Horoscopul zilei

Leu
(23 Iulie - 22 August)


› vrei zodia ta

Cultura generala

Cea mai rapida pasare terestra este strutul, care poate alerga cu viteza de 65 km/ora.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Academia de politie. Examen final. Proba de fizica. Intrebare unica: "Ce este mai mare, viteza luminii sau viteza sunetului? Argumentati".
Primul politist:
- A sunetului.
- Fals, dar argumentati!
- Pai daca dau drumul la televizor, mai intii se aude ceva si-apoi se vede!
Al doilea politist:
- A luminii.
- Corect. Argumentati.
- Daca dau drumul la radio, mai intii se aprinde beculetul si apoi s-aude.
Al treilea politist, geniul grupei, tinara speranta a politiei romane:
- A luminii.
- Corect, argumentati.
- Furtuna!
- Excelent... ziceti!
- Tunet, fulger... intii vad fulgerul, apoi aud tunetul!
- Excelent, argumentati!
- Pai, permiteti sa raportez: ochii e mai in fata decit urechile!

› vrei mai mult
Evaluare Nationala | Bacalaureat | Subiecte Examen | Forum | Arhiva | Referate

home : Scoala : Stiri

Tezele cu subiect unic

11 Octombrie 2007
Elevii de clasa a VII-a si clasa a VIII-a stiu deja care sunt cerintele pentru tezele cu subiect unic. Programa care a aparut pentru limba si literatura romana detaliaza toate chestiunile carora elevii trebuie sa raspunda. Astfel potrivit precizarilor facute de Ministerul Educatie, elevii trebuie sa inteleaga un text literar dat, sa il analizeze, sa se exprime corect in scris.

Pentru limba romana, elevii de clasa a VII-a trebuie sa aiba cunostinte de fonetica si vocabular. In cadrul subiectelor pentru semstrul I pot aparea 1 - 2 cerinte vizand notiuni de morfosintaxa studiate in anii anteriori, iar pe semestrul al II-lea accentul va fi pus pe morfosintaxa si sintaxa propozitiei.

Pentru literatura, elevii trebuie sa cunoasca modalitatile specifice de organizare a textului epic si a procedeelor de expresivitate in textul liric. Trebuie sa fie capabili sa rezume un text dat, sa comenteze o secventa dintr-un text, semnificatia titlului, a unor trasaturi ale personajelor etc.

Pentru semestrul I elevii vor trebui sa realizeze descriei prin ordonarea coerenta a detaliilor, sa prezinte modele reprezentative pentru varsata si optiunile personale (din familie, din scoala, din societate) etc. Pentru semestrul al II-le sunt prevazute cerinte, precum caracterizarea personajelor dintr-un text studiat, ilustrarea unor trasaturi ale genului epic sau liric in texte apartinand urmatoarelor specii literare studiate: balada culta, nuvela, imnul, si altele.

La limba romana, elevii de clasa a VIII-a trebuie sa stie sa identifice valori stilistice ale cuvintelor la nivel fonetic, lexical si morfosintactic, sa utilizeze corect elementele de vocabular, avand ca suport un text la prima vevdere si sa sesizeze valorile expresive.

Pentru semestru I pot aparea 1-2 cerinte cu valoarea expresiva a unor categorii semantice sau morfosintactice studiate in anii anteriori, iar pentru semestrul al II-lea accentul va fi pus pe identificarea si operarea cu elemente de sintaxa a propozitiei si a frazei.

La literatura romana, printre cerintele pentru semestrul I se numara: redactarea unor texte reflexive si imaginative (exemplu: scrisori), redactarea unei texte functionale (cerere) sau exprimarea argumentata a unui punct de vedere privind textul la prima vedere. Pe al II-lea semestru, elevii vor avea de scris scurte naratiuni sau compuneri cu privire la diverse evenimente sociale sau culturale, invitatii, compuneri despre textele literare studiate, comentarii sumare si argumentari referitoare la secvente din texte studiate sau la prima vedere.

Elevii isi vor putea autocorecta lucrarea inainte de a o preda. Daca vor constata ca au gresit total sau partial un text si au timp sa-l rescrie, acestia vor putea incadra textul intre paranteze rotunte si vor taia fiecare rand cu o linie orizontala. Textul corect il vor trece la sfarsitul tezei, dupa rezolvarea tuturor subiectelor, la sectiunea "Corecturi". In acelasi mod vor proceda daca este vorba de un cuvant sau o fraza, iar daca nu mai au timp, vor taia cuvintele gresite punand in dreptul acestora cate o cifra. La sectiunea "Corecturi" vor trece cifrele, iar in dreptul acestora cuvantele corecte.

Cauta in stiri



Propune o stire

home : Scoala : Stiri