Horoscopul zilei

Gemeni
(22 Mai - 21 Iunie)


Daca ai nevoie de niste bani, nu ezita sa le ceri prietenilor. Acum e momentul sa afli cine iti sare in ajutor!

› vrei zodia ta

Cultura generala

Statul dac reunificat de Decebal era mai mic decat cel fondat de Burebista.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Pleaca Bula la discoteca, intra el fericit in discoteca cand baga mana in buzunar isi da seama ca si-a uitat pastilele de extasy acasa pe masa. Pleaca el in graba acasa,cand intra si se uita pe masa...nu mai erau pastilele. O vede pe bunicasa si o intreaba: -Bunico n-ai vazut niste pastilute micute si rosii aici pe masa? - Ce pastile maicaaaa....mai bine vezi ce faci cu dragonul din sufragerie!!!

› vrei mai mult

Berechet Rusu Hirit incheie prima editie a programului de educatie juridica organizat pentru elevi de liceu din Bucuresti

25 Iulie 2023

Educatie juridica

In perioada februarie – iulie 2023, Berechet Rusu Hirit SPARL a derulat prima editie a proiectului „Vreau sa fiu jurist?” alaturi de Colegiul National „Spiru Haret” Bucuresti. Prin acest program educational, 11 elevi din clasele a X-a si a XI-a de la Colegiul National „Spiru Haret” carora li s-a alaturat un elev de la Colegiul National „Gh. Lazar” au interactionat cu notiuni teoretice si practice despre aceasta profesie pentru a lua o decizie informata cu privire la cariera pe care doresc sa o urmeze.

„A fost un proiect experimental care s-a finalizat cu succes! Indiferent daca se pregatesc pentru o cariera in domeniu sau nu, elevii ar trebui sa aiba inca din invatamantul preuniversitar cunostinte elementare din domeniul juridic, inclusiv o cunoastere mai aprofundata a Constitutiei Romaniei. Am fost surprinsi sa descoperim interesul manifestat de acesti elevi de liceu care, desi nu au fost niciodata expusi unei activitati atat de tehnice cum este cea de avocat, au ramas totusi pana la final curiosi si dornici sa epuizeze toate etapele.


Le multumim pentru reactia prompta de a ni se alatura si de a face din acest proiect o experienta cat mai frumoasa si folositoare pentru copii, Dlui Decan al Facultatii de Drept, Razvan Dinca, Dlui Presedinte al Curtii Constitutionale, Marian Enache, Dnei Presedinte a Curtii de Apel Bucuresti, Liana Nicoleta Arsenie, Dlui Decan al Baroului Bucuresti, Ion Dragne.”, declara Madalina Berechet, Partener Berechet Rusu Hirit.

Proiectul a fost structurat in patru etape pe parcursul carora au fost combinate aspecte teoretice cu cele practice, precum si sesiuni de studiu individual.

In prima etapa, elevii au facut cunostinta cu Constitutia Romaniei, drepturile omului si organizarea sistemului de drept romanesc. Apoi au aflat despre structura unui proces si au asistat la diverse sedinte de judecata, inclusiv la Inalta Curte de Casatie si Justitie si Curtea de Apel Bucuresti.

In urmatoarea etapa, elevii au participat la doua cursuri la Facultatea de Drept a Universitatii Bucuresti in cadrul carora au avut ocazia sa inteleaga mai detaliat donatia si autoritatea parinteasca. Dl Decan i-a invitat in biroul sau si le-a explicat cate ceva din istoria Facultatii de Drept, dar a si raspuns intrebarilor elevilor despre programa universitara a Facultatii.

A treia etapa a constat in organizarea unui proces simulat care a avut loc in sala de sedinta Sanda Ghimpu, din cadrul Curtii de Apel Bucuresti. Pentru dezbaterea acestui proces, elevii au fost impartiti in doua grupe, unde au avut de analizat si pregatit o speta de drept international public si drept international umanitar pentru care au parcurs conventii internationale aplicabile si au consultat doctrina de specialitate. In fata completului de judecata, compus dintr-un elev de la Colegiul National „Spiru Haret” Bucuresti si un judecator, cele doua echipe au sustinut pledoariile pregatite pe parcursul a doua saptamani. Elevul desemnat judecator a pronuntat o solutie si a redactat hotararea finala sub indrumarea unui magistrat.

Ultima etapa a fost finalizata cu participarea elevilor la o sedinta de judecata din luna iulie a Curtii Constitutionale a Romaniei. In plus, Presedintele Curtii Constitutionale a invitat participantii la proiect si in septembrie, pentru a asista la activitati specifice instantei de contencios constitutional.

„Proiectul a reusit sa raspunda asteptarilor elevilor de a cunoaste profesia de avocat si societatea juridica. Experienta ne-a confirmat ca exista o apetenta pentru intelegerea mecanismului declansat de sistemul de drept. Modalitatea in care s-a desfasurat proiectul si atentia centrata pe asteptarile elevilor au avut drept rezultat o mai buna intelegere a ceea ce implica imbratisarea unui posibil drum intr-o cariera in domeniul juridic, in mod special in profesia de avocat. Sentimentul impartasit de fiecare participant este dat de dorinta de cunoastere. Fiecare etapa a proiectului a surprins mai multe aspecte esentiale ale profesiei de avocat: cerinta permanenta de a te documenta si de a studia, atentia, cooperarea si flexibilitatea.” – Ana-Maria Barbareso, avocat in cadrul Societatii de Avocatura Berechet Rusu Hirit.

Societatea de Avocatura „Berechet Rusu Hirit” isi propune sa initieze in domeniul juridic, anual, serii de maxim 12 elevi din clasele a X a si a XI a ale liceelor de elita din Bucuresti pentru a da posibilitatea celor mai buni elevi de liceu, interesati sau curiosi de acest domeniu, sa-l cunoasca din interior. Accesul in proiect se bazeaza pe o selectie de CV-uri pe care elevii sunt indrumati sa si le scrie si pe care le vor trimite pana la o anumita data anuntata in prealabil. Liceele participante incheie un Protocol de colaborare cu Berechet Rusu Hirit in care sunt reglementate detaliile parteneriatului.

Inapoi la lista de stiri