Horoscopul zilei

Berbec
(21 Martie - 20 Aprilie)


Azi vei cunoaste pe cineva deosebit. Va trebui sa lasi timiditatea la o parte si sa te comporti la fel cum o faci cu cei mai buni prieteni.

› vrei zodia ta

Cultura generala

Pe 2 aprilie 1999, 13 fete de la Team IGA-Optic (Germania) s-au inghesuit intr-o masina Smart pe platoul Guinness - Die Show der Rekorde, Munchen, Germania.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Doi olteni , Ion si Gheorghe , se intorceau obositi de la coasa.Ion ii spune lui Gheorghe:
-A trecut un motociclist fara cap.
-Fugi mha de aici.
-A mai trecut unul.
-Fugi mha de te cauta.
-A mai trecut unul.
-Atunci tine coasa pe stanga.

› vrei mai mult

6 scoli din Romania vor fi scoli model, sustenabile, in cel mai nou proiect al ASAP Romania. Ce inseamna Scoala ASAP+

27 Noiembrie 2023

Scoala ASAP Romania

6 institutii de invatamant din Bucuresti, Brasov si Constanta vor deveni scoli model, exemple de bune practici in colectarea separata a deseurilor reciclabile, intr-un nou proiect lansat de ASAP Romania, denumit Scoala ASAP+. Vor urma, pana la finalul lui februarie 2024, actiuni de educare si de constientizare cu privire la colectarea deseurilor reciclabile si protectia mediului.

Proiectul Scoala ASAP+ ajuta astfel institutiile de invatamant din Romania sa se pregateasca pentru a obtine statutul de ”Scoala Verde” conform cu metodologia prevazuta in Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR), unde sunt obligatorii de indeplinit doua functii: eco educatia, prin invatarea experientiala, in scoli (re)configurate ca spatii prietenoase cu mediul, respectiv implicarea elevilor in rezolvarea problemelor de mediu.


Selectia scolilor partenere a fost realizata in urma unui apel catre toate scolile din localitatile ASAP, in vara acestui an. Cele 6 instituții de învățământ parte din această inițiativă sunt: din București - Liceul Teoretic "Jean Monnet", Colegiul Național "Iulia Hașdeu", Colegiul German Goethe și Colegiul Național "Grigore Moisil", din Brașov - Colegiul Național "Àprily Lajos" și din Constanța - Colegiul Național "Mircea cel Bătrân". 

Dorinta de a imbunatati infrastructura de colectare separata, disponibilitatea de a sustine proiectele si initiativele ASAP pana in aprilie 2024, existenta unui contract intre scoala si o firma de salubritate si organizarea, anterioara programului, a unor proiecte de protectia mediului au fost printre criteriile pe baza carora s-au ales cele 6 institutii de invatamant.

Scoala ASAP+


Ce actiuni desfasoara institutiile de invatamant in proiectul Scoala ASAP+?


Probabil cel mai important pas pe care il au de urmat colegiile si liceele parte din ASAP+ este dotarea cu infrastructura de colectare separata a deseurilor reciclabile, calibrata corect la dimensiunea cladirii si conform cifrei de scolarizare.

Proiectul include si o parte interactiva, extrem de atractiva pentru liceeni, pentru ca pot afla mai multe pe tema sustenabilitatii, prin activitatile si jocurile propuse de ASAP Romania, precum Jocul „Adevar sau Reciclare” cu Alex Zamfir, dar si alti invitati speciali in scoala lor, alaturi de care vor desfasura ateliere de creatie.

Nici profesorii nu sunt neglijati, proiectul incluzand si actiuni pentru ei, precum: implementarea actiunilor din kitul digital ASAP pentru ”Saptamana Verde” sau instruirea cu privire la colectarea separata a deseurilor reciclabile, instruire care include o sesiune dedicata exclusiv scolilor model, alaturi de partenerii programului ASAP de la Asociatia Ecoteca.

Cu totii vor avea, in unitatile de invatamant mentionate, toate materialele necesare de informare cu privire la colectarea separata.


Elementul inedit al proiectului Scoala ASAP+ este pictura murala ce va fi realizata pe peretii exteriori ai acestor institutii de invatamant, marcate astfel ca scoli model. Ilustratia pentru graffiti este realizata de catre Radu Cretu, cunoscut in online drept Cracklez.


”Scoala ASAP+ e un proiect pe care il aveam de ceva timp in minte si ne bucuram ca acum il putem anunta. Suntem curiosi sa vedem cum vor raspunde cele 6 licee si colegii alese la actiunile pe care le-am propus pentru urmatoarele luni. Ne-am concentrat atentia catre Bucuresti, Brasov si Constanta pentru ca acestea sunt printre primele orase in care am avut parteneriate ASAP si mentinem o relatie stransa, solida cu colaboratorii locali”, a precizat Mihaela Tutunaru, coordonator program ASAP.


La finalul proiectului, pentru a evalua procesele si actiunile implementate in cele 6 institutii de invatamant, ASAP Romania ia in calcul o serie de criterii calitative si cantitative.

”Cand spunem calitativ, ne dorim sa existe o implicare a intregii comunitati din interiorul scolii in procesul de invatare si de educare despre colectarea separata, sa refoloseasca deseurile reciclabile, sa respecte obligatiile legale cu privire la managementul deseurilor, sa ia in calcul utilizarea de instrumente noi de lucru atat pentru profesori, la clasa, cat si pentru personalul administrativ, precum platforma digitala de management deseuri, modele de documente utile pe care le pot utiliza in relatia cu autoritatile locale sau cu firmele de salubritate etc. Pentru partea cantitativa, vom avea in vedere daca si in ce fel se completeaza infrastructura de cosuri de gunoi pentru colectarea corecta a deseurilor (reciclabile si menajer) din salile de clasa si din spatiile comune, din interiorul scolilor. In procesul de determinare a deseurilor colectate in cele 6 scoli ii avem alaturi pe partenerii de la GreenPoint. Suntem curiosi sa primim feedback-ul tuturor celor implicati in proiect si sa vedem rezultatele”, completeaza Mihaela Tutunaru.


Proiectul Scoala ASAP+ este, la acest moment, un proiect pilot, un exemplu de bune practici in comunitatile locale. In functie de reactiile comunitatilor implicate si de rezultatele obtinute prin actiunile desfasurate, ASAP va continua si va recalibra initiativele similare pentru viitorul an scolar.

Inapoi la lista de stiri