Horoscopul zilei

Scorpion
(23 Octombrie - 21 Noiembrie)


Toate vor merge bine pentru tine astazi, dar asta nu inseamna ca trebuie sa lasi garda jos. Fii atent/a la tot ce se intampla in jurul tau, ca sa eviti orice neplaceri ce pot aparea pe neasteptate.

› vrei zodia ta

Cultura generala

Unii pesti prezinta o particularitate remarcabila, aceea de a produce puternice descarcari electrice, care paralizeaza sau ucid prada, ori eventual pe atacatorii mai puternici. Este vorba de pestele-torpila, somnul-electric si tiparul-electric. Sursa: Enciclopedia de Biologie - Editura All

› vrei mai mult

Bancul zilei

Un om gaseste o oglinda in sertar, el nestiind cum arata o
oglinda. Se uita indelung la ea crezand ca e o rama cu
imaginea tatalui sau. Nevasta lui vede ca se uita mereu la
acea rama si se nelinisteste, imaginandu-si ca e vorba de
fotografia unei amante. Intr-o zi, profita de absenta
sotului ei si se duce sa vada si ea fotografia din sertar.
Cum se intoarce barbatul acasa, femeia il intreba geloasa:
- Poti sa-mi spui si mie cine e femeia aia batrana si urata
careia ii pastrezi portretul in sertar?

› vrei mai mult

Lectia de istorie: Primele imperii

31 Iulie 2023

Lectia de istorie: Primele imperii

Dupa ce intr-un articol anterior am aflat care au fost cele mai mari imperii care si-au lasat amprenta asupra istoriei, in acest articol vom afla despre primele imperii.


Care a fost primul mare imperiu din istorie?


Primul mare imperiu din istorie a fost Imperiul Akkadian, care a fost fondat in jurul anului 2334 i.Hr. de catre regele Sargon cel Mare. Acest imperiu a fost situat in regiunea Mesopotamiei, care se afla in prezent in mare parte a teritoriului Irakului modern.


Sargon cel Mare a reusit sa unifice mai multe orase-state si teritorii din regiune, formand astfel primul imperiu cunoscut din istorie. El a fost un lider militar puternic si un administrator eficient, extinzandu-si autoritatea pana in Anatolia (partea de astazi a Turciei) si Siria.


Imperiul Akkadian a avut o influenta semnificativa asupra dezvoltarii culturii si civilizatiei in regiunea Mesopotamiei, stabilind modele si practici administrative care au influentat imperiile ulterioare din Orientul Apropiat. Cu toate acestea, imperiul a durat doar cateva secole, cazand in jurul anului 2154 i.Hr., dupa care regiunea a cunoscut o serie de alte imperii si domenii de putere.


Urmatorul imperiu mare dupa Imperiul Akkadian


Dupa caderea Imperiului Akkadian, al doilea mare imperiu din istorie a fost Imperiul Vechi Egiptean, cunoscut si sub denumirea de Imperiul Antic Egiptean. Acest imperiu a fost format in jurul anului 2686 i.Hr. si a durat aproximativ pana in 2181 i.Hr.


Imperiul Vechi Egiptean a fost caracterizat de stabilitate politica si administrativa, avand o serie de faraoni puternici care au condus tara. Capitala imperiului a fost Memphis, iar Egiptul a cunoscut o perioada de mare dezvoltare culturala, arhitecturala si artistica. Perioada Imperiului Vechi este renumita pentru constructia faimoaselor piramide, cum ar fi Piramida lui Djoser din Saqqara si Piramida lui Khufu (Cheops) de la Giza, care sunt si astazi unele dintre cele mai impresionante structuri din lume.


In cele din urma, Imperiul Vechi Egiptean a cunoscut o perioada de declin, care a dus la divizarea tarii si la aparitia Primelor Perioade Intermediare, urmate apoi de Imperiul Mijlociu Egiptean, al treilea mare imperiu al Egiptului Antic.


Primele imperii din istorie


Primele imperii din istorie au fost formate in regiunea cunoscuta sub numele de "Cercul Muntilor Carpati" din Europa de Sud-Est, in perioada Neoliticului Timpuriu (aproximativ 5500 - 4500 i.Hr.). Acestea au fost cunoscute sub denumirea de "civilizatiile din sud-estul Europei".


Iata cateva dintre primele imperii si culturi antice importante din aceasta regiune:


Cultura Vinča (Vinča-Turdas): Este considerata una dintre cele mai vechi culturi cunoscute din Europa, cu o existenta de peste 2000 de ani. A inflorit in perioada Neoliticului Timpuriu (aproximativ 5500 - 4500 i.Hr.) si a fost cunoscuta pentru ceramica sa distinctiva si pentru dezvoltarea asezarilor mai mari.


Cultura Cucuteni-Tripolie: Acesta a fost un complex cultural format din doua culturi distincte, Cucuteni si Tripolie, care au coexistat in aproximativ aceeasi perioada cu cultura Vinča. A atins apogeul in jurul anului 4000 i.Hr. si a fost cunoscuta pentru orasele sale mari, ceramica frumos decorata si asezarile bine dezvoltate.


Este important de mentionat ca aceste culturi au fost mai degraba "societati complexe" decat "imperii" in sensul modern al termenului. Nu au existat structuri centralizate de guvernare pe scara larga, precum cele intalnite in imperii ulterioare. Cu toate acestea, aceste prime culturi au jucat un rol important in dezvoltarea ulterioara a civilizatiei si a organizarii statale. Imperiile mari, precum Imperiul Akkadian si Imperiul Vechi Egiptean mentionate anterior, au aparut mult mai tarziu in istoria umanitatii.

Test la istorie despre marile imperii

Redactia clopotel.ro
sursa foto: pixabay.com

Inapoi la lista de stiri