Horoscopul zilei

Fecioara
(23 August - 21 Septembrie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Bancul zilei

Iubesc reclamele de la ProTv.
Ai timp sa mergi sa-ti iei un suc.
Din frigider.
De la benzinarie.
Din Mamaia.

› vrei mai mult

Cultura generala

Cea mai scurta perioada de gestatie la animale se poate intalni la opossum, care da nastere puilor la numai 12-13 zile de la concepere, iar cea mai lunga perioada este la elefantul asiatic, cu 608 zile, adica peste 20 de luni de gestatie.

› vrei mai mult

Ai arta, ai harta!

07 Noiembrie 2022

Art Safari si Muzeul Hartilor

Schimb de exponate intre Art Safari si Muzeul Hartilor si Cartii Vechi, in perioada 10-20 noiembrie 2022


• Saptamana aceasta se deschid publicului doua expozitii simultane marca Art Safari si Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi, care pot fi vizitate pana pe 20 noiembrie;
• La Art Safari, in Palatul Dacia-Romania, din strada Lipscani nr. 18-20, pot fi vazute incepand de joi, 10 noiembrie, harti spectaculoase care spun povesti si arata traseul pictorului-calator al artei romanesti, Stefan Popescu, prin Franta si in Orient. Dar si harti din Transilvania, intr-o scenografie speciala printre opere de arta si instalatii imersive;
• La Muzeul Hartilor, pe strada Londra 39, Art Safari organizeaza o expozitie temporara cu lucrari valoroase de Stefan Popescu si arta contemporana semnata de artistul clujean Mihai Muresan;
• Biletele pot fi achizitionate online pe site-ul Art Safari. Un bilet, doua muzee: biletul Art Safari ofera acces si la Muzeul Hartilor.
exponate Art Safari si Muzeul Hartilor si Cartii Vechi


„Toate calatoriile extraordinare pe care le expunem acum la Art Safari, editia a 10-a, aveau nevoie de o harta... sau mai multe. Vizitatorii nostri pot admira peisajele spectaculoase pictate de Stefan Popescu in Orient, Occident si in Romania, urmarind traseele pe care artistul le-a realizat chiar pe hartile aduse de la Muzeul Hartilor. In cadrul expozitiei lui Mihai Muresan, reprezentant al tinerei generatii de artisti si al Scolii de la Cluj, se vor regasi harti ale Transilvaniei. Adevarate comori poposesc in Art Safari pentru a oferi o lectie despre arta, geografie, istorie, cultura pe intelesul publicului larg. Multumim Muzeului National al Hartilor si Cartii Vechi pentru acest parteneriat”, declara Ioana Ciocan, CEO Art Safari si comisar al Romaniei la Bienala de la Venetia.


„Astazi suntem inconjurati de harti. Harti imaginare, harti mentale, harti ale lumii, harti care ne ajuta sa calatorim, sa (ne) descoperim... Am folosit harti din cele mai vechi timpuri, iar azi le utilizam parca tot mai mult. Hartile ne ajuta sa intelegem si sa aflam povesti si sensuri ale lumii si ale trecutului nostru. Astfel, prezenta unor harti in cadrul celor doua expozitii Art Safari din aceasta editie sunt o completare fireasca, imbogatind parcursul expozitional si oferind vizitatorilor informatii suplimentare privitoare la operele si universul celor doi artisti, Stefan Popescu si Mihai Muresan”, declara Cristina Toma, Director General al Muzeului National al Hartilor si Cartii Vechi.


Expozitia adusa de la Muzeul Hartilor la Art Safari celebreaza calatoriile, iar expozitia temporara organizata de Art Safari la Muzeul Hartilor cuprinde o selectie de opere in acord cu aceasta tema, care surprinde calatorii ale artistilor romani, semnate de Stefan Popescu si de Mihai Muresan.

O plimbare in timp prin Bucuresti, Transilvania si Romania Mare


Printre exponatele de la Muzeul Hartilor care vor putea fi admirate in Palatul Dacia-Romania se numara un Plan al Bucurestiului din 1895 – 1899, lucrat de Institutul Geografic al Armatei pentru Primaria Capitalei. Documentul este extrem de valoros, fiind primul plan topografic al Capitalei realizat in intregime de specialisti romani si publicat in timpul domniei Regelui Carol I si cel mai amanuntit si mai bine reprezentat grafic (fotolitografie in culori). Pe plan se pot observa principalele strazi si bulevarde din centrul orasului (Calea Victoriei, Bulevardul Carol I, Bulevardul Elisabeta etc.), precum si repere importante si astazi, precum: Universitatea, Palatul Regal, Gradina Cismigiu, Dambovita etc.


Tot de la Muzeul Hartilor este adusa si „Harta plastica a Romaniei”, harta fizica si administrativa a Romaniei Mari realizata in 1922-1923. Harta avea un scop educativ, fiind destinata utilizarii in „scolile secundare, civile si normale”. Pe langa elementele naturale, pe harta sunt marcate orasele simbolizate diferit in functie de numarul de locuitori si localitatile rurale mai importante. Muzeul Hartilor pune pe harta Centrului Vechi si harti ale Transilvaniei intre secolele XVI – XVII.

Povestile operelor de arta sunt completate de povestile spuse de harti


Harta realizata de Aristide Michel Perrot, „Ghidul calatorului in Franta”, ne poarta pe drumurile pe care le-a parcurs si Stefan Popescu in cautare de peisaje care sa-l inspire. Foarte interesant, arata si cat de avansata era reteaua de drumuri a Frantei de la mijlocul secolului al XIX-lea.


Legat puternic de Franta, artistul roman a calatorit si a pictat si in tari care erau sub influenta franceza in acea perioada. „Algeria, Tunisia, Tripoli si Maroc” (Eustache Hérisson) este harta care va va purta prin cele patru tari africane pictate de Stefan Popescu.


Program de vizitare


• Art Safari: joi-duminica (12:00-21:00), pana pe 11 decembrie, Palatul Dacia-Romania, strada Lipscani nr. 18-20, Bucuresti; in fiecare vineri si sambata, se organizeaza Night Tours, intre 22:00 si 1:00, experiente speciale care cuprind ghidaj in expozitii, muzica live si prosecco.


• Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi: miercuri-duminica (10:00-18:00), Strada Londra, nr. 39, Bucuresti


• Biletele pot fi achizitionate online, dar si la intrare. Organizatorii recomanda achizitionarea biletelor online, pentru evitarea aglomeratiei.


Despre Art Safari Bucuresti


Art Safari, proiect cultural finantat de Ministerul Culturii si sustinut de Lidl, GLO si Deutsche Bank, este specializat in realizarea de pavilioane expozitionale de arta. Organizatorul anual al Pavilionului de Arta Bucuresti – cel mai mare conglomerat de expozitii de arta din Romania – ajuns la a 10-a editie, realizeaza, in parteneriat cu muzeele de arta din Romania si cu colectionari privati, ample expozitii retrospective care isi propun recuperarea valorilor de patrimoniu.


Avand o puternica latura educationala, misiunea sa este de a apropia arta de public si de a educa noile generatii prin organizarea de ateliere de arta pentru copii, tururi ghidate si expozitii de arta contemporana in spatii neconventionale, cum ar fi Aeroportul Henri Coanda sau metroul bucurestean.


Art Safari se desfasoara sub patronajul Primariei Municipiului Bucuresti si UNESCO Romania si este realizat in parteneriat cu Muzeul Municipiului Bucuresti, Institutul Cultural Roman si Muzeul National de Arta al Romaniei. Partenerul oficial Art Safari este BCR. Partenerul educational al Art Safari este Centrul Step by Step din Bucuresti. In cele 9 editii de pana acum a inregistrat aproape 300.000 de vizitatori. Mai multe detalii: artsafari.ro.


Despre Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi


Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi s-a deschis pentru public in anul 2003, in urma donarii catre stat a colectiei de harti a familiei Daniela si Adrian Nastase. Cladirea Muzeul este gazduit intr-o cladire construita in anii 1920 intr-un stil care combina elemente arhitecturale de inspiratie gotica – arcele frante, cu cele de inspiratie mediteraneana – loggiile, ce amintesc de vilele venetiene de secol XV. Imobilul se afla pe strada Londra si este inclus in patrimoniu, clasa B.


Cu ocazia deschiderii muzeului, pentru a reflecta noua utilizare a imobilului, plafoanele au fost decorate cu reprezentari inspirate din mitologie si harti astronomice, iar vitraliile realizate cu aceeasi ocazie imagineaza diverse reprezentari heraldice si cartografice. Cladirea si decoratia sa contribuie la crearea unei ambiante intime si a unei atmosfere potrivite pentru studierea hartilor expuse.


La decoratia din unele sali ale muzeului (plafoane pictate si vitralii) a lucrat o echipa de artisti intre care: Benone Suvaila – artist vitralist, Marcel Aciocoitei, Gheorghe Butnariu, Neculai Mirodoni. Lucrarile au fost realizate intr-un timp record, la propunerea celui dintai director al muzeului – artistul Octavian Penda – care a imaginat muzeul ca o gazda primitoare a hartilor, acordand astfel decoratiunile interioare la noul specific al imobilului.


Patrimoniul muzeului este constituit din peste 1000 de lucrari realizate in perioada secolelor XVI – XX si reprezinta atat harti ale regiunilor locuite de romani si de stramosii lor cat si ale continentelor, harti astronomice si planuri de oras. Din patrimoniul muzeului mai fac parte lucrari de grafica cu subiecte diverse: peisaje, portrete, vedute. Colectia principala a apartinut familiei prof. dr. Adrian Nastase; de altfel, deschiderea acestui muzeu se datoreaza tot eforturilor acestor generosi donatori.


De-a lungul timpului, colectiei principale i s-au adaugat si alte donatii de harti si lucrari de grafica, prezente de asemenea in expunere; amintim donatia Bancii Comerciale Romane (BCR), a dlui Ion Hidegcuti sau a dlui profesor Ioan Ciortan, donatiile oferite de dna Marilena Borcescu, Liliana Sonia Sion, Uca Marinescu etc.


Inapoi la lista de stiri