Horoscopul zilei

Taur
(21 Aprilie - 21 Mai)


› vrei zodia ta

Cultura generala

Pe 27 august 2003, Marte s-a aflat la cea mai mica distanta de pamant in ultimii 50.000 de ani.

› vrei mai mult

Bancul zilei

- Sa stii, inculpat, ca orice marturie mincinoasa se pedepseste cu inchisoare pana la 6 luni!
- Da, dar daca spun adevarul, risc 6 ani!

› vrei mai mult

Concursul BANDA ASAP, pentru elevii din judetele Sibiu si Neamt, s-a incheiat. Iata castigatorii editiei a treia

09 Mai 2024

Roman C. Tehnic Petru Poni

A venit momentul cel mai asteptat în concursul BANDA ASAP, editia a treia! Elevii din judetele Sibiu si Neamt afla cine sunt castigatorii si care dintre lucrarile lor au cucerit juriul competitiei.


Misiunea celor 3 experti în benzi desenate, Anna Júlia Benczédi, Ligia Soare si Adrian Barbu, a fost cu atat mai dificila cu cat elevii s-au întrecut în creativitate, pe tema de concurs: „2040. În Romania înca se mai arunca plastic la gunoi. Un erou/o eroina decide sa ia soarta plasticului în propriile maini”.


Nu mai putin de 744 de benzi desenate au fost înscrise în concursul organizat de ASAP Romania si Animest, la aceasta editie - 519 din judetul Neamt si 225 din judetul Sibiu.


Daca Pamantul ar vorbi” sau „Cum putem sa traim asa?” sunt doua dintre titlurile cele mai de impact prin care elevii si-au dorit sa traga un semnal de alarma cu privire la poluare. Altele reprezinta solutii concrete de a salva planeta, prin intermediul artei, a tehnologiei, a robotilor sau chiar a copiilor: „De la plastic, la arta”, „Copiii buni, eroii de maine”, „Puterea tehnologiei”, „Racheta ecologica”, „Robotelul magic”, „Un trend ecologist”, „Misiunea Aer Curat”.


Si premiile au fost motivante: 8 biciclete pentru elevii castigatori, table interactive pentru scolile la care studiaza acestia si cursuri de dezvoltare personala si de consiliere vocationala pentru profesorii lor îndrumatori.


Iata lista castigatorilor:


 


Judetul Neamt





  • C. N. „Calistrat Hogas”, Piatra Neamt / Premiul BANDA ASAP pentru eleva Teodora Ilinca Ghitescu (15 ani), lucrarea ”Eroina reciclarii” / prof. Silvia Bortariu;




  • Colegiul Tehnic „Petru Poni” Roman, Mun. Roman / Premiul BANDA ASAP pentru eleva




Andreea Daniela Cobuz (16 ani), lucrarea ”Spune nu plasticului” / prof. Cosmin-Nicolae Dosoftei;


Judetul Sibiu




  • sc. Gimnaziala „C. I. Motas", Medias / Premiul BANDA ASAP pentru eleva Leonie Nhu Y Nguyen (13 ani), lucrarea ”Merlyn si Robert” / prof. Sorin Panazan;




  • sc. Gimnaziala Talmaciu, Talmaciu / Premiul BANDA ASAP pentru eleva Antonia-Ioana Gujan (13 ani), lucrarea ”Aparatul de fapte bune” / prof. Maria Popica;




  • Colegiul „scoala Nationala de Gaz”, Medias / Premiul BANDA ASAP pentru eleva Patricia Teodora Schmidt (16 ani), lucrarea ”Salvam Apele” / prof. Daliana-Andreea Roman;




  • Liceul Teoretic „Constantin Noica”, Sibiu / Premiul BANDA ASAP pentru eleva Ana Eunice Popescu (16 ani), lucrarea ”Arta reciclarii” / prof. Raluca Maria Teglas.




Elevii au fost extrem de încantati sa participe la concursul BANDA ASAP, unde, pe langa motivatia premiilor puse în joc, a contat foarte mult si pasiunea pentru banda desenata, grija fata de mediu, dar si tema concursului, care le-a pus la treaba spiritul creativ si imaginatia: „Sunt pasionata de arta si de benzi desenate. Am început sa desenez înca din scoala primara, iar benzile desenate au facut mereu parte din viata mea. Datorita lor am învatat sa citesc si sa desenez, preferatele mele fiind „Garfield” sau „Pif si Hercule”, declara Teodora Ghitescu, eleva la C. N. „Calistrat Hogas” din Piatra Neamt. Moda sustenabila sau actiunile de ecologizare sunt printre activitatile verzi pe care le practica Antonia Gujan, eleva la sc. Gimnaziala Talmaciu, din judetul Sibiu: „Colectez separat deseurile, am grija de animale si de plante, sustin moda sustenabila prin purtarea hainelor second-hand, îmi place sa merg pe jos si particip la activitati de ecologizare”.


Nici pentru profesorii lor îndrumatori nu a fost dificil sa-i determine sa participe în concurs. Daca unii dintre ei doar au trebuit sa mentioneze ideea concursului ca elevii sa raspunda afirmativ provocarii artistice, altii au plusat si prin experienta valoroasa sau conectarea cu alti elevi pasionati de subiect: „Le-am oferit elevilor mei 4 motive de înscriere în BANDA ASAP: 1. Constientizarea impactului pozitiv - prin participarea la concursul de reciclare, ei contribuie la protejarea mediului si la promovarea practicilor sustenabile; 2.Construirea unei culturi a reciclarii: i-am încurajat sa devina modele de respect fata de natura; 3. Le-am aratat ca participarea la concurs îi poate conecta cu alti elevi pasionati de acelasi subiect; 4. Concursul e o experienta valoroasa, care le poate fi utila pe viitor, atat personal, cat si profesional”, a mentionat prof. Lucian Oita, sc. de Arta „Sergiu Celibidache”, din Mun. Roman. 


Cat despre cum va arata planeta în anul 2040, parerile sunt împartite. Daca unii dintre elevii castigatori si profesorii lor sunt optimisti si spera la schimbari în bine, la mai multa responsabilitate fata de mediu si la utilizarea tehnologiei în folosul planetei, altii vad un declin accelerat al situatiei actuale: În 2040 nu pot sa-mi imaginez ca va fi o mare schimbare fata de cum e acum. Pot doar sa sper ca iarba va fi mai verde, ca apa va fi mai curata si cerul mai senin. Depinde de oameni ce se va întampla mai departe, iar oamenii nu sunt usor de prevazut”, precizeaza Andreea Cobuz, eleva la Colegiul Tehnic „Petru Poni” din Roman.


O noua editie a concursului, în toamna


BANDA ASAP e un concurs mult îndragit de elevi si ne bucuram sa le vedem si sa le simtim entuziasmul cu fiecare editie. Un numar foarte mare de înscrieri si de aceasta data, care ne dorim sa încurajeze si institutiile scolare sa ni se alature în program si sa foloseasca toate resursele pe care le punem la dispozitie în cadrul ASAP. Asadar, nu ne oprim aici! În toamna, urmeaza o noua editie a concursului, în alte doua judete în care ASAP activeaza. Pregatim si o surpriza pentru elevii pasionati de banda desenata, asa ca îi invitam sa urmareasca canalele noastre de social media si sa-si antreneze degetele si imaginatia pentru urmatoarea provocare pe care o vom lansa”, a declarat Mihaela Tutunaru, coordonator program ASAP.


Toate informatiile despre programul ASAP sunt disponibile pe site-ul oficial ASAP Romania si pe conturile de social media, Facebook, Instagram si TikTok.

Inapoi la lista de stiri