Horoscopul zilei

Capricorn
(21 Decembrie - 19 Ianuarie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Isaac Newton a revolutionat stiinta in domeniile optica, matematica si mecanica.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Cica seful de sectie ii strange pe gabori la un loc si le spune:
- Bai, maine sa veniti imbracati frumos ca mergem la "Nunta lui Figaro".
A doua zi vin politistii toti imbracati la costume, cu neveste, copii, cadouri, flori. Cand ii vede seful de sectie se ia cu mainile de cap si le zice:
- Ma, idiotilor, nu mergem la nunta propriu-zis, "Nunta lui Figaro" este o opera maaa, teatru, opereta intelegeti ?!
La care ei:
- Si ce te superi asa, sefu`, dumneata cand ai venit la "Lacul Lebedelor" cu unditele noi, am zis ceva?

› vrei mai mult

Februarie - Luna Starii de Bine a Profesorului in educatia romaneasca

31 Ianuarie 2022

Starea de bine
Profesori Fericiti pentru Romania si Finnish Teacher Training Centre organizeaza, în luna februarie, cea de-a treia editie a Lunii Starii de Bine a Profesorului, un program prin care se promoveaza beneficiile starii de bine a profesorilor, în clasa si în afara ei, pentru ca sanatatea emotionala si sociala a profesorului are un impact pozitiv în comportamentul si succesul scolar al elevilor.


La fel ca rolul de parinte, rolul de profesor este extrem de solicitant emotional. De aceea, cadrele didactice au de castigat daca acorda mai multa atentie propriului echilibru emotional, daca îsi îmbunatatesc sanatatea mintala si emotionala si daca îsi creeaza rutine care sa îi ajute sa se relaxeze si sa le faca viata profesionala mai usoara. Cu atat mai mult, în aceasta perioada, cand nivelul de energie este mai scazut si ne aflam la mijloc de an scolar, profesorii au nevoie de un impuls de motivatie, încredere si grija fata de sine, pentru a putea face fata provocarilor si a-si ajuta elevii sa îsi atinga întregul potential scolar. Astfel, organizatori au considerat ca luna februarie ar fi cea mai potrivita pentru un astfel de demers.


Scopul acestei initiative este de a împartasi metode, experiente si modele de buna practica pentru Starea de Bine a profesorilor si de a:


-încuraja profesorii sa aplice noi metode pentru a gasi echilibrul emotional si comportamental;


-practica exercitii de reducere a nivelului de stres, care exploreaza tehnici de concentrare si tipare de gandire;


-dezvolta planuri de actiune individuale pentru a întari motivatia si entuziasmul si a diminua stresul;


-organiza comunitati, unde vocea autentica a profesorului este auzita, înteleasa si respectata.



În cadrul Lunii Starii de Bine a Profesorului, se vor organiza o serie de activitati online gratuite, dedicate profesorilor, menite sa le ofere acestora sprijinul necesar pentru ca ei sa se simta sustinuti în rolul lor de creatori de educatie si sa transmita mai departe, elevilor, bucurie, entuziasm si atitudine pozitiva. “Avantajul acestor evenimente virtuale este acela ca putem sa cream legaturi cu profesorii din întreaga tara, sa facem schimb de experiente si idei si sa le oferim sprijin si inspiratie pentru a-si cultiva starea de bine. Editiile precedente ale Lunii Starii de Bine a Profesorului au avut un impact benefic asupra profesorilor care ni s-au alaturat si care au ales apoi sa ramana alaturi de noi pe tot parcursul anului, dar si asupra elevilor lor. Feedback-ul lor ne-a ajutat sa continuam ceea ce facem, sa evoluam si sa dezvoltam noi proiecte.”, transmite Simona Baciu, fondatoarea programului Profesori Fericiti pentru Romania.


Ne dorim ca profesorii sa nu se simta singuri, sa stie ca pot oricand sa întrebe, sa ceara ajutorul si sa creasca împreuna. Pentru ca un profesor care este bine are un impact infinit mai mare si asupra starii de bine a elevilor din fata lui”, spune Elena Lotrean, fondatoarea Finnish Teacher Training Centre.


 


Calendarul evenimentelor:


Workshopuri si webinarii pentru Starea de Bine a profesorului


În 1, 8 si 15 februarie, va avea loc o serie de trei ateliere online, sustinute de Sabina Pop, psiholog, trainer si facilitator în cadrul programului Profesori Fericiti pentru Romania, în cadrul carora vor fi prezentate exercitii practice de meditatie si respiratie constienta, tehnici care pot fi folosite cu succes în sala de clasa.


În 16 februarie, Anda-Laura Silea, din experienta sa de profesor, profesor digital, creator de resurse educationale deschise, director si formator, va trata modul în care starea de bine poate influenta comportamentul nostru digital în webinarul Spatiul Digital si Starea de Bine a Profesorului.


În 18 februarie, Cristina Petrescu, psiholog si facilitator în cadrul PlaYouth, va sustine un atelier cu tema Managementul stresului la clasa, în cadrul caruia participantii vor primi sfaturi pentru gestionarea stresului si sugestii practice pentru gestionarea perioadelor stresante.


În 22 februarie, Catalina Novac, Doctor în Psihologie, Psiholog în cadrul Northern Virginia Community College si consultant UNESCO, va sustine un atelier în cadrul caruia se va discuta despre impactul pe care jocurile electronice îl au asupra elevilor si asupra educatiei lor.


În 23 februarie, Laura Popa, din experienta sa de profesor, mentor, director si formator, va trata, din punct de vedere al chimiei si biologiei, modul în care starea de bine influenteaza capacitatile fiziologice ale creierului în cadrul webinarului Neurostiinte si Starea de Bine a Profesorului.


În 28 februarie, Georgiana Socoliu, Middle School Coordinator în cadrul Avenor College, va propune, în cadrul atelierului Starea de Bine. Cum îmbunatatim relatia elevi-profesori?, cateva instrumente de constientizare a starilor pe care le traim, obiceiuri în rutina zilnica ce ne ajuta sa ne încarcam cu energie benefica atat pentru noi, cat si pentru cei cu care interactionam, dar si strategii care îi pot ajuta pe profesori în construirea unor relatii autentice cu elevii lor. 


Înscrierea la toate aceste evenimente gratuite este disponibila pe site-ul www.teachertraining.ro, în sectiunea Calendar.


 


Provocari pentru Starea de Bine


Începand din 31 ianuarie si pana la finalul lunii februarie, în fiecare zi de luni, se va lansa cate o provocare saptamanala pentru profesori. Acestia vor fi ghidati si încurajati sa practice o serie de exercitii prin care sa constientizeze modul în care gandesc si felul în care îsi gestioneaza emotiile, pentru a putea sa îsi pastreze energia pozitiva si entuziasmul pe parcursul unei zile.


 


Podcast Well-being Around the World


În cadrul Lunii Starii de Bine a Profesorului, podcastul Profesori Fericiti pentru Romania va avea o noua serie, intitulata Well-being Around the World. În fiecare joi, se va lansa cate un nou episod, care va avea ca invitati profesori si experti internationali în educatie. Acestia vor vorbi despre provocarea de a fi dascal în aceste vremuri si despre proiectele educationale din strainatate, care ar putea servi drept modele si surse de inspiratie pentru profesorii din Romania. 


 


Lansarea culegerii de exercitii pentru Starea de Bine


La sfarsitul lunii, se va lansa ARAT - 5 tehnici, 100 de exercitii pentru starea de bine”,un material didactic, dar si de dezvoltare personala, pe care ar trebui sa îl parcurga fiecare profesor care doreste sa predea din suflet, cu blandete si entuziasm.


 


Pentru mai multe informatii despre Luna Starii de Bine a Profesorului, va invitam sa accesati pagina evenimentului.

Inapoi la lista de stiri