Horoscopul zilei

Scorpion
(23 Octombrie - 21 Noiembrie)


Ai parte de cateva momente mai incordate din cauza discutiilor cu un coleg/a sau cu un prieten/a. Reusesti totusi sa treci cu rapiditate peste acest incident. Pe seara se anunta musafiri.

› vrei zodia ta

Cultura generala

In 1963 francezii au trimis o pisica pe nume Feliette in spatiul cosmic.

› vrei mai mult

Bancul zilei

In cel de-al doilea razboi mondial, niste soldati germani ajung intr-un sat strain si intra in casa unei babe.
Baba, nevoita , le da de mancare.
In timp ce mancau, papagalul babei incepe sa strige: "Moarte lui Hitler! Moarte lui Hitler! " -ca asa era invatat de baba.
Germanii furiosi. Rastoarna masa, darama pe-acolo si ii zic babei: 'Noi maine ne intoarcem . Daca papagalul tau mai spune astfel de prostii , te vom ucide.
Baba, speriata, merge la popa satului, care avea un papagal identic, si face schimb de papagali .
A 2-a zi, vin germanii si se pun la masa. Papagalul tace. Ajung germanii la felul 2, papagalul tace. Termina astia de mancat, papagalul tace .
Atunci unul din ei, ca sa-l intarate, zice:
"-Moarte lui Hitler, papagalule ! "
Da' papagalu':
"- Dumnezeu sa-ti auda ruga, fiule !

› vrei mai mult
Evaluare Nationala | Bacalaureat | Subiecte Examen | Forum | Arhiva | Referate

home : Scoala : Stiri

«Poetul e senin, dar suporta bine canicula»

01 Septembrie 2004
Dupa prima zi de corectura a lucrarilor de la Limba si Literatura Romana, proba care s-a desfasurat luni, in cadrul celei de-a doua sesiuni de Bacalaureat, profesorii au avut, ca de obicei, surpriza sa descopere noi "perle"ale candidatilor. Astfel, la cerinta privind precizarea a doua trasaturi din poezia simbolista, un tanar absolvent de liceu a concluzionat: "Poemul lui Stefan Petica, «Exotic», este simbolist, deoarece intalnim versuri cu simboluri". Tot pe marginea acestui text liric, la punctul unde se cerea explicarea versului "Lumina, soare si senin", un alt candidat este convins ca "poetul este senin, poate indragostit, insa, sigur, suporta cu mai multa usurinta temperaturile inalte ale caniculei".

Desi gradul de dificultate a subiectelor a fost mult mai scazut decat cel din prima sesiune de Bacalaureat, totusi, cea mai mare bataie de cap pentru elevi a fost subiectul de eseu, in care trebuia sa analizeze un roman de tip obiectiv sau subiectiv. Astfel, despre actiunea din "Morometii"aflam: "Cand s-a urcat pe scena ca sa recite poezia, Niculae Moromete a lesinat, vazand moartea cu ochii, si in inconstienta-i iscata recita mai departe. L-a salvat Ilie Moromete, tatal, luandu-l de pe scena si ducandu-l acasa". Din suita de cerinte, evident ca n-a lipsit nici cea referitoare la redactarea unei scrisori, candidatul trebuind sa descrie un peisaj de vara, din care sa nu lipseasca, printre altele, cuvintele "soare"si "arzator", si sa adreseze epistola unei prietene imaginare, pe nume Ioana: "Iarna, vara, muntele este inverzit. Brazii sunt semeti, cu varful drept, incercand parca sa impunga soarele, ca sa nu mai fie atat de arzator".

Cauta in stiri



Propune o stire

home : Scoala : Stiri