Horoscopul zilei

Taur
(21 Aprilie - 21 Mai)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Thomas Edison a construit o minitipografie in vagonul de bagaje a unui tren si a inceput sa tipareasca acolo ziarul Grand Trunk Herald. In paralel, facea experimente chimice si asa a "reusit" sa dea foc intregului vagon.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Doi purici mergeau pe motociclete. Mergeu cu viteza mare si deodata unul pune frana brusca. Celalalt il intreaba:
-De ce ai incetinit?
-Pai am vazut o musca

› vrei mai mult
Evaluare Nationala | Bacalaureat | Subiecte Examen | Forum | Arhiva | Referate

home : Scoala : Stiri

Liceenii pot sa nu sustina toate probele la Bacalaureat

20 Aprilie 2023

Competente Digitale

Peste 120 000 de elevi si-au echivalat proba de Competente Digitale de la Bacalaureat cu ECDL/ ICDL, pana in 2022. Liceenii care obtin ECDL PROFIL BAC nu mai sustin aceasta proba. Astfel, competentele lor sunt recunoscute international, nu doar la examenul de final de liceu. 


78% dintre romani spun ca detin competente digitale doar pentru ca stiu cum sa deschida calculatorul si sa verifice conexiunea la internet, asa cum am descoperit in urma unei cercetari ICDL derulate impreuna cu cei de la Cult Market Research pe parcursul anului 2022. Este periculos sa judecam noile generatii ca fiind nativi digitali, sa presupunem eronat ca, daca peste 80% dintre tineri sunt online, avand acces la tehnologiile digitale, acestia invata automat si cum sa le foloseasca eficient.

Aceeasi cercetare ICDL ne-a aratat cateva aspecte interesante legate de Generatia Z si competentele digitale: tinerii considera ca in timpul studiilor, la orele de TIC sau Informatica, nu au acordat suficienta atentie acestor materii si acum resimt carentele acumulate, acestia sunt constienti ca au nevoie de competente digitale pentru a accesa job-urile dorite si toti membrii comunitatii Z care au participat la sondaj s-au declarat interesati de cursuri de formare digitala. Deci, se pare ca tinerii incep sa rezolve problema de mentalitate, ceea ce reprezinta un prim pas critic in a ajunge sa detii competente digitale relevante.

Din pacate, s-a confirmat prin cercetarea ICDL amintita si faptul ca, in mentalitatea romanilor, dobandirea unei certificari intr-un anumit domeniu este nu mai mult decat un act obligatoriu care sa le asigure viitorul (intrarea la facultate, avansarea in cariera, etc.), nicidecum o dovada a dobandirii reale ale unor anumite competente. Acelasi studiu ne arata ca aceasta realitate este construita inca din primii ani de scoala


Pentru invatamantul de astazi, este esential ca elevii si profesorii sa isi dezvolte abilitati IT solide. Numai asa scolile pot beneficia de toate oportunitatile si facilitatile pe care le aduce tehnologia online in invatare si predare. Programele internationale de certificare ofera o metoda clara de dezvoltare si probare a competentelor digitale, fiind esentiale in procesul de digitalizare reala.


Profilul ECDL pentru BAC se adreseaza elevilor care, pe langa dezvoltarea portofoliului personal, doresc sa echivaleze proba de Competente digitale din cadrul Bacalaureatului cu certificarea internationala ECDL/ ICDL. 

Programele internationale de certificare, precum ECDL/ ICDL, care este deja implementat in scoli din intreaga lume, sunt esentiale pentru constientizarea si validarea propriilor aptitudini digitale reale, pentru obtinerea sau pastrarea unui loc de munca, a unui venit mai mare sau accesul la un program de studiu performant.

ICDL ofera o metoda clara, standardizata si continuu actualizata de dezvoltare si probare corecta a competentelor digitale.



Cauta in stiri



Propune o stire

home : Scoala : Stiri