Noaptea Muzeelor din Romania se pregateste pentru o editie aniversara vibranta

23 aprilie 2024, 11:56

Noaptea Muzeelor din Romania

Noaptea Muzeelor din Romania va reveni în acest an pe 18 mai 2024, marcand aniversarea celei de-a 20-a editii a evenimentului. Cu o istorie bogata si o participare în crestere, Noaptea Muzeelor promite sa ofere o experienta culturala memorabila pentru toti vizitatorii. Pentru a asigura o implicare cat mai diversa si reprezentativa, Reteaua Nationala a Muzeelor anunta prelungirea sesiunii de înscrieri pentru muzee pana pe data de 26 aprilie 2024.

 

Initiata de Ministerul Culturii si Comunicarii din Franta si patronata de Consiliul Europei, de UNESCO si de Consiliul International al Muzeelor, Noaptea Muzeelor este organizata în Romania de Reteaua Nationala de Muzeelor din Romania (RNMR), fiind un eveniment anticipat de publicul de toate varstele, în fiecare an. Noaptea Muzeelor este o ocazie unica de a celebra si de a explora bogatia patrimoniului cultural din Romania. Cu sprijinul muzeelor, galeriilor, institutiilor culturale si al altor spatii alternative, evenimentul promite sa ofere experiente educative si atragatoare pentru toate varstele si interesele.

 

Cu ocazia editiei aniversare, publicul va putea interactiona cu numeroase proiecte inedite. Printre acestea se numara: proiectul de Revitalizare a unui spatiu cu personalitate - Cinema MARCONI, propus de ARCUB; initiativa intitulata „Prietenii Varstnicilor”, promovata de Asociatia Niciodata Singur, prin care orice varstnic care îsi doreste sa participe la Noaptea Muzeelor, dar nu are cu cine sa mearga, poate intra în ”gasca” de seniori;  expozitia tematica „Leacuri si remedii din drogheriile bucurestene. O calatorie arheologica în secolul XIX” , la Palatul Sutu a Muzeului Municipiului Bucuresti; Muzeul virtual al culturii romilor de la Muzeul Taranului Roman; o reprezentatie a gladiatorilor Imperiului Roman, coordonata de Ludus Ursus Nigrus, de la Scoala de Gladiatori, la Muzeul Municipiului Dej; „Alai nocturn. Noi povesti în case vechi” - debutul unui program de revitalizare a interesului din mediul privat si ONG-uri pentru constientizarea importantei salvarii patrimoniului mostenit, la April Hub în Craiova; o serie de interventii si experimente artistice în mai multe spatii iconice ale orasului Iasi, propuse de Romanian Creative Week; tururi la lumina lumanarilor în Biserica fortificata din Apold.

 

Printre muzeele si spatiile care participa pentru prima data la acest eveniment sunt:  Institutul de Istorie a Religiilor, cu o proiectie speciala a filmului "O umbra de nor" de Radu Jude;  Salonului International al Sticlei, la Galeria Orizont din Bucuresti; Muzeul de

 

Anatomie Comparata din Cluj-Napoca; Centrul de Arta Contemporana din Iasi.

 

În contextul acestei editii aniversare, Reteaua Nationala a Muzeelor anunta prelungirea sesiunii de înscrieri pentru muzee pana în data de 26 aprilie 2024. Muzeele si entitatile culturale interesate sa fie parte din programul evenimentului pot sa solicite fisa de înscriere printr-un mesaj transmis la adresa de e-mail noaptea_muzeelor@yahoo.com.

 

Pana în acest moment, situatia participarii la Noaptea Muzeelor si reprezentativitatea geografica arata o implicare semnificativa, cu spatii culturale din 31 de judete: Alba, Arad, Arges, Bacau, Bihor, Brasov, Buzau, Calarasi, Caras-Severin, Cluj, Constanta, Covasna, Dolj, Galati, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomita, Iasi, Ilfov, Maramures, Mehedinti, Mures, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timis, Tulcea, Vrancea; astfel, 221 de muzee si entitati culturale sunt deja înscrise pentru a participa la aceasta editie.

 

Programul complet al evenimentelor va fi publicat în ordine alfabetica, pe localitati, începand cu data de 26 aprilie 2024 pe www.noapteamuzeelor.org. Actualizarile vor continua zilnic pana în ziua evenimentului, oferind publicului informatii detaliate despre toate activitatile programate.

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Capricorn
(21 Decembrie - 19 Ianuarie)


Azi ti-ai dori sa faci primul pas intr-o relatie de prietenie. Iti doresti mai mult, dar inca nu esti sigur/a pe tine.

› vrei zodia ta

Cultura generala

Descoperirea gravitatiei ii este atribuita lui Isaac Newton, care este considerat cel mai mare savant din toate timpurile.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Barbatul perfect si femeia perfecta
Era odata un barbat perfect si o femeie perfecta. S-au cunoscut la o petrecere perfecta. Au fost iubiti timp de doi ani perfecti. Au avut o nunta si o luna de miere perfecte. Au avut doi copii perfecti.

Intr-o zi barbatul perfect si femeia perfecta se plimbau cu masina lor perfecta, cand au observat un elf pe marginea drumului. Fiind oamenii perfecti care erau, l-au luat cu ei in masina.

Dar iata ca s-a intamplat ca barbatul perfect, femeia perfecta si elful sa faca un accident. Doi dintre ei au murit si unul a ramas in viata.

Cine a murit si cine a ramas in viata?

Femeia perfecta evident, deoarece barbatul perfect si elful nu sunt reali.

› vrei mai mult