Horoscopul zilei

Gemeni
(22 Mai - 21 Iunie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Musca efemera, care seamana cu o libelula, traieste o zi. Musca isi petrece majoritatea timpului in stadiul de nimfa (inainte sa aiba loc metamorfoza) si moare la scurt timp dupa ce s-a reprodus. Anumite specii de musca efemera traiesc chiar mai putin, in jur de 8 - 10 ore, dar reusesc sa produca urmatoarea generatie in acest timp scurt.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Pe vremea comunismului, Itzic intra in sinagoga si se roaga:
"Doamne da-mi 200 de lei ca nu mai am cu ce sa-mi tin nevasta si copiii, mor de foame!"
Dupa ce termina, pe treptele sinagogii se intilneste cu Strul. Acesta cind il vede pe Itzic, ii spune: Mai Itzic ce cauti tu in sinagoga? tu esti prietenul meu iar eu sint membru de partid, ce vrei sa ma dea astia afara? Dca tii la prietenia noastra nu mai veni aici niciodata!.
Itzic ii spune ca s-a rugat Domnuli sa-i dea 200 de lei sa cumpere mincare pentru familie.
Strul se cauta in haina si ii da 100 de lei rugindu-l inca odata sa nu mai intre in sinagoga.
Dupa ce pleaca Strul, Itzic intra din nou in sinagoga si se roaga:
Doamne iti multumesc ca mi-ai ascultat rugaciunea, dar nu-i mai trimite prin Partid caci astia opresc jumatate!.

› vrei mai mult

Fonduri pentru restabilirea accesului nediscriminatoriu la educatie si la servicii medicale de calitate pentru copiii vulnerabili

10 Noiembrie 2021

copiii defavorizati

Pentru prima data în ultimii cinci ani, riscul de saracie severa a crescut pentru copiii romani, în vreme ce pentru adulti a scazut. 
Festivalul Brazilor de Craciun îsi propune sa restabileasca accesul egal la educatie si servicii medicale de calitate pentru copiii vulnerabili.


În Romania, 1 copil din 2 este afectat de analfabetism functional, 1 copil din 3 traieste în risc de saracie si excluziune sociala si cel putin 100.000 de copii traiesc fara ambii parinti sau fara unul dintre ei.


23% dintre parinti se aflau în 2020 în incapacitatea de a procura medicamente pentru copiii lor, în vreme ce 15% spuneau ca nu au acces la servicii medicale pentru copii.


Salvati Copiii Romania anunta Fondul de solidaritate al anului, la Festivalul Brazilor de Craciun.


FESTIVALUL BRAZILOR DE CRACIUN
 
În aproape doi ani de criza sanitara, copiii romani au platit cel mai mare pret social: accesul la educatie a fost unul inegal si precar, calitatea hranei a fost afectata, iar accesul la servicii medicale a fost îngreunat, mai ales în cazul copiilor bolnavi cronic. Copiii au fost cei mai vulnerabilizati de pandemie, riscul de saracie si excluziune sociala în randul copiilor a crescut cu 0,5 puncte procentuale, în vreme ce pentru adulti a scazut, cu 1,2 puncte procentuale. Astfel, în 2020, potrivit datelor oficiale Eurostat, 1.582.000 de copii din Romania (36,3%) se aflau în risc sever de saracie. Pentru a veni în sprijinul copiilor vulnerabili, Salvati Copiii Romania anunta cel mai mare eveniment de solidaritate al anului, Festivalul Brazilor de Craciun, ajuns la cea de-a 21-a editie.


CONTEXT: COPIII ROMANI, MAI AFECTATI DE CRIZA SOCIALA DECAT ADULTII


Este pentru prima data în ultimii cinci ani cand riscul de saracie si excluziune sociala a crescut în randul copiilor romani (36,3%), arata datele celui mai recent raport al Save the Children. Criza pandemica a expus acestor riscuri tocmai pe copiii cei mai vulnerabili, iar situatia este si mai severa în cazul copiilor cu dizabilitati, al celor de etnie roma si al celor în situatie precara, cum sunt copiii nascuti din mame minore. 


Saracia: Rata deprivarii materiale severe a crescut în randul populatiei generale, de la 14,5% la 15,2%, dar cresterea este dramatica în randul copiilor – de la 17,7% la 21,4% si, în cazul copiilor mai mici de 6 ani, de la 16% la 22%.



Deprivarea materiala severa înseamna lipsa a patru din urmatoarele noua lucruri: (1) posibilitatea de a plati chiria si / sau utilitatile legate de locuire; (2) posibilitatea de a pastra locuinta la o temperatura adecvata traiului; (3) posibilitatea de a face fata, cu resurse proprii, unor cheltuieli neasteptate; (4) posibilitatea de a consuma carne, peste sau echivalentul în proteine cel putin o data la doua zile; (5) posibilitatea de a avea o vacanta de o saptamana departe de casa; (6) detinerea unui autoturism; (7) detinerea unei masini de spalat rufe; (8) detinerea unui TV color; (9) detinerea unui telefon fix sau mobil. 


Accesul nediscriminatoriu la servicii medicale: Pandemia de COVID-19 a accentuat disparitatile: potrivit unui raport al Salvati Copiii Romania, din luna aprilie 2020, 23% dintre parinti se aflau în incapacitatea de a procura medicamente pentru copiii lor, în vreme ce 15% spuneau ca nu au acces la servicii medicale pentru copii.


Lipsa specialistilor si a echipamentelor medicale în anumite domenii, cele mai critice fiind oncologia si bolile rare, îi obliga pe parinti sa recurga la tratamente medicale în afara tarii, costurile fiind adesea prohibitive si astfel doar unii copii au o sansa reala la viata.


La nivelul anului 2020 doar, CNAS spune ca a decontat 841 de cereri de tratament medical pentru copii, planificat în strainatate, dar numarul cazurilor decontate nu este egal cu numarul cazurilor, pentru ca exista o întarziere a platilor1. 


Educatie echitabila si de calitate pentru toti copiii: În ianuarie 2020, peste 275.000 de copii cu varsta învatamantului obligatoriu (7-17 ani) nu mergeau la scoala, iar, pe ansamblul învatamantului primar si gimnazial, rata abandonului scolar pentru anul 2018/2019 a fost de 2,1%, ceea ce înseamna aproximativ 35.300 de elevi, indicatorul fiind în crestere fata de anii anteriori.2


41% dintre elevii romani din sistemul educational se plaseaza în aria analfabetismului functional, conform evaluarii internationale PISA.3


Închiderea scolilor în contextul pandemiei de Covid-19 a împiedicat accesul la educatie pentru peste 600.000 de copii, care nu au avut acces la scoala online, fie pentru ca nu au avut internet, fie pentru ca nu au avut tablete.4 


Copiii lasati în tara, în urma migratiei economice a parintilor: Numarul acestora a ajuns la 75.136 la finalul lunii decembrie 2020, dintre care 13.253 cu ambii parinti plecati, iar 9.409 ramanand în grija unui singur parinte, celalalt fiind nevoit sa munceasca peste granita. Cei mai multi raman în grija bunicilor sau a altor rude, dar sunt si cazuri în care copiii sunt lasati pe cont propriu sau în sistemul alternativ de protectie.


Nutritie sanatoasa: Datele comparative al UE5 ne arata ca, la nivelul populatiei generale din tara noastra, procentul gospodariilor care nu îsi permit macar o data la doua zile o masa cu carne/peste sau alt tip echivalent de proteine ajungea la 14,2% (media UE fiind de 6,7%). Aceeasi sursa ne arata ca 26,5% dintre copiii Romaniei cresc în locuinte care nu au toalete în interiorul casei, media la nivelul UE fiind de doar 1,8%.



Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii Romania, a atras atentia asupra necesitatii unor politici publice care sa restabileasca accesul real la educatie, nutritie sanatoasa si servicii medicale: “Disparitatile sociale au fost agravate de criza sanitara, careia îi urmeaza o criza sociala cu consecinte pe termen lung, pentru întreaga societate. E nevoie de politici publice coerente, precum si de solidaritate. Încrederea sociala este un capital esential.” 


FESTIVALUL BRAZILOR DE CRACIUN, UN FOND DE SOLIDARITATE PENTRU COPII


Pe fondul crizei sociale care pune copiii vulnerabili în situatii ridicate de risc, Organizatia Salvati Copiii Romania a decis sa creeze Fondul de solidaritate, unde vor fi stranse fondurile colectate la Festivalul Brazilor de Craciun.


Seara de Gala a Festivalului Brazilor de Craciun va avea loc în data de 9 decembrie la Muzeul National de Arta al Romaniei, în vederea licitarii celor mai frumosi brazi de Craciun si strangerii, astfel, de fonduri pentru restabilirea accesului nediscriminatoriu la educatie si la servicii medicale de calitate pentru copiii vulnerabili, prin dotarea prioritara a sectiilor de pediatrie si a maternitatilor din tara cu aparatura medicala vitala.


Companiile care vor sa contribuie la Fondul pentru Solidaritate o pot face folosind contractul de sponsorizare.


Designerii si artistii care au creat brazi unici, pentru aceasta editie, sunt: Omid Ghannadi, Adela Parvu, cu sprijinul PPG Romania, Adina Buzatu, Doina Levintza, Smiley si Hahaha Production, Teodor Graur, Dhaniel Nora, cu sprijinul Sephora, Gheorghe Fikl, Obie Platon, Ana Banica, Hamid Nicola Katrib, Smaranda Almasan, Irina Dragomir, Daniel Codrescu, Ana Mohonea si Maria Mohonea - Architectural Christmas, Anca Fetcu Lupu, Felicia Simion, cu sprijinul Mara Mura, Laura Hîncu, Nicu Bocancea & Floraria Iris, Irina Totoianu, cu sprijinul Libris.ro si Octav Roman, Creativ Interior,


Acestora li se vor alatura bradul realizat de elevii scolii Gimnaziale Step by Step & Dhaniel Nora si bradul Salvati Copiii, realizat de stefania Mircea si o parte dintre copiii din programele Salvati Copiii.

Inapoi la lista de stiri