Horoscopul zilei

Gemeni
(22 Mai - 21 Iunie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Mihai Eminescu este cel care l-a incurajat pe Creanga sa scrie cele mai importante opere ale sale. S-a spus ca, dupa ce s-au cunoscut, nimeni ''nu mai vazu pe Eminescu fara Creanga si pe Creanga fara Eminescu''.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Un vierme ii spune prietenei sale:
- Daca nu te mariti cu mine, ma duc sa ma arunc in fata gainii!

› vrei mai mult

Organizatia Salvati Copiii Romania cere urgentarea testarii antigen in scoli

22 Noiembrie 2021

Organizatia Salvati Copiii Romania considera imperativa si urgenta clarificarea testarii periodice a copiilor în scoli, extrem de utila pentru limitarea raspandirii pandemiei si, în acest fel, pentru mentinerea scolilor deschise. Astfel, decizia de testare trebuie luata de consiliile de administratie ale scolilor. Din discutiile avute cu parintii implicati în programele socio-educationale derulate de Salvati Copiii la nivel national, rezulta faptul ca o parte dintre acestia sunt gata sa-si asume responsabilitatea testarii, în timp ce altii doresc ca testele sa fie realizate în scoala.


Testarea periodica a copiilor cu testele antigen cu saliva este non-invaziva, sigura din punct de vedere medical si usor de utilizat (inclusiv de catre copii). 


Organizatia Salvati Copiii considera ca, pentru a urgenta procedura, înainte ca pandemia sa se agraveze din nou, este necesara implicarea, macar în primele saptamani, a cadrelor medicale si, prin participare voluntara, a parintilor sau studentilor din domeniile socio-medicale. Acest lucru ar putea asigura un start eficient si instalarea unei practici generale pozitive ce ar elimina falsele controverse privind dificultatile si riscurile procesului de testare.


Consiliile de administratie poarta o uriasa responsabilitate însa, prin comunicare cu asociatiile de parinti, pot fi stabilite proceduri adaptate nu doar la nivel de unitate de învatamant, ci inclusiv în raport cu specificul fiecarei clase în parte. Nu în ultimul rand, consultarea si luarea în considerare a opiniilor elevilor, obligatorii în acest context, vor fi în masura sa asigure cele mai adecvate abordari ale acestei problematici a testarii non-invazive.


De altfel, Salvati Copiii a solicitat autoritatilor pregatirea sistemului de învatamant pentru utilizarea acestor teste cu saliva înca din luna aprilie a acestui an1, invocand sutele de studii de specialitate care demonstrau acuratetea si caracterul practic, dar si experienta altor state (Germania, Franta, Marea Britanie, Austria, Japonia, Portugalia, Italia) care au integrat imediat aceasta solutie medicala în setul lor de masuri de sustinere a participarii scolare a copiilor, ca prioritate în asigurarea protectiei sanitare în scoli.2


Într-o societate în care sistemul educational nu a fost în ultimele decenii prioritatea guvernelor, dovada fiind refuzul sistematic de a aloca resursele bugetare cuvenite conform legii, si în care rata vaccinarii nu a atins un prag al sigurantei medicale generale, consideram ca am atins un punct critic care, în lipsa unei mobilizari generale, ar putea arunca în colaps viitorul educational al acestei tari”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii Romania.


Datele statistice privind abandonul scolar (anual, 35.000 de elevi parasesc sistemul preuniversitar), fenomenul copiilor aflati în afara scolii (275.000 de copii între 7 si 17 ani) si analfabetismul functional (41% la citire, 46,6% la matematica si 43,9% la stiinte) ne obliga sa fim responsabili cu generatiile actuale de elevi si sa emitem solutii si pozitii doar despre ce putem face si cum putem contribui ca participarea scolara a copiilor sa fie continua si lipsita de riscuri.



1 Comunicat de presa, Salvati Copiii solicita extinderea programelor remediale pe timpul verii si, pentru a preveni raspandirea COVID-19, introducerea testelor rapide cu saliva si non-invazive în scoli, 28 aprilie 2021. https://www.salvaticopiii.ro/sci-ro/media/Documente/Salvati-Copiii-Scrisoare-deschisa-catre-Prim-ministru-Ministrul-Educa-_.pdf




2 Vezi National Center for Biotechnology Informationhttps://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/


Inapoi la lista de stiri