Noaptea Cercetatorilor la Antipa

23 septembrie 2019, 16:36

Noaptea Cercetatorilor la Antipa

Cum vedem noi un cercetator? Cu ochelari mari, bineinteles, cu parul alb, valvoi de la atata stiinta, putin aiurit si cu care vorbesti greu, caci numai el intelege ce spune, cu fraze complicate si cuvinte imposibil de pronuntat.

Ei, bine, nu este asa, iar cercetatorii de la Muzeul Antipa va dezvaluie din tainele lor, iar ceea ce fac in laboratoare va fi descris pe intelesul tuturor. Astfel, cu ajutorul spirtului, al sarii de masa si al detergentului de vase se va putea extrage ADN. Cine doreste va putea avea bratari din margele, cu secventa ADN a animalului favorit. Daca nu ati auzit de microscopul electronic, il puteti descoperi acum. Acesta reda detalii invizibile ale specimenelor analizate la un microscop optic obisnuit. Poate nu banuim, dar nu suntem singuri in propria casa, iar cercetatorii ne vor arata cu ce fel de vietuitoare impartim locuinta. Acestea sunt doar cateva dintre activitatile pe care le puteti descoperi vizitandu-ne. 

Muzeul National de Istorie Naturala „Grigore Antipa” isi deschide si in acest an portile laboratoarelor de cercetare si ii invita pe toti cei pasionati de stiinta la Noaptea Cercetatorilor 2019. Evenimentul va avea loc vineri, 27 septembrie 2019, intre orele 17:00 si 22:00 (la ora 21:00 intra ultimul vizitator), la sediul din soseaua Kiseleff nr. 1.

Cu ocazia Noptii Cercetatorilor, muzeul va avea un program special de vizitare vineri, 27 septembrie 2019, fiind deschis intre orele 10:00 – 15:00 (ultimul vizitator va putea intra la ora 14:00).

Pentru o seara, Muzeul va deveni laboratorul tuturor, vor fi mese la care cercetatorii isi vor etala microscoape, colectii, planse si vor sta de vorba cu vizitatorii.

Mai jos aveti programul detaliat:

1. Savanti in bucatarie

Coordonatori: Drd. Alexandra Florina Popa, Dr. Andrei stefan, Ana Alexandra Stratan

Sa extragi ADN nu este chiar asa de complicat precum pare la prima vedere. Folosind principii stiintifice, putem utiliza pana si cele mai comune substante si ustensile din bucatarie pentru acest experiment! Asadar, in aceasta seara ne vom transforma din bucatari, in cercetatori! Vom extrage ADN din fructele destinate unei gustoase salate, utilizand substante la indemana oricui prin casa precum spirtul, sarea de masa si detergentul de vase. 

2. Bijuterii moleculare

Coordonatori: Dr. Ana-Maria Krapal, Drd. Andreea-Maria Brezeanu, Ana Grigoriu 

in aceasta seara va vom arata cum puteti avea animalul preferat intotdeauna alaturi de voi! Bazandu-ne pe principiile geneticii moleculare, vom realiza impreuna bratari cu secventa ADN a animalului favorit. Nu va speriati, nu este chiar atat de dificil! Specialistii si voluntarii muzeului va vor arata care este secretul aranjarii margelelor colorate corespunzator nucleotidelor din structura unica a ADN.

3. Fascinanta lume a detaliilor: universul microscopiei electronice

Coordonatori: Dr. Rozalia Motoc, Maxim Bilcu

Detaliile fac diferenta! Probabil ati auzit de multe ori aceasta sintagma, insa acum a venit momentul sa va convingeti de acest lucru, observand fascinanta lume a detaliilor revelate cu ajutorul microscopului electronic. Microscopia electronica de scanare (SEM) foloseste electroni pentru a vizualiza exemplarele minuscule sau suprafetele probelor. Cu ajutorul acestei tehnici, cercetatorii pot sa analizeze si sa fotografieze specimenele la rezolutie ultra-inalta, obtinand detalii spectaculoase care nu pot fi vazute cu ochiul liber si nici macar la un microscop optic.

Preparatele biologice pregatite pentru microscopul electronic dezvaluie un univers fascinant, o fata ascunsa a naturii. Diversitatea spectaculoasa a grauncioarelor de polen, a aripilor insectelor, a oualor de fluturi, a diatomeelor, precum si a altor vietuitoare minuscule sunt o incantare estetica, dar si un imbold important pentru observarea microstructurilor picioarelor si aripilor, ochilor, organelor de simt si partilor bucale. Va asteptam sa descoperiti o lume noua, o parte ascunsa a naturii, studiind lumea vie in cele mai mici detalii! 

4. Oaspeti nepoftiti la noi in casa

Coordonatori: Dr. Elena Iulia Iorgu, Dr. Oana Paula Popa 

Traim astazi inconjurati de tot ceea ce inseamna confortul civilizatiei actuale. Cu toate acestea, nu suntem singuri in casa noastra! in ciuda tehnologiei de ultima ora, a utilizarii materialelor si a substantelor chimice de ultima generatie, avem parte de un aflux constant de oaspeti nepoftiti, impreuna cu care, vrand-nevrand, impartim primitoarea noastra locuinta.

Chiar daca facem abstractie de animalele pe care le ingrijim in locuinte, fauna caselor noastre este deosebit de bogata si variata. inca din vremuri preistorice, de cand oamenii au inceput sa construiasca adaposturi, sa gateasca, sa depoziteze alimente etc., casele au devenit gazde pentru diverse vietuitoare oportuniste care s-au adaptat foarte bine la acest stil de viata. Va asteptam pe 27 septembrie la Noaptea Cercetatorilor la Muzeul Antipa, sa aflati de ce nu suntem niciodata singuri acasa. 

5. Cum sa organizezi o colectie de insecte

Coordonator: Dr. Melanya Stan

De la colectarea din natura a insectelor pana la organizarea unei colectii stiintifice de entomologie este cale lunga. Mai intai, trebuie respectate reguli de conservare corespunzatoare in teren, apoi este nevoie de tehnica si indemanare pentru ca insectele sa fie preparate si etichetate. Dar, nu este de ajuns, deoarece este nevoie de cunoasterea/identificarea materialului colectat pentru a fi ordonat stiintific, activitate care revine entomologului. Astfel, cei interesati de acest subiect vor avea ocazia sa vada etapele organizarii unei colectii de insecte, daca vor fi prezenti la Muzeul Antipa.

6. Taxidermia si colectiile de stiinte ale naturii

Coordonator: Radu Pana

Laboratorul de Restaurare – Taxidermie are un rol important in conservarea curativa si restaurarea unor bunuri de importanta stiintifica, deoarece timpul isi pune amprenta asupra unor exponate, asa cum sunt cele care au depasit de mult varsta de o suta de ani. Dar tot aici, prin tehnici speciale se obtin piese naturalizat-montate, balguri, schelete, cranii, blanuri, piei, pielicele care imbogatesc colectiile de stiintele naturii pastrate in depozite amenajate special. Puteti afla mai multe despre ce inseamna taxidermia vizitandu-ne in cadrul evenimentului Noaptea Cercetatorilor. 

7. Uite cu ce se hranesc!

Coordonator: Andreea-Catalina Draghici

Dintre coleoptere (gandaci), scarabeidele sunt cunoscute adesea sub denumirea de carabusi, ilene sau gandaci de balegar; acestea au un regim trofic foarte variat si interesant. Despre rolul lor in natura si calitatea de coprofag, polenizator, necrofag, fungivor, fitofag puteti afla daca ne vizitati in cadrul evenimentului Noaptea Cercetatorilor. 

8. serpii, ucigasi cu sange rece sau aliati nevazuti?

Coordonator: Dr. Tiberiu Sahlean

Serpii reprezinta una dintre cele mai putin cunoscute grupe de animale, acest lucru fiind datorat in parte si prejudecatilor existente in jurul lor. in acelasi timp, serpii sunt verigi foarte importante in ecosistem, fiind printre principalii consumatori ai rozatoarelor, limitand astfel transmiterea unor boli letale catre om (cum ar fi ciuma, febra hemoragica, febra tifoida); mai mult, serpii veninosi reprezinta adevarate bioreactoare al caror potential abia am inceput sa il descifram, veninul lor fiind folosit pana in prezent in medicamente pentru persoanele cu probleme cardiace si pentru tratarea durerii. Vizitatorii de la Noaptea Cercetatorilor pot afla care sunt speciile de serpi din Romania ºi unde traiesc acestea, care specii sunt veninoase si ce masuri de protectie putem folosi atunci cand ne aflam in preajma lor.

9. Povestile de succes ale unor „frumuseti” sinistre – parazitii pasarilor

Coordonatori: Dr. Costica Adam, Dr. Cristina Constantinescu, Angel Irimia

Cu certitudine ca nu ne gandim la adjective precum „dragalasi”, „frumosi”, „pufosi” sau „scumpi” atunci cand vorbim despre paraziti. si chiar daca unii (aproape toti) sunt considerati „scarbosi” si „murdari”, „rai” sau „daunatori”, cu rabdare si curiozitatea de a le afla povestile, vom descoperi ca parazitii sunt perfect creati pentru supravietuirea in conditii extreme.

Perseverenta”, „rezistenta” si „adaptabilitatea” au facut ca multe specii de paraziti sa aleaga drept gazda, pasarile. Dupa milioane de ani de evolutie, multe specii de viermi, acarieni si insecte au dezvoltat o gama extrem de variata de adaptari la traiul ca parazit, fie pe pielea si penele pasarilor, fie in interiorul corpului acestora, in toate organele. Succesul parazitilor este atat de mare, incat astazi toate speciile de pasari studiate au paraziti, iar numarul speciilor de paraziti este atat de mare, incat cercetatorii inca nu au descoperit toate speciile.

Vino sa afli cum arata acarienii si paduchii din penajul pasarilor, de ce nu sunt luati de curentii de aer in timpul zborului si cu ce se hranesc acestia pe corpul gazdei lor. Afla cum reuseste un vierme sa treaca din corpul unei pasari in corpul unui melc, apoi intr-un mormoloc, ca intr-un final sa ajunga in corpul altei pasari si de ce face el aceasta „calatorie”. Afla povestea unei berze ce avea in corp peste 700 de viermi si cum a ajuns un cormoran sa „gazduiasca” aproape 10 specii de paraziti. si poate aflam impreuna oare de ce unele pasari salbatice nu au nici un parazit, chiar daca nu le deparaziteaza nimeni.

In plus, colegii nostri din proiectul HsciRo te invita in Parcul Tineretului sa pasesti si in lumea fizicii, prin experimente si demonstratii inedite din domeniul fizicii de la nivelul nucleului si atomilor la cel al materialelor, laserilor, plasmei si radiatiei, a atmosferei, Pamantului si spatiului! Gasesti mai multe detalii despre activitatile lor pe http://noapteacercetatorilor.ro.

 

Participarea la Noaptea Cercetatorilor este gratuita!

 

Va asteptam cu drag!

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Fecioara
(23 August - 21 Septembrie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

De fiecare data cand lingi un timbru, consumi o zecime de calorie.

› vrei mai mult

Bancul zilei

De ce au oltenii soba in mijlocul camerei?
Ca sa se laude ca au incalzire centrala

› vrei mai mult