S-a lansat ''Drumul Binelui - o harta afectiva a patrimoniului UNESCO din Romania''.

17 noiembrie 2023, 10:42

Drumul Binelui

Un proiect de revitalizare a turismului cultural, prin redescoperirea valorilor materiale si imateriale prin abordarea relatiei afective monumente- locuri – oameni

Asociatiile Creative Arts & Events si E Ceva Bine au lansat ieri proiectul „Drumul Binelui - o harta afectiva a patrimoniului UNESCO din Romania”.

Dublu eveniment de lansare :

Bucuresti, orele 14.00, Opera Nationala Bucuresti

Baia Sprie: orele 14.00, Casa de Cultura Baia Sprie

„Drumul Binelui” isi propune sa mapeze pe o harta virtuala (www.drumulbinelui.ro) Patrimoniul UNESCO din Romania, sit cu sit, pentru o mai buna cunoastere a acestuia, dar si a locului pe care cultura romaneasca il merita in randul valorilor culturale internationale, prin experiente vizuale si prin povestile spuse chiar de oamenii locurilor, de cusotzi si preoti care le au in grija, oameni aflati intr-o stransa legatura afectiva cu acestea. „Drumul Binelui” va prezenta sugestii si trasee culturale de „regasire exterioara si interioara”, posibilitati pentru trasarea propriul drum al binelui in functie de interese, pentru incercarea de a revitaliza turismul cultural romanesc.

Proiectul isi propune astfel o crestere semnificativa a numarului de turisti care sa viziteze Romania.

„Drumul Binelui – o harta afectiva a Patrimoniului UNESCO din Romania ” este un proiect realizat cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului, Serviciul Dezvoltare Comunitara.

Primele obiective incluse in „Drumul Binelui” sunt cele opt biserici de lemn din Maramures inscrise in 1999 in Patrimoniul Mondial Unesco, remarcabila contributie a tarii noastre la tezaurul cultural al umanitatii.

Acestea sunt:
• Biserica „Intrarea Maicii Domnului in Biserica din Barsana
• Biserica de lemn „Sf. Nicolae” din Budes
• Biserica de lemn „Sfanta Paraschiva” din Desesti
• Biserica de lemn „Nasterea Fecioarei” din Ieud – Deal
• Biserica de lemn „Sfintii Arhangheli” din Plopis
• Biserica de lemn „Sfanta Paraschiva” din Poienile Izei
• Biserica de lemn “Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril” din Rogoz
• Surdesti – Biserica de lemn „Sfintii Arhangheli”.

Pentru promovarea acestor monumente a fost realizat un serial format din 8 episoade. Cele 8 episoade care vor putea fi vizionate pe website-ul proiectului, www.drumulbinelui.ro , spun povestea unui drum al regasirii de sine, un Drum al Binelui din Maramures in care ne sunt gazde Dan Les, cetatean de onoare al Maramuresului, artist ceramist celebru si pastrator al traditiei si Iulian Vacarean, cunoscut influencer cultural. Partenerul de mobilitate al proiectului este SUZUKI.

Lansarea „Drumul Binelui” este prilejuita si de celebrarea, pe 16 noiembrie, a Zilei Mondiale a Patrimoniului Mondial

UNESCO si a 10 ani de la declararea, prin Legea nr. 160/2013, a Zilei Patrimoniului Mondial UNESCO din Romania.

La evenimentul de lansare de la Opera Nationala Bucuresti au fost prezenti ambasadori ai Maramuresului care au impartasit publicului, intr-un mod artistic, povesti din acest loc unic al Romaniei. Printre acesti povestitori s-au numarat: celebrul artist ceramist Dan Les, cetatean de onoare al Maramuresului si mai ales pastrator al traditiilor locului, artistii Grigore Lese, Ligia Hojda, Maria Coman si Laura Cosoi, in calitate de ambasadori al acestei regiuni a Romaniei, actorii Cristian Iacob si Dani Ionescu prezentatori si chef Nicolai Tand, care i-a imbiat pe cei prezenti cu preparate maramuresene reinterpretate. Cu ocazia evenimentului au fost prezentate cele 8 episoade dedicate fiecareia dintre bisericile de lemn maramuresene si website-ul care reprezinta o adevarata harta interactiva unde vor fi mapate toate monumentele UNESCO din Romania, traseele in care sunt incluse si distantele dintre ele.

In paralel cu evenimentul din Bucuresti s-a derulat un eveniment local in Baia Sprie in colaborare cu Primaria Baia Sprie, la Casa de Cultura din localitate, al carei gazda a fost Iulian Vacarean si unde Consiliul Judetean Maramures prin Muzeul Judetean de Arta «Centrul Artistic Baia Mare» a vernisat expozitia temporara Medio Monte – spiritul locului in repere identitare.

Expozitia cuprinde lucrari de pictura, grafica si sculptura care redau magia peisajului pitoresc din zona Baia Sprie si care fac parte din proiectul aniversar „Drumul binelui – o harta afectiva a Patrimoniului UNESCO din Romania” – 10 ani de la declararea Zilei Patrimoniului Mondial UNESCO.

Manifestarea artistica s-a bucurat de prezenta artistilor Daniel Breban si Alexandra Puscas si a interpretei de muzica populara si religioasa Mariuca Verdes.

Proiectul „Drumul Binelui” va continua pe tot parcursul anului 2024, cu maparea, dupa bisericile de lemn din Maramures, a monumentelor UNESCO din celelalte zone ale Romaniei, bisericile din Bucovina si bisericile fortificate din Transilvania.

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Taur
(21 Aprilie - 21 Mai)


Esti intr-o perioada mai dificila, mai ales din punct de vedere sentimental. Daca esti implicat/a intr-o relatie invata sa fii mai receptiv/a fata de partener/a! Altfel, asteapta-te sa primesti multe reprosuri din partea lui/ei!

› vrei zodia ta

Cultura generala

Cel mai lung rau din lume este Nilul, care are 6670 de km.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Un student care nu prea stie, la examen. Profesorul:
- Macar stii ce-i aia examen?
- Da, este atunci cand doi oameni inteligenti vorbesc intre ei.
- Dar daca unul din ei este idiot?
- Celalalt nu primeste bursa.

› vrei mai mult