Ultima saptamana la Bucuresti a expozitiei "ASCULTA" a Muzeului Copilariei in Vreme de Razboi

7 iunie 2023, 15:41

Expozitia "Asculta"

Expozitia „Asculta” a faimosului muzeu din Sarajevo, War Childhood Museum / Muzeul Copilariei in Vreme de Razboi, mai poate fi vazuta pana pe 11 iunie 2023 la Muzeul National al Taranului Roman din Bucuresti, sala Noua Galerie, cu acces gratuit. Invitatul special al editiei de anul acesta al Noptii Muzeelor, War Childhood Museum este singurul muzeu din lume dedicat memoriei copiilor care au trecut prin experienta razboiului si a fost distins in 2019 cu unul din cele mai prestigioase distinctii – Premiul Muzeului Consiliului Europei.

Creat de un grup de tineri care si-au trait copilaria in timpul razboiului din Bosnia si Hertegovina, War Childhood Museum/ Muzeului Copilariei in Vreme de Razboi si-a deschis portile in 2017, in Sarajevo. In ultimii ani, muzeul si-a extins activitatile catre zonele de conflict contemporane, devenind o platforma internationala care da voce copiilor afectati de razboi din toata lumea. In prezent, colectia multi-premiatului muzeu este formata din peste 4.000 de obiecte personale si sute de ore de marturii de istorie orala si marturii video.

Datorita perspectivei unice a experientelor copiilor afectati de razboaie, War Childhood Museum / Muzeului Copilariei in Vreme de Razboi prezinta naratiuni inspirationale care celebreaza rezilienta celor mici si ofera o privire intima asupra modului in care acestia si-au trait copilaria in zone de razboi. Expozitia de la Bucuresti include povestile emotionante ale copiilor din Ucraina, Siria, Afganistan, Bosnia, Yemen, Irak, Palestina, Eritrea, inclusiv ale copiilor ucraineni refugiati in Romania.

De la carti pe care le-au citit de mii de ori si care i-au ajutat sa evadeze intr-o realitate alternativa, la obiecte-talisman pe care le-au purtat dupa ei in incercarea de a fugi de razboi sau haine primite de la un membru al familiei care nu s-a mai intors acasa - fiecare artefact al expozitiei a ajutat un copil sa indure razboiul. „Toata lumea a avut o copilarie – indiferent daca a fost in timpul razboiului sau in timpul pacii” spune Jasminko Halilovic, fondatorul muzeului, „acest lucru, combinat cu realizarea faptului ca atat de multe amintiri din copilarie sunt legate de obiecte, a stat la baza muzeului”.

Muzeul Copilariei in Vreme de Razboi a fost invitatul special al Noptii Muzeelor 2023, care a avut loc pe 13 mai, in prima editie comuna Romania - Republica Moldova. Organizata de Reteaua Nationala a Muzeelor din Romania (RNMR), editia a XIX-a a adus publicului peste 350 de expozitii, interventii culturale si experimente artistice, proiectii, spectacole, ateliere, concerte si tururi interactive din cele doua tari.

Un numar record de 618.346 de vizitatori au fost inregistrati anul acesta in toata tara, din care 113.570 in Bucuresti, dupa centralizarea a 87,17% dintre obiectivele din programul editiei 2023. In procente, 3,24% din populatia Romaniei a participat la editia a XIX-a a Noptii Muzeelor, una din cele mai puternice marci culturale locale, iar expozitia „Asculta” a fost vizitata de peste 3600 de persoane in timpul acestui eveniment.


Afis - Expozitia "Asculta"

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Pesti
(19 Februarie - 20 Martie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Hartia de bani a fost utilizata pentru prima data in China.

› vrei mai mult

Bancul zilei

- De ce ai venit la mine, intreaba un dentist pe un barbat care avea toti dintii imbracati in aur...
- Am venit sa-mi puneti o alarma!

› vrei mai mult