Horoscopul zilei

Leu
(23 Iulie - 22 August)


Starea de sanatate te poate trimite la medicul de familie pentru un control amanuntit. Poate ca nu este nimic grav, dar ar trebui sa acorzi mai multa atentie alimentatiei si hidratarii.

› vrei zodia ta

Cultura generala

Picaturile de ploaie cad cu o viteza de 12km/h.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Banc sec:
Erau doi cai: unu negru si unu mai incolo.

› vrei mai mult

Puterea exemplului - cum sunt legate intre ele obiceiurile parintilor si ale copiilor?

19 Noiembrie 2021

telefoane mobile
Un nou
studiu realizat de Kaspersky a aratat o corelatie directa intre timpul petrecut de parinti pe dispozitivele mobile si timpul petrecut de copiii lor. Cu 82% dintre adulti si 70% dintre copii petrecand cel putin trei ore pe gadget-uri in fiecare zi, datele arata ca este probabil ca acestia sa copieze timpul petrecut de parinti utilizand dispozitive.
 


Copiii observa si copiaza mereu ceea ce fac parintii lor – acest lucru este valabil si atunci cand vine vorba despre obiceiurile lor digitale. Cand copiii vad ca parintii lor isi folosesc in mod constant dispozitivele, considera un astfel de comportament normal si petrec mult timp online. Desi uneori poate fi greu sa fie un model de comportament, parintii ar trebui sa fie constienti de actiunile lor asupra comportamentului copiilor si sa incerce sa dea un exemplu bun atunci cand vine vorba despre regulile legate de timpul petrecut in fata ecranelor.


Rezultatele studiului demonstreaza corelatia dintre timpul petrecut de parinti in fata ecranelor si cel petrecut de copii. Majoritatea copiilor si adultilor – 48% dintre acestia – isi folosesc dispozitivele simultan in timpul zilei, timp de 3-5 ore. In plus, majoritatea parintilor sunt convinsi ca atat ei (62%), cat si copiii (58%) petrec suficient timp online. 


Rezultatele arata ca cei mici adapteaza in mod activ modul in care folosesc dispozitivele in functie de timpul de utilizare observat la parintiilor lor. De exemplu, cand 80% dintre parinti petrec mai putin de 2 ore pe zi pe dispozitive, la fel fac si copiii lor. Intre timp, daca adultii isi folosesc gadget-urile mai mult de 2 ore pe zi, copiii sunt, cel mai probabil, dispusi sa faca acelasi lucru. Doar 19% dintre cazuri arata ca cei mici care sunt expusi la acest exemplu petrec timpul folosind gadget-uri mai putin de 2 ore pe zi. 


In acelasi timp, conform rezultatelor rapoartelor, copiii ai caror parinti folosesc in mod regulat dispozitive, petrec mai mult timp in fata ecranului cu diverse alte obiceiuri digitale. De exemplu, copiii, ai caror parinti folosesc in mod obisnuit gadget-uri, petrec inca 39 de minute online in timpul meselor. Intre timp, trimiterea de mesaje text in timpul conversatiilor adauga copiilor o medie de 41 de minute de timp in fata ecranului, iar partajarea fotografiilor de familie pe retelele de socializare adauga inca 31 de minute pe zi. 


Dupa cum vedem din date – cu cat parintii petrec mai multe ore pe gadget-uri, cu atat copiii sunt predispusi sa petreaca mai multe ore pe dispozitivele lor. Toti parintii doresc sa asigure un echilibru mai bun intre timpul petrecut in fata ecranului pentru copiii lor, dar principala problema este cum sa realizeze acest lucru. Astazi exista instrumente care ii pot ajuta pe parinti sa imbunatateasca starea de bine a copiilor lor in mediul digital si sa se asigure ca timpul petrecut in online este sigur si echilibrat. Exemplul personal este o optiune excelenta”, comenteaza Marina Titova, Vicepresedinte, Consumer Product Marketing la Kaspersky.


Copiii beneficiaza mult mai mult de interactiunea tangibila cu lumea reala decat de consumul de informatii digitale. Copiii mai mici de doisprezece ani, de exemplu, mai au inca un drum lung de parcurs inainte ca nivelul capacitatii lor de abstractizare sa fie comparabil cu cel al unui adult. Mai intai trebuie sa invete sa simta, sa auda, sa vada, sa miroasa si sa «guste» lumea.


Si in practica noastra, utilizarea de catre parinti si familii a mijloacelor digitale este intotdeauna un subiect proeminent. Multi parinti sunt convinsi ca este suficient sa reglementeze in mod clar timpul petrecut online de copiii lor si sa controleze tipul de continut la care au acces. Dar in loc sa-si faca griji cu privire la pedepse eficiente, parintii ar trebui, mai intai, sa-si reduca consumul propriu de media”, sustin terapeutii Birgitt Hölzel si Stefan Ruzas de la cabinetul Liebling + Schatz din München.


Raportul complet este disponibil aici.


Daca doriti sa va ajutati copiii si sa va asigurati ca folosesc dispozitivele intr-un mod sigur, puteti:




  • Sa petreceti mai mult timp comunicand cu copiii despre masurile de siguranta online. Incercati sa acordati atentie propriilor obiceiuri - folositi smartphone-ul cand mancati sau discutati cu cei mici despre diverse lucruri? Observati daca exista un alt model care ii determina pe copiii sa faca acelasi lucru sau daca acestia reactioneaza intr-un mod diferit atunci cand dumneavoastra puneti telefonul deoparte.




  • Luati in considerare descarcarea aplicatiilor de control parental si discutati acest subiect cu copilul dumneavoastra pentru a-i explica cum functioneaza astfel de aplicatii si de ce are nevoie de ele pentru a ramane in siguranta online.




  • Explicati copilului importanta confidentialitatii, sa nu accepte nicio setare de confidentialitate fara a cere ajutorul parintilor. Adultii ar trebui sa se obisnuiasca sa citeasca si orice acord de confidentialitate.




 


Despre sondaj


In septembrie 2021, Kaspersky a contractat Sapio sa efectueze un sondaj online cu 11.000 de respondenti pentru a explora rolul obiceiurilor digitale sanatoase in familie, precum si efectul obiceiurilor parentale asupra copiilor si invers. Sondajul a implicat adulti care locuiesc cu copiii lor, cu varste cuprinse intre 7-12 ani, program zilnic full-time. Esantionul a inclus 1.000 de respondenti din Marea Britanie, Franta si Germania; si 500 din fiecare dintre urmatoarele: SUA, Turcia, Egipt, Brazilia, Columbia, Rusia, Africa de Sud, Malaezia, Singapore, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudita, Nigeria, Peru, Chile, Argentina si Mexic.

Inapoi la lista de stiri