarcat că temperamentul dumneavoastră este opus simetric celui coleric. Lipsit de multe dintre calităţile acestuia, melancolicul are în schimb altele. Trebuie să vă spunem că pentru temperamentul dumneavoastră este mai mult ca oriunde adevărată constatarea că nu există trăsături psihologice înnăscute bune sau rele prin sine, ci orice trăsătură devine utilă, valoroasă sau dăunătoare în funcÅ£ie de educaÅ£ia ÅŸi autoeducaÅ£ia responsabilă. Să menÅ£ionăm câteva aspecte negative ale temperamentului dumneavoastră. ÃŽn primul rând tendinÅ£a de a se strecura neobservat, de a se confunda cu decorul. Apoi, caracterul ascuns, închis, care de multe ori este cauza lipsei de înÅ£elegere a celor din jur. Un al treilea dezavantaj pe care mulÅ£i psihologi îl consideră principal este înclinaÅ£ia spre o reverie neconstructivă, care se rupe de realitate. TotuÅŸi aceste scăderi îÅŸi găsesc antidotul în acelaÅŸi mare catalizator al valorii umane care este de fapt pentru toÅ£i oamenii, indiferent de orice clasificare temperamentală, inteligenÅ£a, participarea socială ÅŸi munca.

Betty106

Betty106

22 octombrie 2011, 19:37

Temperamentul SANGVINIC Temperamentul dumneavoastră a fost mult timp considerat, ÅŸi nu întâmplător, prototipul omului normal. Nonemotiv, capabil de o activitate susÅ£inută, reacÅ£ionând prompt la realităţile înconjurătoare ÅŸi, în general, echilibrat, nu vă remarcaÅ£i de obicei ca având deosebite probleme psihologice. Aceasta explică ÅŸi interesul mai redus al temperamentului dumneavoastră pentru investigaÅ£ii de tipul acestui test. Psihologii sunt de obicei de acord că principala dumneavoastră calitate este bunul simÅ£, care vă face să vă bucuraÅ£i de viaţă ÅŸi să nu aveÅ£i dificultăţi în relaÅ£iile cu oamenii pe care ÅŸtiÅ£i să-i luaÅ£i aÅŸa cum sunt, punând foarte rar la inimă micile conflicte pe care, de altfel, aveÅ£i priceperea să le transformaÅ£i în jocuri. AparÅ£inând unui tip care ÅŸtie să se exteriorizeze fără să se aprindă ÅŸi să-ÅŸi piardă controlul, sociabil ÅŸi plin de respect faţă de normele, vă remarcaÅ£i în sens pozitiv, dar ÅŸi negativ prin abilitatea de a manevra oamenii ÅŸi lucrurile în propriul interes. Caracterologii remarcă tendinÅ£a tipului dumneavoastră de a pune la punct o “tehnică a reuÅŸitei” bazată pe experienţă, sau reÅ£ete de care ÅŸtiÅ£i să nu vă îndepărtaÅ£i, obÅ£inând maximum de confort material ÅŸi moral. Ar fi totuÅŸi o eroare să transformăm normalitatea într-o vină ÅŸi dorinÅ£a justificată a oricui de a trăi mereu mai bine ÅŸi fără conflicte în oportunism.. Nenumăratele exemple de sangvinici ca: Montesquieu, Giradoux, Anatole France, Montaigne, Helvetius, vin să demonstreze încă o dată că nu există temperamente negative sau pozitive ÅŸi că în nici un caz personalitatea conÅŸtientă ÅŸi responsabilă a unui om nu poate fi explicată prin integrarea pasivă a unui “dat” înnăscut. ReÅ£inând aceste precizări, putem aminti în continuare dintre observaÅ£iile referitoare la temperamentul sangvinic, aptitudinea de a păstra din viaţă ceea ce este plăcut, amical, util ÅŸi de a neglija pur ÅŸi simplu lucrurile neplăcute, dar evitabile. “Fugi de rele, cruţă-Å£i mâhnirile, nu duce ÅŸtirile rele ÅŸi nu le primi”, spune Gracian într-o viziune tipic sangvinică. Trăind activ, muncind eficient, fără grabă, cu optimism ÅŸi prudenţă, deschis spre orice experienţă utilă ÅŸi agreabilă, rezistent ÅŸi echilibrat, sangvinicul a fost considerat de unii psihologici un temperament ideal. Ca orice temperament ÅŸi acesta are însă dezavantajele sale, cum ar fi adaptabilitatea rapidă, bună pentru activităţi creatoare poate să nu mai fie valoroasă în relaÅ£iile cu oamenii ÅŸi îndeosebi în ordinea morală. Modul în care stabiliÅ£i relaÅ£iile cu oamenii este piatra de încercare a posibilităţii ÅŸi voinÅ£ei dumneavoastră de a dezvolta ÅŸi perfecÅ£iona o personalitate multilaterală care să se identifice comunităţii umane.

YusukeInuyasha

YusukeInuyasha

12 octombrie 2011, 10:15

Temperamentul MELANCOLIC Nonemotiv, inactiv, interiorizat ÅŸi având tendinÅ£e să amâne totul, melancolicul se hotărăşte greu să acÅ£ioneze. Ca ÅŸi temperamentul nonÅŸalant, temperamentul dumneavoastră a fost multă vreme neglijat ÅŸi greÅŸit înÅ£eles de caracterologi. Este de remarcat că temperamentul dumneavoastră este opus simetric celui coleric. Lipsit de multe dintre calităţile acestuia, melancolicul are în schimb altele. Trebuie să vă spunem că pentru temperamentul dumneavoastră este mai mult ca oriunde adevărată constatarea că nu există trăsături psihologice înnăscute bune sau rele prin sine, ci orice trăsătură devine utilă, valoroasă sau dăunătoare în funcÅ£ie de educaÅ£ia ÅŸi autoeducaÅ£ia responsabilă. Să menÅ£ionăm câteva aspecte negative ale temperamentului dumneavoastră. ÃŽn primul rând tendinÅ£a de a se strecura neobservat, de a se confunda cu decorul. Apoi, caracterul ascuns, închis, care de multe ori este cauza lipsei de înÅ£elegere a celor din jur. Un al treilea dezavantaj pe care mulÅ£i psihologi îl consideră principal este înclinaÅ£ia spre o reverie neconstructivă, care se rupe de realitate. TotuÅŸi aceste scăderi îÅŸi găsesc antidotul în acelaÅŸi mare catalizator al valorii umane care este de fapt pentru toÅ£i oamenii, indiferent de orice clasificare temperamentală, inteligenÅ£a, participarea socială ÅŸi munca.

AndreeAlecsandrA

AndreeAlecsandrA

24 septembrie 2011, 21:30

NumăraÅ£i de la punctul 1 la 7, câte răspunsuri aÅ£i ales cu notaÅ£ia “A” ÅŸi câte cu “B”. Dacă aveÅ£i cel puÅ£in patru de “A” sunteÅ£i emotiv. La cel puÅ£in patru răspunsuri “B” sunteÅ£i nonemotiv. De la punctul 8 la punctul 14 număraÅ£i la fel câte răspunsuri “A” ÅŸi “B” aÅ£i ales. Cel puÅ£in patru “A” înseamnă nonactiv. Cel puÅ£in patru “B” înseamnă activ. Dacă pentru punctele 15 până la 21 aÅ£i ales mai mult de patru “A” înseamnă primar, iar minim patru “B” înseamnă secundar. Din combinarea celor ÅŸase variante se obÅ£in următoarele tipuri temperamentale: Emotiv + Nonactiv + Primar = NERVOS Emotiv + Nonactiv +Secundar =SENTIMENTAL Emotiv + Activ + Primar = COLERIC Emotiv + Activ + Secundar = PASIONAT Nonemotiv + Activ + Primar = SANGVINIC Nonemotiv + Activ + Secundar = FLEGMATIC Nonemotiv + Nonactiv + Primar = AMORF Nonemotiv + Nonactiv + Secundar = MELANCOLIC Temperamentul NERVOS Temperamentul dumneavoastră este considerat “copilul teribil” al caracterologiei. Este reprezentat prin nume ilustre ale istoriei artei: Byron, Chopin, Baudelaire, Dostoievski, Gaugain, Mozart, Edgar Poe, etc. Temperamentului nervos i s-au consacrat volume întregi de cercetări ÅŸi analize profunde din care am selectat cele mai importante observaÅ£ii. Temperamentul nervos nu trebuie asociat cu un om scos din sărite, decât în anumite ocazii. Este adevărat că stăpânirea de sine este mai curând o mare dorinţă pe care o aveÅ£i, decât o virtute cu care “aÅ£i fi dăruit de la natură”. Principala dumneavoastră problemă este dispoziÅ£ia, prea se schimbă uÅŸor, cu ÅŸi fără motiv. Prea vă strică “în târg”, la examene, în societate, intenÅ£iile cu care aÅ£i pornit iniÅ£ial “de acasă”. Poate că sunteÅ£i emotiv, impresionat de prea multe lucru uneori mimica, vocea, miÅŸcările pe care le faceÅ£i “nu vă ascultă” ca pe alÅ£ii, impenetrabilii pe care îi invidiaÅ£i. Este sigur că sunteÅ£i “afectiv”, în sensul că aveÅ£i o trăire sufletească foarte vie, contradictorie ÅŸi care vă influenÅ£ează puternic acÅ£iunile. Pentru că discutăm despre acÅ£iuni trebuie să observăm că emotivitatea ÅŸi nevoia dumneavoastră permanentă de emoÅ£ii este în serioasă contradicÅ£ie cu activitatea dumneavoastră, discontinuă ÅŸi nu întotdeauna eficientă. AÅ£i dori să faceÅ£i multe lucruri ÅŸi începeÅ£i multe dar, prea des însă, acÅ£iunile dumneavoastră rămân în fază de intenÅ£ie. Tot ceea ce vă putem recomanda în această privinţă este să faceÅ£i cât mai puÅ£ine compromisuri, să nu fiÅ£i comod ÅŸi să vă alegeÅ£i o muncă, fie ea ÅŸi dificilă, dar care să vă placă într-adevăr ÅŸi care în acelaÅŸi timp să vă oblige la ordine ÅŸi autoorganizare. Dacă vă veÅ£i iubi profesiunea, nimic nu vă poate împiedeca să aveÅ£i rezultate excelente. Mai avem o sugestie: temperamentul nervos suferă de o permanentă lipsă de energie în contradicÅ£ie cu sensibilitatea ÅŸi imaginaÅ£ia sa bogată ÅŸi de aceea este bine să o economisiÅ£i. O trăsătură importantă pe care o aveÅ£i este nerăbdarea, “viaÅ£a aici ÅŸi acum”. Nici un temperament nu este mai legat de prezent ca ÅŸi dumneavoastră. Pe de o parte este o mare calitate: sunteÅ£i un adevărat seismograf al schimbărilor, al problemelor spontane, gata să reacÅ£ionaÅ£i prompt, să vă adaptaÅ£i la ele ÅŸi să-i ajutaÅ£i ÅŸi pe alÅ£ii să le observe. Reversul promptitudinii este frecventa contradicÅ£ie, pe care cei din jur v-o reproÅŸează des, între ce spuneÅ£i ieri ÅŸi ce faceÅ£i astăzi ÅŸi, poate, lipsa de obiectivitate cu care susÅ£ineÅ£i ÅŸi argumentaÅ£i vreun punct de vedere care vă convine pe moment. ÃŽn legătură cu modul de a comunica, specialiÅŸtii consideră că “nervosul” are mai mult ca oricine tendinÅ£a, uneori agasantă, de a critica de dragul criticii Å£i contradicÅ£iei, să vorbească mai mult despre lucruri sau despre alÅ£ii ÅŸi mai puÅ£in despre el însuÅŸi. Temperamentul SENTIMENTAL Să începem cu o precizare: împărÅ£irea antică a lui Hyppocrate, cuprinzând temperamentele: coleric, sangvinic, melancolic ÅŸi flegmatic are tendinÅ£a să vă repartizeze în categoria melancolicilor. După o apreciere superficială un om sentimental este considerat adesea melancolic. Nimic nu este mai greÅŸit decât să considerăm sentimentalul un temperament slab. Bănuim că nici dumneavoastră nu aÅ£i accepta această tipologie ÅŸi v-aÅ£i considera undeva la mijloc, între celelalte temperamente. ÃŽn realitate aveÅ£i o trăsătură care nu este deloc slabă – emotivitatea. Oricare dintre “temperamentele emotive” are o viaţă interioară de o bogăţie care respinge epitetul slab. Dovada este dată de biografiile unor sentimentali celebrii ca Alfred de Vigny, Jean Jack Rousseau, Leconte de Lisle, astfel încât s-a ajuns la concluzia că sentimentalii prezintă un număr aproape infinit de varietăţi care nu se lasă reduse prea uÅŸor la un singur tip. Temperamentul dumneavoastră este “frate” cu tipul nervos, de care îl aproprie ÅŸi carenÅ£a de energie. Citind descrierea “nervosului” aÅ£i găsit probabil multe lucruri care vi se potrivesc. ÃŽn ciuda acestor puncte comune, cele două firi sunt adesea în contradicÅ£ie: dacă “nervosul” rămâne un veÅŸnic adolescent iritabil, “sentimentalul” este mai curând un permanent copil fragil ÅŸi sensibil. Dacă nervosul are uneori tendinÅ£a să fie egoist, sentimentalul este mai curând egocentric, în sensul că pentru dumneavoastră tot ce se petrece în jur apare ca o problemă personală. Ceea ce vă deosebeÅŸte cel mai mult de nervos (ÅŸi vă aproprie de pasionat ÅŸi flegmatic) este desfăşurarea în timp a vieÅ£ii sufleteÅŸti. TrăiÅ£i mai curând în trecut ÅŸi în viitor decât în prezent. Vi se poate reproÅŸa că nu ÅŸtiÅ£i să uitaÅ£i. Sensibil ÅŸi tentat spre autoanaliză, chiar dacă nu vă place, din teamă sau din rezervă, să vă destăinuiÅ£i altora, vă supuneÅ£i unei continue autoaprecieri, din păcate adesea subiective. Vă cunoaÅŸteÅ£i mai bine slăbiciunile decât forÅ£ele. Pentru dumneavoastră principala problemă este voinÅ£a, depăşirea acelei nesiguranÅ£e, a neîncrederii în sine, care vă este proprie. Există o mare contradicÅ£ie între idealurile pure ÅŸi perfecte pe care le aveÅ£i ÅŸi acest sentiment de neputinţă (de altfel nerealist). MulÅ£i sentimentali manifestă o resemnare anticipată, având o adevărată fascinaÅ£ie a eÅŸecului, subtil exprimată în zicala populară: “mai bine un sfârÅŸit cu spaimă, decât o spaimă fără sfârÅŸit. Pentru că am început prin a descrie temperamentul dumneavoastră, aÅŸa cum se manifestă în special în adolescenţă, trebuie să mai notăm subiectivitatea dumneavoastră analitică – atenÅ£ia excesivă pe care o aveÅ£i pentru amănunte - astfel încât adesea “din cauza copacilor nu vedeÅ£i pădurea”, timiditatea ÅŸi nehotărârea paralizantă pe care o simÅ£iÅ£i atunci când trebuie să acÅ£ionaÅ£i. Despre sentimentali se spune că, spre deosebire de nervoÅŸi, care încep mereu ÅŸi nu termină niciodată, ei se pregătesc mereu ÅŸi nu încep niciodată. O interesantă trăsătură a temperamentului dumneavoastră este reacÅ£ia la situaÅ£iile grave. Paradoxal, în timp ce micile neplăceri ÅŸi piedici vă tulbură profund, atunci când obstacolul sau pericolul devine clar ÅŸi nu mai poate fi amplificat prin imaginaÅ£ie, reacÅ£ionaÅ£i cu mult echilibru ÅŸi curaj. MenÅ£ionăm acest lucru deoarece faptele eroice ale sentimentalilor I-au uimit de multe ori pe cei din jur ÅŸi au fost chiar relatate de scriitori. Temperamentul COLERIC Asemenea pasionaÅ£ilor, flegmaticilor ÅŸi sangvinicilor, ÅŸi temperamentul dumneavoastră este considerat puternic. Vă caracterizează în esenţă trei trăsături: o emotivitate puternică, multă energie ÅŸi o mare legătură cu prezentul. La coleric dialectica interioară este mai puÅ£in utilă. El este tentat atunci când nu reuÅŸeÅŸte ceva să schimbe mai curând obiectele sau situaÅ£iile din jurul său, decât pe el însuÅŸi. O altă trăsătură peste care psihologii vă recomandă insistent să treceÅ£i este cea sintetizată într-o expresie caracteristică pentru dumneavoastră: “sunt aÅŸa cum sunt ÅŸi trebuie să mă luaÅ£i ca atare”, trăsătură excelent exprimată în celebrul “dacă voi nu mă vreÅ£i, eu vă vreau” al lui Alexandru LăpuÅŸneanu. Desigur, nu este nimic rău în faptul că, foarte natural, aveÅ£i iniÅ£iativa ÅŸi conduceÅ£i grupul în care vă aflaÅ£i. Necazurile apar atunci când datorită firii dumneavoastră prea aprinse, impulsive, prea puÅ£in controlate, mai ales în adolescenţă, vi se întâmplă să faceÅ£i gafe sau să întreceÅ£i măsura. Temperamentul dumneavoastră are o mare calitate: căldura, uÅŸurinÅ£a cu care vorbiÅ£i cu oamenii, reconfortante chiar ÅŸi pentru temperamentele mai reci (flegmaticii, nonÅŸalanÅ£ii, melancolicii). Altfel, o trăsătură importantă a temperamentului coleric este valoarea mare acordată acÅ£iunii. Psihologia ÅŸi literatura de specialitate au descris de multe ori destine tumultoase ale unor colerici ca Beaumarchais sau Hemingway, care au avut tendinÅ£a să trăiască mai multe existenÅ£e, să cunoască tot, să realizeze tot. AlÅ£i colerici, deÅŸi excelent dotaÅ£i, au realizat foarte puÅ£in, fiindcă n-au reuÅŸit să se restrângă doar la câteva domenii. “Strunit” prin educaÅ£ie ÅŸi integrare în colectiv, temperamentul dumneavoastră se îndulceÅŸte ÅŸi devine mai stabil ÅŸi mai înÅ£elept. Temperamentul PASIONAT Temperamentul pasionat a fost supranumit temperamentul celor trei forÅ£e: afectivitatea puternică, activitatea intensă ÅŸi tenacitatea. Dacă nu se poate vorbi despre superioritatea prin definiÅ£ie a unui temperament, se poate spune despre cel pasionat că este cel mai intens. Ceea ce iese în evidenţă la dumneavoastră este intensitatea dramatică ÅŸi concentrarea trăirilor. Marii pasionaÅ£i ca: Napoleon, Marie Curie, Blaise Pascal, Lev Tolstoi, Ludwig van Beethoven, Luis Pasteur, au vrut “totul”. Spre deosebire însă de temperamentul coleric, pasionaÅ£ii intuiesc că nu pot ajunge departe decât stabilindu-ÅŸi o direcÅ£ie unică, mergând în profunzime. De aceea se spune că pasionatul preferă absolutul totalităţii. Pentru că am început descrierea cu superlative ÅŸi pentru că nu dorim să vă măgulim gratuit amorul propriu, vă precizăm că pasionat nu înseamnă cu tot dinadinsul “genial”. Prea de multe ori unii pasionaÅ£i nu se realizează, sau nu creează nimic, pentru că nu îÅŸi îndreaptă forÅ£ele spre direcÅ£ii sociale utile. Este un temperament echilibrat. Echilibrul dumneavoastră este însă scump plătit, fiind, după cum vă daÅ£i ÅŸi singur seama, rezultatul unui efort de “strunire a tensiunilor” pe care vi le produc emotivitatea intensă ÅŸi dorinÅ£a de a realiza cât mai mult. Din cauza acestor presiuni interioare, diferenÅ£ele de comportare, de personalitate între reprezentanÅ£ii temperamentului dumneavoastră sunt foarte accentuate. Caracterologii francezi consideră că pasionaÅ£ii se manifestă de la singurătatea cea mai abstractă ÅŸi nedreaptă până la un adevărat model de echilibru ÅŸi sociabilitate în funcÅ£ie de gradul lor de interiorizare. ÃŽn orice caz, ceea ce sunteÅ£i la maturitate, găsirea unei vocaÅ£ii, depinde în cea mai mare măsură de ceea ce psihologii numesc “dialectica personală”, modul în care vă construiÅ£i conÅŸtient ÅŸi voluntar o personalitate faţă de care aveÅ£i toată răspunderea. Este motivul pentru care autoaprecierea acelor “lucruri pe care nu le cunoaÅŸtem despre noi înÅŸine, sau dacă le bănuim ne este frică să le afirmăm cu certitudine”, constituie o adevărată datorie a temperamentului dumneavoastră. Ca ÅŸi pentru sentimentali, trecutul, copilăria, amintirile au o mare importanţă pentru dumneavoastră. Puterea de muncă ÅŸi dorinÅ£a de activitate vă orientează însă mai mult spre viitor, pentru că trăiÅ£i mai mult pentru viitor. Napoleon spunea: “am trăit totdeauna cu un avans de doi ani”. Cei mai activi reprezentanÅ£i ai temperamentului pasionat au o obsesie a folosirii timpului care curge prea repede, supraîncărcându-ÅŸi zilele, scurtându-ÅŸi nopÅ£ile, renunţând la tot în favoarea muncii care îi pasionează. Pasteur remarca: “un singur lucru poate fi interesant – munca”. O trăsătură negativă spre care este posibil să tindeÅ£i e duritatea, neglijenÅ£a faţă de oamenii cu care veniÅ£i în contact. Uneori vi se reproÅŸează individualismul, izolarea de cei din jur sau, dimpotrivă, tendinÅ£a de a-i domina, de a spune “eu” în loc de “noi”. Adevărul este că oricât de multă energie, fermitate ÅŸi independenţă aÅ£i avea, în afara colectivului nu puteÅ£i realiza nimic viabil. O ultimă remarcă despre dragoste. Caracterologii vă avertizează asupra tendinÅ£ei de a reacÅ£iona după cum urmează: “îi dăruiesc celui iubit (celei iubite), toată viaÅ£a mea”, ceea ce se poate traduce ÅŸi în: “îl (o) oblig să trăiască numai viaÅ£a mea, nu ÅŸi pe a sa proprie, pe care eu oricum nu o înÅ£eleg”. PasionaÅ£ii vor să facă fiinÅ£ei iubite tot binele sau, dacă nu se poate aÅŸa, tot răul de care sunt în stare. Poate că principala primejdie a temperamentului dumneavoastră, atât de dotat, este excesul, fie în muncă, fie în familie, în relaÅ£iile din societate, cu oamenii de care aveÅ£i mare nevoie, iar principala cale spre succes este modestia, deschiderea spre lume ÅŸi spre oameni. Temperamentul SANGVINIC Temperamentul dumneavoastră a fost mult timp considerat, ÅŸi nu întâmplător, prototipul omului normal. Nonemotiv, capabil de o activitate susÅ£inută, reacÅ£ionând prompt la realităţile înconjurătoare ÅŸi, în general, echilibrat, nu vă remarcaÅ£i de obicei ca având deosebite probleme psihologice. Aceasta explică ÅŸi interesul mai redus al temperamentului dumneavoastră pentru investigaÅ£ii de tipul acestui test. Psihologii sunt de obicei de acord că principala dumneavoastră calitate este bunul simÅ£, care vă face să vă bucuraÅ£i de viaţă ÅŸi să nu aveÅ£i dificultăţi în relaÅ£iile cu oamenii pe care ÅŸtiÅ£i să-i luaÅ£i aÅŸa cum sunt, punând foarte rar la inimă micile conflicte pe care, de altfel, aveÅ£i priceperea să le transformaÅ£i în jocuri. AparÅ£inând unui tip care ÅŸtie să se exteriorizeze fără să se aprindă ÅŸi să-ÅŸi piardă controlul, sociabil ÅŸi plin de respect faţă de normele, vă remarcaÅ£i în sens pozitiv, dar ÅŸi negativ prin abilitatea de a manevra oamenii ÅŸi lucrurile în propriul interes. Caracterologii remarcă tendinÅ£a tipului dumneavoastră de a pune la punct o “tehnică a reuÅŸitei” bazată pe experienţă, sau reÅ£ete de care ÅŸtiÅ£i să nu vă îndepărtaÅ£i, obÅ£inând maximum de confort material ÅŸi moral. Ar fi totuÅŸi o eroare să transformăm normalitatea într-o vină ÅŸi dorinÅ£a justificată a oricui de a trăi mereu mai bine ÅŸi fără conflicte în oportunism.. Nenumăratele exemple de sangvinici ca: Montesquieu, Giradoux, Anatole France, Montaigne, Helvetius, vin să demonstreze încă o dată că nu există temperamente negative sau pozitive ÅŸi că în nici un caz personalitatea conÅŸtientă ÅŸi responsabilă a unui om nu poate fi explicată prin integrarea pasivă a unui “dat” înnăscut. ReÅ£inând aceste precizări, putem aminti în continuare dintre observaÅ£iile referitoare la temperamentul sangvinic, aptitudinea de a păstra din viaţă ceea ce este plăcut, amical, util ÅŸi de a neglija pur ÅŸi simplu lucrurile neplăcute, dar evitabile. “Fugi de rele, cruţă-Å£i mâhnirile, nu duce ÅŸtirile rele ÅŸi nu le primi”, spune Gracian într-o viziune tipic sangvinică. Trăind activ, muncind eficient, fără grabă, cu optimism ÅŸi prudenţă, deschis spre orice experienţă utilă ÅŸi agreabilă, rezistent ÅŸi echilibrat, sangvinicul a fost considerat de unii psihologici un temperament ideal. Ca orice temperament ÅŸi acesta are însă dezavantajele sale, cum ar fi adaptabilitatea rapidă, bună pentru activităţi creatoare poate să nu mai fie valoroasă în relaÅ£iile cu oamenii ÅŸi îndeosebi în ordinea morală. Modul în care stabiliÅ£i relaÅ£iile cu oamenii este piatra de încercare a posibilităţii ÅŸi voinÅ£ei dumneavoastră de a dezvolta ÅŸi perfecÅ£iona o personalitate multilaterală care să se identifice comunităţii umane. Temperamentul FLEGMATIC P. Grieger îl numeÅŸte impenetrabil din cauza foarte reÅ£inutei exteriorizări a vreunei emoÅ£ii. Realitatea este (aÅŸa cum adesea emotivii nu sunt în stare să înÅ£eleagă) că permanenta stăpânire de sine, care vă caracterizează, poate ascunde ca la oricare alt om o mare varietate de trăiri ÅŸi imbolduri. Ceea ce contrariază în autocontrolul dumneavoastră este originea sa gândită ÅŸi voită. Echilibrul, răbdarea, voinÅ£a, meditaÅ£ia, care sunt în general calităţile temperamentului dumneavoastră, au reprezentanÅ£i remarcabili ca: Charles Darwin, Pierre Curi, George Washington, Berthelot, Lavoisier, Franklin sau Kant. AutoreconstrucÅ£ia logică ÅŸi voluntară pe care v-o atribuie psihologia maschează adesea o emotivitate destul de puternică. MulÅ£i flegmatici se apropie de pasionaÅ£i sau sunt pasionaÅ£i care au reuÅŸit să-ÅŸi impună un puternic autocontrol. Datorită acestei obiectivităţi, temperamentul dumneavoastră refuză să vă determine să vă angajaÅ£i în vreo acÅ£iune înainte de a fi avut suficient timp să observe ÅŸi să aprecieze prudent ÅŸi distant. De aici, o serie de ocazii în care “pierdeÅ£i trenul” – la figurat desigur, niciodată la propriu. Pentru dumneavoastră totul se traduce în probleme care trebuie cântărite ÅŸi rezolvate pe baza unor reguli ÅŸi legi generale. Din cauza economiei de mijloace, păreÅ£i adesea mai puÅ£in activi, iar unii vă pot considera chiar leneÅŸi, ceea ce nu este cazul. Temperamentul dumneavoastră se caracterizează ÅŸi prin timpuria aparenţă adultă. Despre Lavoisier un biograf remarca: “la douăzeci de ani era un bărbat în toată firea, n-a avut tinereÅ£e”. ÃŽn copilărie este probabil că aÅ£i fost liniÅŸtit ÅŸi serios, nici entuziast, dar nici negativist, de obicei atent, ascultător, adaptabil la un colectiv, dar puÅ£in comunicativ. Este interesantă tendinÅ£a pe care o aveÅ£i, de a vă elimina din comportare orice nu ar avea vreun scop sau explicaÅ£ie. Aproape puteÅ£i fi recunoscut de oricine după formula preferată: “Este logic” sau “Nu este logic”. Temperamentul AMORF Slăbiciunea temperamentului dumneavoastră se manifestă pregnant în situaÅ£iile critice. Altfel reprezentanÅ£ii acestui temperament nu se divulgă ÅŸi se recomandă mai degrabă prin ceea ce au pregnant: mobilitate ÅŸi echilibrare. ÃŽn condiÅ£ii de lucru neprimejdioase, nealarmante, cei cu temperamentul amorf acÅ£ionează normal ÅŸi chiar dovedesc răbdare, spirit de analiză detaliată, conÅŸtiinciozitate. Revenind la temperamentul dumneavoastră, trebuie să-l diferenÅ£iem de cel melancolic prin plasticitatea sa mare ÅŸi prin legătura directă cu realitatea imediată. De aici ÅŸi constatarea că viaÅ£a dumneavoastră depinde în cea mai mare măsură de mediul în care trăiÅ£i, de educaÅ£ie, ÅŸcoală, locul de muncă. Potrivit părerii lui Scheldon, sunteÅ£i prin excelenţă omul pe care îl defineÅŸte ÅŸi îl determină meseria pe care o are. ReprezentanÅ£ii temperamentului amorf se pot remarca prin rezultatele excelente atunci când îÅŸi descoperă ÅŸi folosesc vreo aptitudine specială. Este cazul fabulistului La Fontaine sau al celebrului actor Alec Guiness. De altfel, mulÅ£i actori aparÅ£in acestui tip de temperament datorită plasticităţii ÅŸi rezonanÅ£ei lor înnăscute. Principala resursă prin care vă puteÅ£i depăşi inhibiÅ£iile este inteligenÅ£a. Problema este să puneÅ£i în aplicare concluziile juste la care ajungeÅ£i. La temperamentul dumneavoastră trebuie precizat mai mult ca oriunde, caracterul lui psihic. MulÅ£i cred că un temperament slab înseamnă neapărat un fizic plăpând ÅŸi o apariÅ£ie palidă. Nimic mai greÅŸit. Această caracteristică a temperamentului dumneavoastră se referă nu atât la resurse cât la economia de energie, deoarece nu sunteÅ£i lipsit de robusteÅ£e, de forţă ÅŸi rezistenţă fizică, capabil fiind de numeroase rezultate sportive. De altfel, mulÅ£i amorfi îÅŸi aleg ocupaÅ£ia de profesor de sport, căci sunt asemănaÅ£i cu un motor care demarează lent ÅŸi are nevoie de mult carburant ÅŸi scântei puternice. Accentuăm: căutaÅ£i aceste scântei la cei din jur. CăutaÅ£i profesiuni în care impulsul spre activitate să vină de la alÅ£ii, fie prin organizare disciplinată, cum este armata, fie prin contactul cu un public permanent ÅŸi variat care să vă ceară să acÅ£ionaÅ£i, cum sunt actorii ÅŸi profesorii. Sociabil, conciliant (poate superficial), vă va fi uÅŸor să vă adaptaÅ£i. Probabil că marea confruntare pe care trebuie să o aveÅ£i pentru a realiza ceva în viaţă va fi împotriva celui mai mare duÅŸman pe care îl aveÅ£i – comoditatea. Temperamentul MELANCOLIC Nonemotiv, inactiv, interiorizat ÅŸi având tendinÅ£e să amâne totul, melancolicul se hotărăşte greu să acÅ£ioneze. Ca ÅŸi temperamentul nonÅŸalant, temperamentul dumneavoastră a fost multă vreme neglijat ÅŸi greÅŸit înÅ£eles de caracterologi. Este de remarcat că temperamentul dumneavoastră este opus simetric celui coleric. Lipsit de multe dintre calităţile acestuia, melancolicul are în schimb altele. Trebuie să vă spunem că pentru temperamentul dumneavoastră este mai mult ca oriunde adevărată constatarea că nu există trăsături psihologice înnăscute bune sau rele prin sine, ci orice trăsătură devine utilă, valoroasă sau dăunătoare în funcÅ£ie de educaÅ£ia ÅŸi autoeducaÅ£ia responsabilă. Să menÅ£ionăm câteva aspecte negative ale temperamentului dumneavoastră. ÃŽn primul rând tendinÅ£a de a se strecura neobservat, de a se confunda cu decorul. Apoi, caracterul ascuns, închis, care de multe ori este cauza lipsei de înÅ£elegere a celor din jur. Un al treilea dezavantaj pe care mulÅ£i psihologi îl consideră principal este înclinaÅ£ia spre o reverie neconstructivă, care se rupe de realitate. TotuÅŸi aceste scăderi îÅŸi găsesc antidotul în acelaÅŸi mare catalizator al valorii umane care este de fapt pentru toÅ£i oamenii, indiferent de orice clasificare temperamentală, inteligenÅ£a, participarea socială ÅŸi munca. Ai obtinut acelasi rezultat ca 100% din utilizatorii care au facut acest test

felicia79

felicia79

28 august 2011, 14:47

Emotiv + Nonactiv +Secundar =SENTIMENTAL

Natalie-Miley

Natalie-Miley

26 august 2011, 18:20

Temperamentul COLERIC Asemenea pasionaÅ£ilor, flegmaticilor ÅŸi sangvinicilor, ÅŸi temperamentul dumneavoastră este considerat puternic. Vă caracterizează în esenţă trei trăsături: o emotivitate puternică, multă energie ÅŸi o mare legătură cu prezentul. La coleric dialectica interioară este mai puÅ£in utilă. El este tentat atunci când nu reuÅŸeÅŸte ceva să schimbe mai curând obiectele sau situaÅ£iile din jurul său, decât pe el însuÅŸi. O altă trăsătură peste care psihologii vă recomandă insistent să treceÅ£i este cea sintetizată într-o expresie caracteristică pentru dumneavoastră: “sunt aÅŸa cum sunt ÅŸi trebuie să mă luaÅ£i ca atare”, trăsătură excelent exprimată în celebrul “dacă voi nu mă vreÅ£i, eu vă vreau” al lui Alexandru LăpuÅŸneanu. Desigur, nu este nimic rău în faptul că, foarte natural, aveÅ£i iniÅ£iativa ÅŸi conduceÅ£i grupul în care vă aflaÅ£i. Necazurile apar atunci când datorită firii dumneavoastră prea aprinse, impulsive, prea puÅ£in controlate, mai ales în adolescenţă, vi se întâmplă să faceÅ£i gafe sau să întreceÅ£i măsura. Temperamentul dumneavoastră are o mare calitate: căldura, uÅŸurinÅ£a cu care vorbiÅ£i cu oamenii, reconfortante chiar ÅŸi pentru temperamentele mai reci (flegmaticii, nonÅŸalanÅ£ii, melancolicii). Altfel, o trăsătură importantă a temperamentului coleric este valoarea mare acordată acÅ£iunii. Psihologia ÅŸi literatura de specialitate au descris de multe ori destine tumultoase ale unor colerici ca Beaumarchais sau Hemingway, care au avut tendinÅ£a să trăiască mai multe existenÅ£e, să cunoască tot, să realizeze tot. AlÅ£i colerici, deÅŸi excelent dotaÅ£i, au realizat foarte puÅ£in, fiindcă n-au reuÅŸit să se restrângă doar la câteva domenii. “Strunit” prin educaÅ£ie ÅŸi integrare în colectiv, temperamentul dumneavoastră se îndulceÅŸte ÅŸi devine mai stabil ÅŸi mai înÅ£elept.

QueenBEE

QueenBEE

5 august 2011, 12:37

Temperamentul MELANCOLIC Nonemotiv, inactiv, interiorizat ÅŸi având tendinÅ£e să amâne totul, melancolicul se hotărăşte greu să acÅ£ioneze. Ca ÅŸi temperamentul nonÅŸalant, temperamentul dumneavoastră a fost multă vreme neglijat ÅŸi greÅŸit înÅ£eles de caracterologi. Este de remarcat că temperamentul dumneavoastră este opus simetric celui coleric. Lipsit de multe dintre calităţile acestuia, melancolicul are în schimb altele. Trebuie să vă spunem că pentru temperamentul dumneavoastră este mai mult ca oriunde adevărată constatarea că nu există trăsături psihologice înnăscute bune sau rele prin sine, ci orice trăsătură devine utilă, valoroasă sau dăunătoare în funcÅ£ie de educaÅ£ia ÅŸi autoeducaÅ£ia responsabilă. Să menÅ£ionăm câteva aspecte negative ale temperamentului dumneavoastră. ÃŽn primul rând tendinÅ£a de a se strecura neobservat, de a se confunda cu decorul. Apoi, caracterul ascuns, închis, care de multe ori este cauza lipsei de înÅ£elegere a celor din jur. Un al treilea dezavantaj pe care mulÅ£i psihologi îl consideră principal este înclinaÅ£ia spre o reverie neconstructivă, care se rupe de realitate. TotuÅŸi aceste scăderi îÅŸi găsesc antidotul în acelaÅŸi mare catalizator al valorii umane care este de fapt pentru toÅ£i oamenii, indiferent de orice clasificare temperamentală, inteligenÅ£a, participarea socială ÅŸi munca.

Pagina 1 din 2
2
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmareste instructiunile din Politica de Cookie.


Am inteles