Muzeul Abandonului pentru copii si adolescenti

29 noiembrie 2023, 11:41

Tineri vizitatori MA la Piata Amzei

Muzeul Abandonului a fost distins ieri, la editia XXI a PR Award, cu Golden Award for Excellence la sectiunea Arta si Cultura. Este un premiu intr-o competitie a performerilor in comunicare si o astfel de distinctie vorbeste despre un parcurs constant in ultimii doi ani de a aduce laolalta o comunitate de oameni pentru care este esentiala necesitatea modificarii profunde a manierei in care ne oglindim, ca societate, in care ne asumam trecutul recent si in care alegem sa interactionam in viitor.

Una dintre dimensiunile principale ale Muzeului Abandonului, inca de la infiintarea sa in anul 2021, a fost cea educativa. Cum expui un subiect atat de dificil tinerei generatii? Cum gasesti puntea de comunicare cu un public nascut la jumatate de secol dupa decretul 770?

La sugestia celor mai tineri vizitatori ai nostri, care au intrebat creatorii muzeului de ce nu se preda aceasta istorie a abandonului in scoli, Muzeul Abandonului a inceput o serie de module educative cu sprijinul NEPI Rockcastle / Mega Mall si Promenada Bucuresti.

O parte au avut loc in luna august, in cadrul expozitiei din Piata Amzei 13 la Unboxing MA. Live Museum si au continuat in luna noiembrie cu un periplul in scoli, in cadrul Saptamanii Altfel. Avantajul unui muzeu digital este ca poate fi mobil si accesat de oriunde, asa ca echipa a putut povesti copiilor de clasa a 8-a si a 9-a despre tema pe care muzeul o abordeaza, oferindu-le experienta unei expozitii de realitate virtuala chiar la ei in clasa.

“Muzeul Abandonului este primul muzeu din Romania care exista exclusiv in format digital si primul muzeu care indrazneste sa abordeze intr-un mod neconventional o tema altfel dureroasa pentru oameni si societate – abandonul” – si-a inceput prezentarea in fata copiilor Iris Serban, coordonatoarea arhivei MA. „Descoperim istoria din ultimii 70 de ani prin intermediul povestilor copiilor de atunci. Copii care au trait in institutii sau copii care au trait in familii. Parintii si bunicii vostri si ai nostri.

Cand spuneti muzeu, care este primul cuvant care va vine in minte?
Cand spuneti abandon, care este primul cuvant?
Dar comunism? Ce stiti despre comunism?”

In efortul de a aduce in atentia elevilor o istorie dureroasa, Muzeul Abandonului se foloseste de tehnologie: expozitii imersive si VR, pentru a conecta generatiile tinere cu povestea copiilor abandonati din Romania. Muzeul digital devine astfel o fereastra catre trecutul tulburator al copiilor crescuti in institutii si spre lumea din spatele fenomenului abandonului. Interactivitatea devine un instrument puternic de invatare si empatie.

„A fost fantastic, am vazut in VR lucruri pe care nu credeam ca o sa le vad vreodata”, a declarat unul din elevii de clasa a 8-a din Scoala Generala nr. 133 din Bucuresti.

„A fost interesant, pentru ca, datorita ochelarilor VR, am aflat cum traiau copiii orfani”, ne-a spus la sfarsitul orei un elev de clasa a 9-a, la Colegiul Economic "Costin C. Kiritescu".

Prin diferitele activitati, discutii libere, dar mai ales prin explorarea virtuala a Caminului-Spital pentru Minori Deficienti Nerecuperabili din Sighetu Marmatiei, cu ajutorul ochelarilor VR, elevii au fost fascinati, reusind sa descopere si sa inteleaga adevaruri dureroase din trecutul tarii noastre.

„Elevii au avut prilejul de a-si stimula creativitatea, gandirea critica, reusind astfel sa-si formeze o parere cat mai complexa si veridica despre regimul ceausist, implicit fenomenul abandonului romanesc din aceasta perioada. Vastitatea si importanta acestei teme capata noi valente in cadrul unor experiente precum celor oferite adolescentilor de echipa Muzeului Abandonului, construind un demers extrem de util - si inedit - in vederea atingerii competentelor si continuturilor programelor scolare ce includ subiectul comunismului romanesc.” - Madalina Toader, istoric si profesoara de istorie

O fila insemnata din istoria comunismului romanesc este marcata de Decretul 770/1966 ale carui consecinte au marcat profund intreaga societate. Trauma sutelor de mii de copii abandonati in epoca ceausista reprezinta un subiect extrem de sensibil pentru societatea romaneasca, iar Muzeul Abandonului reuseste sa expuna naratiunea acestui fenomen in singurul mod in care aceasta istorie recenta poate fi privita si inteleasa fara a intoarce privirea.

“In lipsa intelegerii, recunoasterii si vindecarii colective, transmitem aceasta trauma generatiilor urmatoare, ea devenind o parte fundamentala din identitatea lor, desi nu i-au fost martori. Tinerii si copiii care exploreaza astazi Muzeul Abandonului nu fac parte in mod direct din naratiunea acestei suferinte produse in institutiile de protectie din Romania. Dar pentru ca nu au existat inca recunoastere, scuze si vindecare la nivelul profund al societatii, ducem aceasta poveste ascunsa cu noi, ca pe o fantoma, si o transmitem mai departe, fara sa o intelegem” spune Oana Dragulinescu, fondatoarea muzeului, intr-un episod al podcastului Pe urmele Abandonului, dedicat tinerei generatii de vizitatori.

Muzeul Abandonului a fost distins in anul 2022 la Gala Premiilor Administratiei Fondului Cultural National (AFCN) cu Premiul pentru Incluziune Sociala si Dialog Intercultural si la Gala Societatii Civile cu trei Premii I la sectiunile: Arta si Cultura, Impact social, Campanii de comunicare pe teme sociale.

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Balanta
(22 Septembrie - 22 Octombrie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

In medie, omul isi poate tine respiratia 1 minut. Recordul mondial este de 7 minute si jumatate.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Care-i culmea coincidentei?
Sa promiti ca faci cinste de ziua ta si chiar atunci sa faci febra 39C si sa nu iesi afara din casa!

› vrei mai mult