Horoscopul zilei

Fecioara
(23 August - 21 Septembrie)


Azi e o zi deosebita pentru tine. Orice ar fi, nu trebuie sa lasi nimic sa-ti afecteze moralul.

› vrei zodia ta

Cultura generala

Syrphida este o insecta benefica plantelor. Poate fi recunoscuta prin faptul ca pluteste deasupra plantelor in cautarea de polen si nectar. Pe langa faptul ca sunt polenizatoare, aceste insecte se hranesc cu larve ale insectelor daunatoare si cu afide.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Un politai se intalneste cu un coleg.
- Zi repede care-i capitala Frantei?
- Londra.
- Off, ce-am crezut ca nu stii!

› vrei mai mult

Lectia de biologie: Ce stim despre amibe si cat de periculoase sunt

24 Iulie 2023

Amiba

Auzim tot mai des, in ultimul timp, de infectiile provocate de amiba, mai ales in perioada cand oamenii se scalda vara in apele calde ale lacurilor, in special apele dulci, statatoare sau mudare.

Amibele sunt organisme unicelulare din clasa protozoarelor, care se caracterizeaza prin capacitatea lor de a se deplasa si de a se hrani prin formarea de pseudopode (extensii temporare ale citoplasmei). Ele fac parte din grupul de protiste cunoscut sub denumirea de Sarcodine. Un exemplu cunoscut de amiba este Entamoeba histolytica, care poate fi patogena si cauza bolii amibiene.


Exista amibe prezente in mediul acvatic, in sol si in alte medii, si majoritatea speciilor sunt inofensive pentru oameni si alte organisme. Cu toate acestea, exista cateva specii de amibe care pot fi periculoase pentru sanatatea umana, in special Entamoeba histolytica si Naegleria fowleri.


Entamoeba histolytica

Este cauza principala a bolii amibiene, care afecteaza de obicei intestinul gros. Majoritatea persoanelor infectate cu Entamoeba histolytica nu prezinta simptome, dar in cazurile mai severe, poate duce la diaree cu sange, crampe abdominale si pierdere in greutate. Uneori, amiba poate patrunde in alte organe, cum ar fi ficatul, determinand formarea de abcese hepatice, ceea ce poate fi grav.


Naegleria fowleri

Cunoscuta sub numele de "amiba a creierului", este o specie extrem de rara, dar letala. Infectarea cu Naegleria fowleri apare de obicei atunci cand apa contaminata intra in sinusuri sau caile respiratorii, devenind o infectie amibiana a creierului. Boala provocata de aceasta amiba se numeste meningoencefalita amibiana primara si este de cele mai multe ori fatala.


Amibele pot fi transmise si prin consumul de alimente sau apa ori prin contact direct cu persoane sau obiecte infectate. Cea mai buna masura de prevenire a infectarii cu amibe este asigurarea igienei corespunzatoare a mainilor, sa ne asiguram ca apa pe care o consumam nu este contaminata si evitarea inotului in apele dulci, statatoare sau mudare. Daca apare o infectie suspectata cu amibe, este important sa cautati ingrijiri medicale cat mai curand posibil, mai ales in cazul meningoencefalitei amibiene primare, care necesita interventie medicala de urgenta.

Redactia clopotel.ro

Inapoi la lista de stiri