Horoscopul zilei

Balanta
(22 Septembrie - 22 Octombrie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Culorile stelelor ne arata temperatura lor: cele rosii sunt cele mai reci, cele galbene au temperaturi medii si cele albastre au temperatura cea mai ridicata.

› vrei mai mult

Bancul zilei

- Doctore, nu i-ati putea admininstra sotului meu un medicament pentru a visa noaptea peste?
- De ce? E cumva pescar?
- Nu, dar de vreo doua luni viseaza noapte de noapte vrabii.
- Si ce va deranjeaza, pesti sau vrabii, nu e totuna?
- Nu, ca daca ar visa pesti, nu ar mai ciripi.

› vrei mai mult

ENDLESS PRESENT | LIMITED FUTURE cauta super eroi pentru o lume cu #plasticzero

29 Septembrie 2021

ENDLESS PRESENT | LIMITED FUTURE

In 25 si 26 septembrie a debutat la Slobozia ENDLESS PRESENT | LIMITED FUTURE, proiect marca Asociatia Volum Art, finantat prin Granturile SEE 2014-2021 in cadrul Programului RO-CULTURA, realizat cu sprijinul KAUFLAND Romania, sponsor principal, si al partenerilor NORSENSUS Mediaforum Norvegia si Muzeul Municipiului Bucuresti.

ENDLESS PRESENT | LIMITED FUTURE este un proiect de educatie nonformala si alternativa adresat copiilor cu varste intre 10 si 17 ani din Alexandria, Slobozia, Turnu Magurele, Oltenita, Urziceni si Mizil, care a inceput in mai 2021 si se va desfasura pana in octombrie 2022. Prin intermediul benzilor desenate si al povestilor ilustrate, copiii din cele sase comunitati vor cauta solutii pentru combaterea poluarii cu plastic, una dintre cele mai serioase amenintari la adresa mediului si climei. Cu acest prilej ii vom introduce in lumea dezvoltarii durabile, a economiei circulare si a resurselor regenerabile, ca modalitati constructive de a contribui activ la prezervarea ecosistemului care ne este casa tuturor: Pamantul.

Sase orase, zece scoli, peste o suta de copii participanti, zece profesori, cinci traineri, saizeci de ateliere de banda desenata si storytelling, sapte expozitii – asa arata proiectul in cifre. Mai mult de atat, este o incursiune in imaginatia copiilor care sunt stimulati sa lucreze in echipa, sa gaseasca solutii pentru combaterea poluarii cu plastic, sa le transpuna vizual, sa isi dezvolte gandirea critica. imputernicirea lor este un instrument sustenabil pentru dezvoltarea pe baze sanatoase a comunitatilor locale.

ENDLESS PRESENT | LIMITED FUTURE a reunit la primele doua ateliere 31 de copii cu varste intre 10 si 18 ani de la scoala Gimnaziala ”Sfantul Andrei” si Liceul Pedagogic ”Matei Basarab” coordonati de profesoarele Maria Popescu, Sorina Elena Vasluianu si  Anca Barbu. Copiii au fost indrumati de trei trainer implicati in proiect: Alin Ivan si Aneli Munteanu, pentru incursiunea in lumea benzilor desenate, si Ana Agopian, care le-a descifrat tainele scrierii creative. Ghid in universul dezvoltarii durabile si al combaterii poluarii cu plastic le-a fost Roxana Crisan.

Dimineata zilei de 25 septembrie a fost una plina de entuziasm, dorinta de a spune povesti, creioane ascutite, minti curioase, intrebari peste intrebari, toate in cautarea de solutii pentru o lume cu #plasticzero. Colectarea selectiva a deseurilor a starnit chiar si dezbateri, iar exemplele de economie circulara au fost primite cu mult interes.


Au aparut de altfel si primele propuneri pentru noua lume in care plasticul e redus, refolosit si reciclat, dar mai toate vin din alte lumi si alte dimensiuni. Ceea ce ne poate arata care e dimensiunea imaginara a poluarii cu plastic, la prima vedere nu o pot rezolva decat extraterestrii si super eroii. 😊

Ce urmeaza? Alte patru ateliere in Slobozia, in care personajele si povestile se vor contura si vor prinde viata. Eroii vor gasi solutii pentru o lume capabila sa isi satisfaca nevoile PREZENTului fara a compromite capacitatea generatiilor din VIITOR de a-si satisface propriile nevoi. si poate ne vor inspira si pe noi, adultii, sa devenim mai responsabili si sa avem mai multa grija de lumea pe care o lasam mostenire copiilor nostri.

Incursiunea ENDLESS PRESENT | LIMITED FUTURE in Slobozia va culmina cu o expozitie pe gardul Liceului Pedagogic ”Matei Basarab”, la o data care va fi anuntata ulterior. Cu acest prilej parintii, cetatenii orasului, reprezentantii autoritatii locale vor fi invitati sa aprecieze lucrarile copiilor participanti si sa si sa se lase inspirati de solutiile creative ale copiilor pentru combaterea poluarii cu plastic si, de ce nu, sa implementeze politici si solutii concrete in aceasta directie.

Dupa incheierea activitatii in Slobozia, echipa se va indrepta cu ateliere similare spre celelalte orase incluse in proiect - Alexandria, Turnu Magurele, Oltenita, Urziceni si Mizil.


Atelierele se vor desfasura fizic sau online, in functie de ecolutia contextului pandemic, si vor respecta toate normele de siguranta si igiena impuse de actuala situatie. Echipa proiectului (angajati si traineri) este vaccinata anti-COVID 19.
Ne puteti urmari in social media unde proiectul si fiecare atelier vor fi documentate prin povesti, fotografii si video pe pagina de Facebook a proiectului si pe www.plasticzero.ro.
# # #
ENDLESS PRESENT | LIMITED FUTURE
www.plasticzero.ro
Un proiect al Asociatiei Volum Art
Proiect finantat prin Granturile SEE 2014-2021 in cadrul Programului RO-CULTURA


Sponsor principal:


Parteneri:


Manager de proiect: Judit Balint
Coordonator implementare: Corina Gligor
Traineri banda desenata: Anna Florea, Aneli Munteanu, Alin Ivan
Traineri scriere creativa: Ana Agopian, Iulia Rugina, Oana Rasuceanu
Comunitati:
Alexandria - scoala cu clasele I-VIII ”stefan cel Mare” si Colegiul National Pedagogic ”Mircea Scarlat”
Mizil - scoala Gimnaziala nr. 1 si Liceul Teoretic ”Grigore Tocilescu” 
Oltenita - Colegiul National ”Neagoe Basarab”
Slobozia - scoala Gimnaziala ”Sfantul Andrei” si Liceul Pedagogic ”Matei Basarab”
Turnu Magurele - Colegiul National Unirea 
Urziceni - scoala Gimnaziala ”Ion Heliade Radulescu” si Colegiul National ”Grigore Moisil”
 
Asociatia Volum Art, infiintata in 2010, in Bucuresti, urmareste sa promoveze arta contemporana si sa aduca publicul larg mai aproape de ea, fiind interesata, in principal, de dezvoltarea proiectelor de arta in spatiul public si de educatie artistica non-formala indreptate spre publicul tanar.

Granturile SEE reprezinta contributia Islandei, Principatului Liechtenstein si Regatului Norvegiei la reducerea disparitatilor economice si sociale in Spatiul Economic European si la consolidarea relatiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul si sudul Europei si statele baltice. Aceste mecanisme de finantare sunt stabilite in baza Acordului privind Spatiul Economic European, ce reuneste statele membre UE si Islanda, Liechtenstein si Norvegia ca parteneri egali pe piata interna. in total, cele trei state au contribuit cu 3 3 miliarde intre 1994 si 2014 si 1 55 miliarde pentru perioada de finantare 2014 2021. Mai multe detalii sunt disponibile pe www eeagrants org si www eeagrants ro.

Programul RO CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului si are ca obiectiv general consolidarea dezvoltarii economice si sociale prin cooperare culturala antreprenoriat cultural si managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ro-cultura ro.

Inapoi la lista de stiri