Horoscopul zilei

Rac
(22 Iunie - 22 Iulie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Uruguay in 1930 (4-2 cu Argentina) a fost prima echipa ce a castigat Cupa Mondiala.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Sotia unui director afla ca acesta are o noua secretara si incepe al lua la intrebari:
Ce ochii are secretara asta a ta?
Sotul:Na-m bagat de seama
Ce culoare a parului are?
Sotul:Nu am observat
Cum se imbraca?
sotul:foarte repede

› vrei mai mult

Gala Generozitatii organizata de Asociatia HELP Autism si-a desemnat laureatii

16 Decembrie 2022

Gala Generozitatii

Cum te-ai simti daca ai asista la un concert al castigatoarei X Factor, Andrada Precup, cu dopuri de urechi? Sau daca ai servi cina folosind betisoarele chinezesti, legat la ochi? Ori daca ar trebui sa tii pasul cu Petrisor Ruge, unul dintre cei mai cunoscuti dansatori si coregrafi ai Romaniei, avand dificultati motrice?

Inconfortabil, incomod, depasit - asa se simt Edy, Anastasia, Carol, Vlad, Darius, Patricia, Robert, Ioana, Daniel, Radu, Rares si Runa, cei 12 protagonisti ai primul spot publicitar incluziv si accesibilizat in limbaj mimico-gestual, difuzat in premiera la Gala Generozitatii.

Pe 14 decembrie, Asociatia HELP Autism a decernat Trofeele Generozitatii, in cadrul unui eveniment anual cu traditie de peste 8 ani reinventat intr-o gala, care aduce in lumina reflectoarelor oamenii care schimba lucrurile in bine in comunitate. Gala Generozitatii din acest an a marcat demararea unei ample campanii de strangere de fonduri, sub motto-ul „Fii fauritor de viitor”, pentru construirea primei tabere incluzive din Romania pentru copii si tineri cu dizabilitati in Muntii Retezat, la Campu lui Neag din localitatea Uricani, judetul Hunedoara.

Despre prima tabara incluziva din Romania

Tabara va fi un spatiu de terapie accesibilizat, realizat in urma unui concurs de solutii arhitecturale organizat de Asociatia HELP Autism impreuna cu Filiala Teritoriala Bucuresti a O.A.R., cu sprijinul ASAR si AMAIS, ce-si va desemna castigatorul in luna ianuarie. Proiectul este unul inovator, unic si de pionierat atat in Romania, cat si in Europa, refacand o ruptura in zona educationala si terapeutica, si este estimat de specialisti la o valoare de aproape 4 milioane de euro.

Un plan ambitios, dar nu imposibil, mai ales cand in Romania 78.000 de copii traiesc cu o dizabilitate si cu stigmatul ei, fiind de 4 ori mai predispusi bullying-ului decat copiii tipici. Cei mai vulnerabili sunt copiii cu dizabilitati neuropsihice, care reprezinta 75% din total.

In acest context, Gala Generozitatii, moderata de Dana Rogoz, a avut loc in prezenta reprezentantilor mediului privat, public si nonguvernamental, parinti, medici, cadre didactice, actuali sau viitori colegi de job ai unor adulti cu autism, si copii diversi, la Teatrul Elisabeta, o locatie aleasa simbolic pentru a fi accesibila persoanelor cu abilitati diverse.

„Copilaria si primii ani din viata ne formeaza caracterul. Ne dau o directie. Reprezinta inceputul care ne schimba viata. Pentru un copil tipic, o tabara e o recompensa, pentru copiii cu minti aparte este un loc de dezvoltare a autonomiei si abilitatilor independente de viata, unde invata, reusesc sa stea alaturi de copii la fel ca ei, locul unde sunt acceptati, intelesi si pot sa faca intr-adevar progrese, locul unde aceste noi experiente le vor modela viitorul. Insa 90% dintre copiii cu dizabilitati nu au fost si nu vor merge niciodata in tabara. Nu este simplu pentru ei. Dar de aceea suntem aici, cu totii, in aceasta seara, pentru a-i ajuta, pentru a contribui la faurirea acestei tabere, care va transforma vieti. Trofeul Generozitatii, asa cum multi cunoasteti acest eveniment, s-a transformat intr-o gala in care celebram impreuna generozitatea, empatia si increderea, acele valori care ne fac, pe fiecare dintre noi, mai pregatiti sa modelam viitorul adultilor de maine.”- Daniela Bololoi, Membru fondator si Presedinte

Asociatia HELP Autism

A avea INCREDERE; a fi o buna CALAUZA; a sti sa construiesti CAMARADERIE; a respira OMENIE. A fi recunoscator pentru fiecare gest si schimbare de bine. Asta inseamna sa fauresti viitor?

Astfel, in cadrul Galei au fost premiate pentru implicare constanta in ultimii 2 ani, pentru larghetea de care au dat dovada, pentru impact social multiplicat si pentru valoarea parteneriatului, 3 parteneri care au ajutat Asociatia HELP Autism sa accelereze in misiunea sa de a construi o lume in care mintile diverse sunt primite cu inimi deschise:

• Trofeul CALAUZA – Impact HUB
• Trofeul CAMARADERIE – Mercury360
• Trofeul OMENIE – familia Dumitru

De asemenea, a fost acordata o serie de distinctii, oferite pentru efectele pe care deciziile sau actiunile unor profesionisti le-au avut dincolo de comunitatea de care are grija Asociatia HELP Autism, ca o forma de recunostinta pentru cativa oameni care au produs schimbari sistemice si de mentalitate:

• Doamna Doctor Ramona Gheorghe, lector in cadrul conferintelor de specialitate si sustinatoare a drepturile pacientilor cu TSA, precum decontarea serviciilor de diagnostic precoce si terapie intensiva
• Domnul Profesor Doctor Daniel Coriu, Presedinte al Colegiului Medicilor din Romania, care a participat activ la dezvoltarea Subprogramului pe TSA, gestionat de catre Guvernul Romaniei
• Doamna Elena Paculea, avocatul fara de care persoanele cu autism nu ar fi putut vedea decontarea serviciilor de recuperare

In plus, in cadrul Galei a fost organizata o licitatie caritabila cu obiecte si experiente inedite, in urma careia au fost stransi peste 50.000 lei care vor pune caramida la construirea taberei.

Vrei sa fii si tu fauritor de viitor?

Alatura-te inimilor deschise care imbratiseaza copii cu minti diverse! Creeaza un gest cu impact social imediat, contribuind prin donatii directe sau trimitand un SMS in valoare de 2€ cu textul „TABARA” la numarul 8845, precum si prin redirectionarea sumei din impozitul pe venit sau profit catre Asociatia HELP Autism.

Inapoi la lista de stiri