Horoscopul zilei

Varsator
(20 Ianuarie - 18 Februarie)


Ca e vacanta sau nu, se pare ca tu nu te saturi de ea. Totusi, ar trebui sa te gandesti si la scoala, la colegi sau la felul cum se vor desfasura activitatile de la clasa.

› vrei zodia ta

Cultura generala

O girafa poate trai in salbaticie 20-25 ani, dar in captivitate ea poate ajunge pana la 40 de ani.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Un nebun scria o scrisoare. Un tip vine si il intreaba cui ii
scrie scrisoarea. Nebunul zice:
- Mie.
- Si ce scrie in ea?
- Nu stiu, ca inca nu am primit-o!

› vrei mai mult

Carte imParte - puterea imaginii in dezvoltarea dragostei pentru lectura

16 Septembrie 2022

Carte imParte

"Putini copii ajung sa iubeasca cartile prin propriile forte.
In general, cineva trebuie sa ii introduca in minunata lume a cuvintelor scrise, cineva trebuie sa le arate calea”,


Orville Prescott, critic de carte New York Times


A invata sa citesti reprezinta o parte vitala a procesului de dezvoltare a copilului, fiind o poarta catre un viitor mai luminos. Este fundatia a ceea ce va reprezenta succesul copilului - la scoala, in viata sociala, in luarea unor decizii, castigarea independentei sau in plan profesional. An de an însa, asistam la o îndepartare tot mai profunda a copiilor fata de lectura, cu implicatii devastatoare asupra formarii lor educationale si asupra societatii.


Raspunsul Asociatiei pentru Creativitate la aceasta realitate dureroasa s-a concretizat, în ultimii doi ani, prin realizarea unor proiecte destinate copiilor din medii defavorizate, prin intermediul carora am reusit sa aducem alaturi de acesti elevi scriitori si ilustratori, împreuna cu minunatele lor creatii. “Carte îmParte”, proiectul din acest an, cofinantat tot prin AFCN, vizeaza atat copiii din scoala Gimnaziala nr. 4 Buftea, din judetul Ilfov, si profesorii lor, dar si elevi si dascali de pretutindeni. Tuturor le vom dedica o serie de activitati cu ajutorul carora vor avea parte de instrumente noi necesare în procesul educational.


Ce aduce nou proiectul “Carte îmParte”, ne explica Alina Tudor, managerul programului: “Din experiența proiectelor derulate pana acum pentru dezvoltarea creativitații copiilor, am înțeles ca prin practica și dialog, acestia sunt mai predispuși sa învețe și sa rețina detalii din activitatea educational-artistica. De aceea, prin lectura interactiva și desenarea sau ilustrarea poveștilor, credem ca elevii își vor dezvolta pasiunea pentru povești, asigurand prezența carților în viața lor ca tineri și apoi ca adulți. De asemenea, am constatat o nevoie reala de materiale suport, inclusiv webinarii practice, pentru cadrele didactice. Asadar, în acest nou proiect am inclus toate aceste aspecte, într-o maniera cat mai atractiva si moderna”.


Editia din aceasta toamna a proiectului Asociatiei pentru Creativitate mizeaza pe puterea imaginii în stimularea apetitului pe lectura. Vizam atat publicul adult (cadre didactice sau parinti), cat si elevi care vor avea posibilitatea sa vizoneze o serie de tutoriale video realizate împreuna cu scriitorii si ilustratorii implicati în proiect, gandite sa sustina procesul de dezvoltare a dragostei pentru citit.


Îmbinand atelierele creative desfasurate, în aceasta toamna, în clasele scolii Nr. 4 Buftea, cu sesiunile de suport pentru cadrele didactice (webinarii si tutoriale), proiectul “Carte îmParte” se bucura si în acest an de sustinerea unor scriitori si ilustratori deosebiti: Laura Grunberg, Carmen Tiderle, Simona Epure, Andreea Iatagan, Bilyana Velikova, Vali Petridean, Diana Tivu, Ionuț-Robert Olaru. De asemenea, îi vom avea alaturi pe partenerii nostri Asociatia Europeana a Profesionistilor din Educatie Edumi și Asociația Full Learning Experience.


Programul “Carte ÎmParte” este un proiect derulat de Asociatia pentru Creativitate si co-finantat de Administratia Fondului Cultural National, prin care dorim sa aducem mai aproape de copii literatura romana contemporana, într-un dialog direct între acestia si autorii si ilustratorii invitati, dar si sa venim în sprijinul profesorilor, oferindu-le materiale suport, în format modern si accesibil.


Proiectul nu reprezinta în mod necesar pozitia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabila de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finațarii.


 


 


Va multumim!


Echipa de comunicare proiect “Carte îmParte”


Asociatia pentru Creativitate

Inapoi la lista de stiri