Horoscopul zilei

Varsator
(20 Ianuarie - 18 Februarie)


Atmosfera din grupul de prieteni pare incinsa, esti debusolat/a, pentru ca nu stii cum sa procedezi. Poate ca ar trebui sa luati o pauza.

› vrei zodia ta

Cultura generala

Denumirea monedei romanesti LEU vine de la taleri-leu olandezi care aveau gravat pe revers un leu rampant. In secolul al XVII-lea in statele romanesti circulau printre alte monede, taleri-leu olandezi. Chiar si dupa iesirea din uz a talerilor, numele de LEU a fost pastrat ca termen generic pentru monede.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Naste leoaica un fiu de toata frumusetea.
Leul ii strange pe toti si le porunceste sa vina fiecare cu o bucata de carne pentru ala mic, iar daca vin cu legume, fructe sau alte tampenii o sa-i bata cu palma pe spate.
Vine lupu cu o halca de carne, bate laba cu leul si pleaca;
vine si ursu, vine si vulpea, toti cu niste carnitza.
Apare si iepurele cu un morcov
-Ba tampitule, ce ti-am zis io?Ia treci sa te bat cu palma pe spate.
Dupa ce-i da cateva, iepurele incepe sa rada. Leul ii da mai tare, da' iepurele rade si mai tare
-De ce razi ba?
-Ca vad ca vin aricii cu mere in gura.

› vrei mai mult
Evaluare Nationala | Bacalaureat | Subiecte Examen | Forum | Arhiva | Referate

home : Scoala : Stiri

800 de basarabeni vor putea face liceul gratuit in Romania

30 Iunie 2004
Pentru anul scolar 2004-2005, in invatamantul preuniversitar din Romania au fost aprobate 1000 de locuri fara plata taxelor de scolarizare pentru romanii de pretutindeni, din care 800 pentru tinerii din Republica Moldova. Cele 800 de burse au fost repartizate astfel: pana la 635 de burse pentru absolventii clasei a IX-a cu examen de capacitate din Republica Moldova - promotia 2004, pana la 65 de burse pentru absolventii clasei a VIII-a din Romania, promotia 2004, care au promovat testele nationale pentru admiterea in invatamantul liceal si pana la 100 de burse pentru elevii - cetateni ai Republicii Moldova care au absolvit in 2004 clasele a IX-a si a X-a in liceele din Romania si care au studiat fara bursa. Aceste burse vor fi acordate de Ministerul Educatiei si Cercetarii pe baza mediilor anuale la absolvirea clasei a IX-a sau a X-a, in anul 2004, comunicate de inspectoratele scolare.

La concursul de admitere se pot inscrie tineri din Republica Moldova, absolventi a noua clase promotia 2004, cu certificat de studii gimnaziale in Republica Moldova, si absolventi a opt clase gimnaziale, promotia 2004, in Romania, care au promovat testele nationale pentru admiterea in invatamantul liceal si care au domiciliul stabil in Republica Moldova. Inspectoratul Scolar al Judetului Iasi va organiza, in perioada 17-31 iulie 2004 un centru pentru inscrierea candidatilor care va functiona in incinta unei unitati de invatamant din municipiul Iasi, care va fi desemnata ulterior. Tot acolo va fi afisata lista cu oferta locurilor pe licee, filiere si profiluri din toate judetele tarii, astfel incat candidatii sa-si poata exprima liber optiunile.

Pentru absolventii clasei a VIII-a in Romania, admiterea in licee se face fara examen, pe baza mediei generale obtinute la testele nationale, care are o pondere de 50%, si a mediei generale de absolvire a claselor V-VIII, care are o pondere de 50% in calculul mediei de admitere. Pentru absolventii clasei a IX-a din Republica Moldova admiterea se face fara examen, pe baza mediei generale obtinuta la examenul de absolvire a gimnaziului si a mediei generale de absolvire a claselor V-IX, ambele cu o pondere de 50%.



Cauta in stiri



Propune o stire

home : Scoala : Stiri