Povesti Desenate - o lume intreaga de cucerit prin intermediul lecturii si artei

28 iulie 2021, 18:21


Povesti desenate
Cel mai mare bine pe care adultii pot sa-l faca – urmasilor lor si societatii – 
este sa le citeasca copiilor.“

(Carl Sagan – astronom, scriitor si comunicator)

 

Calatoria Asociatiei pentru Creativitate continua cu mare bucurie in taramul povestilor. De data aceasta, prin proiectul “Povesti Desenate”, zeci de personaje vor patrunde in casele si inimile copiilor din comunitatile defavorizate din orasul Chitila. Demersul nostru a primit o noua finantare prin Administratia Fondului National Cultural (AFCN), la sectiunea “Promovarea culturii scrise, dupa ce, cu sprijinul aceleiasi institutii, am derulat cu succes proiectele „Povestile prind viata prin creativitate”, in 2019, si „Atelierele cu povesti”, in 2020.

Alaturi de scriitorii Ioana Nicolaie, Victoria Patrascu, Mihaela Cosescu, Magda Cojocea si ilustratorii Sidonia Calin, Andrei Macesanu, Petru Dumbravicean si Maria Bortoi, vom inspira copiii din unitatile de invatamant din Chitila catre dragostea pentru carte silectura. Prin intermediul atelierelor desfasurate in cadrul scolilor, dar si prin cele online, ii vom familiariza pe acesti copii cu lumea minunata a literaturii romanesti contemporane, lectura fiind corelata cu activitati plastice menite sa fixeze informatiile primite.

Proiectul Povesti Desenate”, pe care il propunem pentru a doua parte a anului 2021, are la baza experienta acumulata in 2020, cand, prin campania de distribuire de carti de literatura pentru copii cu titlu gratuit in scolile din apropierea Bucurestiului (Chitila, in special), am constatat ca foarte multi dintre copiii cu care am interactionat nu aveau deloc carti acasa si s-au bucurat enorm de micul dar oferit de Academia de Creativitate pentru Copii (www.academiadecreativitate.ro), sub umbrela careia sunt desfasurate activitatile Asociatiei.

Alina Tudor, managerul programelor derulate de Academia de Creativitate, considera ca experienta acumulata in cadrul proiectelor anterioare si determinarea tuturor actorilor implicati vor insufleti “Povestile Desenate” in asa fel incat acestea sa starneasca in inima copiilor interesul pentru lectura si frumos. intalnirile dintre carti si copii sunt intotdeauna un spectacol datorita elementelor de surpriza pe care fiecare coperta le ascunde, dar si pentru multitudinea de emotii pe care le proiecteaza in sufletul fiecarui cititor. De data aceasta, proiectul va aduce bucurie in inimile unor copii pentru care fiecare titlu inseamna mai mult curaj, mai multa incredere si perspective noi spre cunoastere. Sunt copii pe care nu i-am intalnit inca dar, impreuna cu echipa de proiect, am impresia ca ne cunoastem de mai bine de un an, din momentul in care am avut ocazia sa organizam un atelier de lectura in cadrul proiectului trecut, dezvoltat prin co-finantare din partea AFCN. Cartile de atunci au fost primele pe rafturile unor biblioteci care nici nu existau, dar au avut o mare greutate prin mesajul si incarcatura lor, hranind astfel dorinta de a le citi si reciti”.

Pe langa intalnirile dintre copii si cele 4 cupluri de scriitori – ilustratori, vom realiza un set de desene originale, care sa poata fi colorate ulterior de copii. Setul va fi tiparit si distribuit gratuit, dar va fi disponibil si online, pentru invatatorii si parintii care cauta surse alternative de dezvoltare a creativitatii micilor cititori sau ilustratori de maine.

In plus, in cadrul a 2 webinarii, organizate in parteneriat cu Asociatia Europeana a Profesionistilor din Educatie (Edumi - www.edumi.ro), proiectul “Povesti Desenate” va fi prezentat unui numar mare de cadre didactice. Profesorii si educatorii vor putea astfel interactiona cu scriitorii si ilustratorii invitati, scopul intalnirilor fiind acela de a impartasi experienta acumulata in cadrul proiectului si facilitarea accesului elevilor la lectura.

Ne dorim ca proiectul nostru sa fie un pas in plus in drumul acestor copii de a descoperi minunata lume a povestilor romanesti si sa contribuie astfel la cresterea gradului de constientizare asupra importantei cititului si educatiei pentru viitorul copiilor si societatii. stim foarte bine situatia copiilor Romaniei in ceea ce priveste analfabetismul functional, a capacitatii reduse de a citi si de a intelege un text, tara noastra aflandu-se pe ultimele locuri din Europa la aceste capitole. Pentru copiii din mediile defavorizate, situatia este insa una critica, in conditiile in care familiile acestora nu isi permit sa cumpere o carte pentru cei mici si nici nu isi dau seama de valoarea unei astfel de carti.

Pentru acesti copii, descoperirea lecturii poate reprezenta calea catre o viata mai buna. Cititul este o poarta catre libertate, catre noi descoperiri, achizitii, interese. Un pas catre o noua lume, a imaginatiei, creativitatii, increderii in propriile forte.

Proiectul “Povesti Desenate” uneste astfel oameni de cultura, specialisti in educatie si persoane interesate de aceste domenii, concentrati asupra unui singur demers – acela de a sadi in mintea si inima copiilor dragostea pentru lectura. Prin astfel de pasi mici, dar concreti, putem face o mare diferenta in viata copiilor defavorizati, contribuind in acelasi timp la dezvoltarea societatii.

”Povesti Desenate” este un proiect derulat de Academia de Creativitate si co-finantat de Administratia Fondului Cultural National, cu scopul de a promova lectura in randul copiilor din mediile defavorizate, in primul rand, si de a realiza unu dialog artistic intre scriitorii de literatura pentru copii, ilustratorii acestor povesti si acesti copii, carora dorim sa le dezvoltam gustul pentru frumos prin cultura, dar si iubirea cartilor ca mod de petrecere a timpului liber.

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Varsator
(20 Ianuarie - 18 Februarie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Pe coasta din Florida a fost construit un hotel sub apa. Oaspetii inoata pentru a ajunge pana la el.

› vrei mai mult

Bancul zilei

-DOCTORE,DOCTORE,VIN-O REPEDE!SOTIA MEA ARE APENDICITA!
-PAI CUM DOMNE C-AM OPERAT-O ANUL TRCUT DE APENDICITA!AI MAI VAZUT OM CU 2 APENDICITE?!
-DA CE MA,TU N-AI MAI VAZUT OM CU 2 NEVESTE?

› vrei mai mult