Parenting sanatos. Cele mai importante aspecte pe care sa le retii atunci cand simti ca dai rateu ca parinte

23 mai 2022, 14:41

Parenting sanatos

Un parinte sanatos creste un copil fericit. Mintea trebuie sa fie relaxata si odihnita pentru a lua cele mai bune decizii, dar tu esti un simplu om, menit inevitabilelor greseli. Cum ar fi sa nu mai pui atata presiune pe tine si sa te iubesti mai mult, atat ca om, cat si ca sot, sotie, mama sau tata?

 

Stim ca emotiile negative cantaresc mai mult decat cele pozitive, dar trebuie sa inveti din greseli si sa iti aduci aminte ca doar un parinte constient greseste si isi iubeste puiul in acelasi timp.

 

Iata cateva idei:

  1. Gaseste speranta in orice situatie

Cel mai urat sentiment este lipsa de speranta. Cand nu mai ai speranta, nu vrei sa mai incerci nimic si nu doresti sa evoluezi. Ca parinte, ai datoria de a incerca mereu, fara delasare, fara suparare, fara manie sau lipsa de speranta. Cand dai de un moment care te scutura de energie, trebuie sa gasesti partea pozitiva. Printr-o astfel de atitudine vei avea capacitatea de a schimba situatia si de a continua misiunea de parinte.

  1. Adu-ti aminte mereu de momentele frumoase

Iti aduci aminte ce frumoase jucarii pentru copii ai cumparat Craciunul trecut pentru cei mici? Cu cata bucurie le-au primit si i-au multumit lui Mos Craciun pentru darurile gasite sub pomul de iarna? Cat de frumoase au fost momentele in care familia intreaga s-a reunit in jurul bradului, cantand colinde si bucurandu-se de aceasta sarbatoare?

 

Tine evidenta tuturor amintirilor calde cat poti de mult. Copiii vor creste si vor pleca de acasa mai devreme decat crezi. Subliniaza amintirile de familie prin intermediul fotografiilor, al unor jurnale, albume de familie, un blog sau orice crezi ca functioneaza mai bine pentru tine. Pastrarea amintirilor te va ajuta pe tine si pe copil sa va concentrati asupra partilor bune din viata voastra si asupra aspectelor pozitive ale relatiei pe care o claditi.

  1. Invata ca si tu contezi

A fi parinte este o munca grea si permanenta, care te poate afecta emotional, mental si fizic. Ai grija de tine si asigura-te ca dormi suficient, ca mananci cat mai sanatos, ca faci exercitii fizice, petreci timp de calitate alaturi de partener si de oamenii pe care ii iubesti. Poti fi cel mai bun parinte daca esti atent si la nevoile tale ca om.

  1. Indeparteaza-te

Cand te certi cu copilul, simti ca esuezi ca parinte. Ridicarea tonului si tipetele nu sunt solutiile corecte. Niciodata! De aceea, din cand in cand, indeparteaza-te de discutia fierbinte si alege sa pleci in alta camera, pentru a te calma. Abia dupa ce ti-ai revenit din tensiunea acumulata, din manie si nervi, vei putea intretine o conversatie linistita cu copilul. Cateodata, este bine sa acorzi timp si spatiu, pentru ca emotiile de ambele parti sa scada din intensitate.

  1. Tu esti indeajuns

La sfarsitul oricarei zilei, copilul te vrea doar pe tine, pentru ca exista o legatura speciala intre parinte si copilul sau. Tu esti indeajuns, iar prezenta ta face diferenta. Mai mult, sa stii ca vacantele scumpe, jucarille costisitoare sau cele mai noi jocuri video nu sunt lucrurile care conteaza cu adevarat.

 

Prezenta ta este esentiala, nu doar fizica, dar si mentala. Copilul isi da seama cand nu esti alaturi de el cu toata fiinta. De aceea, invata sa fii prezent mereu si fii constient ca nimeni si nimic nu te poate inlocui in viata copilului tau.

 

In concluzie, fii mai bland cu tine si invata ca nu doar el creste in fata ochilor tai, ci si tu cresti in fata ochilor lui. De aceea, crede in puterea ta de parinte si construieste relatia pe sinceritate si iubire pura.

 

Sursa foto: Unsplah.com

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Leu
(23 Iulie - 22 August)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Singurul continent fara vulcani activi este Australia.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Secretul succesului in viata este legat de cinste si de decenta. Daca nu ai aceste calitati, succesul este garantat

› vrei mai mult