Horoscopul zilei

Berbec
(21 Martie - 20 Aprilie)


Cel/cea mai bun/buna prietena a ta te enerveaza? Spune-i ce te nemultumeste si cere-i sa faca tot ce poate ca sa le remedieze. Evident, trebuie ca si tu sa faci acelasi lucru. Ca sa ceri, trebuie mai intai sa oferi!

› vrei zodia ta

Cultura generala

In America de Nord creste un copac (pe care bastinasii il numesc "pomul dracului"), a carui coaja contine foarte mult fosfor, incat noaptea, langa tulpina lui, se poate citi ca in orice sala de lectura.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Prima regula a economiei in tranzitie:
- Pentru fiecare economist se gaseste un altul la fel de bun cu idei exact inverse.
A doua regula:
- Si ambii economisti au dreptate.

› vrei mai mult

NU DROGURILOR!

Selectati capitolul:

 

 

 

 

 

 

 

 

Oare copilul meu consuma droguri?

ĪNTREBARI FRECVENTE
1. Copilul meu stie ce e bine si ce e rau. Ar putea fi pacalit de altii ca sa consume droguri?

Aici nu e vorba de pacaleala, ci de o provocare specifica adolescentei.
Din pacate, dar si din fericire, sistemul de valori al unui adolescent este īn continua schimbare. El trece rapid de la vechile atitudini ale familiei sale la cele mai ciudate si mai provocatoare comportamente ale celor de-o seama. Cum competitia este la mare pret (mai ales la baieti), orice provocare trebuie neaparat sa primeasca un raspuns, chiar daca este pornita īntr-o directie gresita. Cu alte cuvinte, fiind solicitat sa īncerce un drog, fiul dumneavoastra nu se lasa pacalit, ci intra de buna voie īntr-un joc serios al grupului.

2. Cum as putea sa fiu sigur ca am un copil care nu va consuma niciodata droguri?

Nimeni nu va poate garanta acest lucru, dar multe aspecte depind de dumneavoastra.

Protejarea copilului fata de interactiunea cu drogul este din ce īn ce mai dificila astazi, avānd īn vedere ca substantele care produc dependenta sunt tot mai larg raspāndite.
Daca un parinte are putine sanse de a controla traficul droguri, el poate fi īnsa deosebit de eficient īn educarea copiilor sai, astfel īncāt acestia sa ia decizii informate īn propriul interes. O corecta atitudine fata de bani, un sanatos profil hedonic (privitor la sistemul de placeri), o buna orientare vocationala (privitoare la hobby si pasiuni) iata marile sanse pe care un parinte le acorda copilului sau īn evitarea toxicodependentei.

3. Nu e mai bine sa-l sperii, ca sa fiu mai sigur?

Nu, nu e bine deloc sa folositi frica.

Din experienta moderna a celor mai buni specialisti īn promovarea sanatatii, īn locul fricii este mult mai indicata folosirea mesajelor pozitive, cum ar fi umorul, jocul, curiozitatea. A folosi frica īn prevenirea comportamentelor nesanatoase īnseamna a-1 stimula pe individ sa ascunda sau sa nege aceste comportamente.

4. Dintre toate semnele, care este cel mai sigur cu privire la consumul de drog la un adolescent?

Desigur, cea mai sigura este surprinderea asupra faptei.

Dar oare un parinte īsi doreste cu adevarat sa vada cu ochii lui asa ceva? īn cele mai multe cazuri nu. Si, īn plus, flagrantul este un eveniment atāt de traumatizant pentru adolescent, īncāt este asociat cu persoana care 1-a surprins si poate duce la evitarea sistematica a acelei persoane. Mult mai utila īn procesul luptei īmpotriva dependentei este dezvaluirea facuta de īnsusi adolescentul consumator.

5. E chiar asa de important sa-1 fac sa marturiseasca faptul ca este toxicoman?

Marturisirea nu e o victorie asupra adolescentului, ci un pas īn recuperarea lui.

In teoria psihologica a rezolvarii problemelor de viata, primul pas este recunoasterea de catre cel īn cauza a faptului ca exista o problema. Acest lucru faciliteaza colaborarea lui si dovedeste faptul ca interesul parintilor īn a elimina drogul nu este mai mare decāt interesul lui. Daca nu se realizeaza acest pas, exista oricānd riscul negarii problemei ca scuza pentru o noua alunecare īn dependenta. Desigur, dezvaluirea aceasta nu trebuie sa fie obtinuta prin metode politienesti, ci mai degraba psihologice...
<< Inapoi