Se deschide Institutul Autism Voice, primul Centru Multifunctional de Terapie si Cercetare in Autism din Romania

16 noiembrie 2022, 12:55

Se deschide Institutul Autism Voice

Autism Voice deschide Institutul Autism Voice, primul Centru Multifunctional de Recuperare si Cercetare in Autism, alaturi de NN Romania, partener principal care sustine initiativa printr-o donatie de 200.000 de euro, si de alti parteneri care s-au alaturat misiunii de a sprijini persoanele diagnosticate cu autism. Incepand din 17 noiembrie 2022, Institutul Autism Voice, un proiect unic in Romania, devine functional si pune bazele cercetarii in domeniu pe plan local, aducand in Romania programe inovatoare de recuperare inclusiv pentru adolescenti si adulti diagnosticati cu autism. Centrul va contribui la dezvoltarea si aplicarea de terapii adaptate nevoilor pacientilor, la monitorizarea evolutiei recuperarii si integrarii acestora, si la o mai buna intelegere a raspandirii tulburarilor din spectrul autist.

„Dupa 14 ani de activitate in sprijinul copiilor cu autism, prin centrele si programele noastre, si dupa o ampla campanie de strangere de fonduri, deschidem usile primului Centru Multifunctional de Terapie si Cercetare in autism din Romania. Nevoia unui Institut a pornit de la copiii cu care am lucrat in trecut si care astazi sunt adolescenti si adulti care nu au acces la programe de sprijin dedicate sau institutii de suport. Obiectivul Institutului este de a asigura un mediu in care orice persoana diagnosticata cu o tulburare din acest spectru sa fie vazuta, auzita, inteleasa si sa primeasca sprijinul de care are nevoie, nu doar in dezvoltarea abilitatilor, ci si pentru a se descurca independent”, a spus Anca Dumitrescu, Presedinte Autism Voice.

Tratamentul adecvat si terapiile de specialitate au un rol vital in evolutia persoanelor diagnosticate cu autism si in cresterea sanselor la o viata cat mai functionala, ajutand pacientii sa depaseasca dificultatile asociate autismului. Peste 90% dintre respondentii unui sondaj desfasurat recent de Autism Voice constientizeaza aceste nevoi, iar 78,5% considera ca o persoana diagnosticata cu autism poate reusi, cu sprijin corespunzator, sa duca o viata independenta. Cu toate acestea, solutiile de sprijin accesibile in prezent persoanelor cu autism sunt insuficiente in Romania, aspect observat de 75% dintre respondenti, care considera ca persoanele cu autism nu au destula sustinere pentru a beneficia de terapie si pentru a avea sansa la o viata autonoma, a mai aratat sondajul Autism Voice.

Institutul Autism Voice urmareste sa dezvolte solutiile de sprijin pentru copii si adultii diagnosticati cu autism intr-un mod adaptat nevoilor lor actuale. Amplasat intr-o cladire cu trei etaje din Bucuresti, pe Strada Orzari 86, Centrul Multifunctional de Terapie si Cercetare in Autism include zone dedicate cercetarii si dezvoltarii terapiilor si sali de lucru destinate sedintelor de terapie, de integrare scolara de formare profesionala sau de consiliere, dar si programelor de auto-independenta, cum ar fi LIFE Autism.

„Autismul este tot mai des intalnit si cei mai multi dintre noi cunoastem sau am intrat in contact pe parcursul vietii cu o persoana diagnosticata cu aceasta afectiune. Vedem in jur din ce in ce mai multe cazuri, dar nu la fel de vizibile sunt si dificultatile cu care se confrunta pacientii in eforturile lor de a avea o viata cat mai autonoma si nevoile lor de sustinere. La NN vrem sa facem o diferenta in vietile lor si, de aceea, ne-am alaturat Autism Voice in aceasta misiune ambitioasa de a dezvolta sistemul de suport dedicat copiilor si adultilor diagnosticati cu autism. Pentru ei, Institutul Autism Voice conteaza, fiind o caramida importanta pentru accesul la terapii si dezvoltarea abilitatilor, dar mai ales pentru construirea unui viitor independent”, a spus Gabriela Lupas-Ticu, Chief Marketing & Operations Officer la NN Romania.

LIFE Autism, singurul program de terapie dedicat adolescentilor si tinerilor cu autism

LIFE Autism este un program complet de terapie creat de Autism Voice pentru adolescentii si tinerii diagnosticati cu autism care se va desfasura in cadrul Centrului Multifunctional de Terapie si Cercetare in Autism. Programul incorporeaza predarea abilitatilor sociale, relationarea in grup, comunicarea, independenta si reglarea comportamentala. Curricula programului cuprinde abilitati specifice, precum abilitati academice functionale din matematica sau limba romana, precum utilizarea banilor, utilizarea unui laptop sau scrierea unui mesaj text, dar si obiective generale, extinse asupra abilitatilor deja existente, cum ar fi reducerea dependentei de sprijin sau auto-reglarea si auto-monitorizarea comportamentelor si activitatilor.

Obiectivele terapeutice ale acestui program sunt de a dezvolta independenta adolescentilor si tinerilor, de a-i ajuta sa devina mai atenti si mai constienti fata de sine si mediul din jur, de a-i invata sa-si controleze emotiile si sa se autoregleze din punct de vedere comportamental, de a obtine forme functionale de comunicare, de a relationa mai usor, ca parte a misiunii ample a Institutului Autism Voice.

Mai departe, Institutul Autism Voice are nevoie de sprijin financiar continuu pentru a sustine activitatea si programele pentru persoanele diagnosticate cu autism. Companiile care vor sa se alature misiunii Autism Voice se pot implica prin redirectionarea a 20% din impozitul pe profit sau a 3,5% din impozitul pe venit, iar persoanele fizice pot dona 2 euro printr-un SMS cu textul VOCE la numarul 8844.

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Fecioara
(23 August - 21 Septembrie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

O vaca da pe durata vietii aproximativ 200 000 de pahare de lapte.

› vrei mai mult

Bancul zilei

O cizma pastea pe o pasune. Vine locomotiva si o calca.
Morala: "Copii, nu va jucati cu focul

› vrei mai mult