Horoscopul zilei

Taur
(21 Aprilie - 21 Mai)


O zi ca aceasta rar ti se intampla sa o ai, pentru ca vei fi mai sociabil/a ca de obicei. Vei radia cu energie pozitiva.

› vrei zodia ta

Cultura generala

Un cameleon orb, este perfect capabil sa-si schimbe culoarea in concordanta cu mediul inconjurator.

› vrei mai mult

Bancul zilei

culmea francezei:sa-ti otravesti profesoara cu verde de paris

› vrei mai mult
Evaluare Nationala | Bacalaureat | Subiecte Examen | Forum | Arhiva | Referate

home : Scoala : Stiri

Subiectele la Limba si Literatura Romana, aspru criticate

02 Iulie 2007
Subiectele variantei cu numar 78 extrasa la proba scrisa de Limba si Literatura Romana a ridicat probleme elevilor care au sustinut vineri aceasta proba. Elevii au intampinat dificultati la subiectul cu numar 3, unde li se cerea redactarea unui eseu argumentativ in care sa fie prezentat imaginarul poetic traditionalist intr-o poezie studiata, pornind de la afirmatia facuta de Nicolae Manolescu: "Traditionalismul nu e convertirea samanatorismului: traditionalismul e un stil o formula inventata de poetii moderni iesiti adesea din scoala simbolismului".

Criticul literar Nicolae Manolescu a declarat ca "daca profesorii care le-au formulat si care predau la liceu au indicat o bibliografie critica era foarte usor, daca nu, era foarte greu. Este vorba despre un fenomen care se petrecea in urma cu zeci de ani". La iesirea din sali, majoritatea elevilor care au sustinut vineri proba scrisa la Limba si Literatura Lomana au spus ca nu au inteles cerinta, iar profesorii de specialitate au declarat ca subiectele au fost dificile si notele la aceasta proba vor fi mici.

Desi elevii s-au plans de dificultatea subiectelor de la Limba si Literatura Romana, Ministerul Educatie, Cercetarii si Tineretului decalara ieri intr-un comunicat de presa ca enunturile formulate in varianta de examen "corespund integral tematicii din programa aferenta examenului din acest an", iar "forma finala a variantei 78 de la proba scrisa de Limba si Literatura Lomana a fost publicata pe site incepand cu data de 19 februarie 2007, neexistand nici un fel de obiectii din partea celor indreptatiti sa formuleze contestatii sau propuneri". Tot MECT declara in acelasi comunicat de presa ca "cerintele formulate la punctul 3 au rol de departajare", iar elevii la sfarsitul liceului trebuie sa fie capabili sa identifice ideea de baza a unei afirmatii critice.

Daca elevii nu reusesc sa obtina punctaj maxim la celelalte puncte ale variantei 78, acestia risca sa pice examenul. Subiectul al treilea este punctat cu 30 de puncte, din care 16 puncte pentru continut (formularea tezei sau a unui punct de vedere, argumentarea lui) si 14 puncte pentru redactarea eseului (organizarea ideilor, utilizarea limbii literare, abilitati de analiza si interpretare, ortografie, punctuatie etc.), conform grilei de corectare. Se asteapta ca notele la aceasta proba sa fie semnificativ mai mici decat cele de la proba orala de limba si literatura romana, unde majoritatea elevilor au luat 10.

Cauta in stiri



Propune o stire

home : Scoala : Stiri