Horoscopul zilei

Berbec
(21 Martie - 20 Aprilie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

George Washington (1732-1799) a fost primul presedinte al Americii.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Un tip este lovit de o masina, condusa de o frumoasa doamna. Doamna se duce la el si
ii spune:
- Esti norocos! Ai fost lovit in fata cabinetului unui doctor!
La care tipul:
- Da, daca nu eram eu medicul.

› vrei mai mult

Au inceput inscrierile pentru CampioMATE!

17 Ianuarie 2023

CampioMATE

Programul care ii ajuta pe copii sa invete matematica intr-un mod distractiv si interactiv

Pana pe 8 februarie, elevii de gimnaziu se pot inscrie in CampioMATE, campionatul de matematica pe echipe, un program inspirat din sport si jocuri video, care ii invita pe copii in universul matematicii prin joc.

CampioMATE este o initiativa a Asociatiei Visuri Indraznete in parteneriat cu Societatea de Stiinte Matematice din Romania. Prima editie, pilot, s-a desfasurat in judetul Iasi in 2022 in parteneriat cu ISJ Iasi. Editia din 2023 se va desfasura in perioada ianuarie – iunie 2023 si este deschisa echipelor judetene care doresc sa ajute copiii sa progreseze la matematica prin metode adaptate generatiei native digital.

„Prin CampioMATE ne dorim sa schimbam perceptia copiilor despre matematica, de la “matematica e grea”, la „matematica este frumoasa si distractiva” si, astfel, sa incurajam cat mai multi copii sa-si creasca nivelul. Copiilor le place sa exploreze prin joc, sa descopere provocari alaturi de prieteni, sa fie ghidati si sprijiniti, sa aiba feedback imediat si continuu si li se aprind lumini in ochi cand incep sa vada solutiile si simt ca progreseaza. In CampioMATE, elevii-jucatori inscrisi parcurg o etapa de calificari in urma careia fiecare jucator este distribuit intr-o divizie. Apoi se formeaza echipe care isi aleg identitatea si concureaza in campionat pe parcursul a 5 etape – fiecare cu antrenamente, provocari zilnice cu puncte si teste de etapa care ii ajuta sa prinda drag de matematica, sa fie mai buni si sa urce in clasament. Echipele sunt ghidate de profesori din judetele participante care se transforma in antrenori”, a declarat Maria Predoiu, Cofondator, Asociatia Visuri Indraznete.

Proiectul educational este destinat copiilor din clasele V-VIII si isi propune sa imbunatateasca competentele elevilor la matematica, in contextul in care rezultatele testelor PISA arata ca nivelul la matematica al copiilor din Romania este ingrijorator de scazut in comparatie cu tari precum China, Coreea de Sud, Estonia, Polonia sau fata de media OECD. Participarea copiilor este gratuita.


Calendarul CampioMATE – editia 2023:

1. Inscrierile (9 ianuarie – 8 februarie) – jucatorii se inscriu in CampioMATE cu ajutorul profesorilor de la clasa;
2. Calificarile si distributia jucatorilor pe divizii si echipe (2 februarie – 7 martie) – elevii iau parte la simulari tehnice, intra in calificari, sunt repartizati in divizii si formeaza echipe cu alti copii de varsta lor;
3. Competitia (10 martie – 1 iunie) – 5 perioade de antrenamente si 5 etape de concurs, unde fiecare jucator castiga puncte pentru echipa;
4. Gala CampioMate (10 iunie) – marea festivitate de premiere, cu trofee, medalii si alte surprize.


„Scoala romaneasca de matematica are o traditie indelungata de excelenta si rezultate exceptionale la nivel international. Dar, pentru o societate prospera, este esential sa dezvoltam nivelul la matematica nu doar pentru zona de excelenta, ci si pentru majoritatea copiilor. Matematica este gimnastica mintii si cu cat un copil are antrenata mai bine gandirea matematica, cu atat sansele lui de a deveni un adult implinit sunt mai mari. De aceea ne implicam si sustinem programul CampioMate – pentru ca invita copiii care nu au neaparat o pasiune pentru excelenta sa se deschida si sa invite matematica sa le antreneze mintea prin joc si cu bucurie”, a declarat Prof. Univ. Dr. Radu Gologan, Presedinte SSMR.

In acest an, CampioMate isi propune sa ajunga la elevi din 5-10 judete si a fost extins in urma rezultatelor si reactiilor pozitive ale copiilor dupa editia pilot 2022 din judetul Iasi la care au participat 900 de copii din clasele a V-a si a VIII-a.
Ce au spus copiii dupa editia pilot?
• 80% considera ca programul i-a ajutat sa fie mai buni la matematica si sa inteleaga conceptele intr-un mod distractiv;
• 83% ar dori sa participe la editiile viitoare;
• 94% ar recomanda CampioMATE si altor copii de varsta lor.


„CampioMATE este o competitie inedita, gandita sa aduca o disciplina considerata abstracta mai aproape de majoritatea copiilor, valorificand jocul, gamingul si matematica. Rezultatele inregistrate in urma pilotarii din anul scolar trecut ne permit sa gandim pozitiv, sa consideram ca acest format nou si unic de concurs va face posibila intelegerea matematicii de catre elevi, care au astfel posibilitatea de a-si dezvolta abilitati absolut necesare pentru viata – gandirea critica, gandirea analitica, capacitatea de a rezolva probleme complexe”, a declarat prof. Cristian Pravat, inspector scolar general adjunct al Inspectoratului Scolar Judetean Iasi.


Mai multe detalii despre CampioMATE, inscrieri si etapele proiectului gasiti pe www.campiomate.ro.

Inapoi la lista de stiri