M-am apucat de fumat, de ce nu pot sa renunt la acest viciu?

3 noiembrie 2022, 09:56

M-am apucat de fumat, de ce nu pot sa renunt la acest viciu?

M-am apucat de fumat. Am facut-o, cu toate ca am auzit in repetate randuri ca este un obicei daunator, cu toate ca nu de putine ori m-a deranjat mirosul de tutun si de fum al oamenilor mari care aveau acest obicei. M-am apucat de fumat si nu pot sa renunt la acest viciu. Pentru ca, desi initial am crezut ca voi fi mai cool, chiar asta este: un viciu.

De ce m-am apucat de fumat?

Am crezut ca o sa par mai mare decat sunt. Am crezut ca o sa fiu privit cu respect si cu invidie de prieteni si colegi. Am crezut ca o sa imi dea un aer rebel. Si acum, cand am realizat ca nu e mare scofala sa fumezi, de fapt, nu mai pot scapa de acest viciu.

Credeam ca a fuma este ceva interesant. Altfel de ce o fac adultii? Credeam ca o sa ma simt mare si tare pacalindu-i pe parinti. Dar de fapt m-am pacalit doar pe mine. Pentru ca banii de buzunar au inceput sa se duca pe tigari (asta atunci cand conving pe cineva sa mi le cumpere, pentru ca la magazin nu vand tigari minorilor). Cand au aflat parintii ca fumez au reactionat altfel decat ma asteptam. Si mi-a fost rusine, chiar daca mascam asta foarte bine.

De ce e atat de greu sa te lasi de fumat?

A renunta la fumat pare simplu. Iti spui ca poti oricand sa te opresti. Iar apoi aprinzi inca o tigara. Iti spui ca o vei face de maine. Sau de luni. Sau de la 1, luna viitoare. Si acea zi nu vine niciodata. Pentru ca gasesc mereu o „scuza” sa aman momentul. Pentru ca de fapt nu pot sa renunt la acest viciu. De ce e atat de greu, pana la urma? Am citit si eu cate ceva si, daca mai sunteti si altii in situatia aceasta, poate va fi mai usor sa intelegeti ce efect are fumatul. Si daca nu ati ajuns aici, poate nu o sa va apucati de fumat. Pentru ca e al naibii de greu sa te lasi!

Sunt doua motive care fac dificila renuntarea la fumat:

• creierul se obisnuieste mai repede decat ai crede cu nicotina si efectele ei

• trebuie sa te reobisnuiesti sa nu mai fumezi.

Ce efecte are nicotina asupra creierului

Citeste oriunde vrei tu si vei ajunge la acelasi rezultat: nicotina este un drog care da dependenta! De cate ori fumezi o tigara, nicotina ajunge rapid la creier, iar acolo declanseaza reactii chimice care te fac sa te simti bine pe moment. Iti place acea senzatie si ti-e greu sa te dezobisnuiesti.

Incepi sa crezi ca nicotina te ajuta sa te simti bine (de asta multi fumeaza cand sunt nervosi), iar cand nu poti fuma sau cand incerci sa nu fumezi, devii iritabil, anxios, suparat; nu te poti concentra, nu poti dormi, simti nevoia sa fumezi si daca nu o faci ai o senzatie accentuata de disconfort. Daca reusesti sa treci peste aceasta perioada, ai mari sanse sa renunti la fumat! Daca vei aprinde o tigara promitandu-ti ca e ultima, o vei face si mai tarziu, si maine, si saptamana viitoare. Si nu vei renunta la acest viciu.

Crezi ca daca fumezi doar doua sau trei tigari pe zi nu te poti numi fumator? Gresit! Atat timp cat ai inceput sa-ti creezi obiceiuri legate de fumat, esti fumator in toata regula. Iar pentru a renunta la fumat, poate fi de ajutor sa iti schimbi tocmai acele obiceiuri.

Probabil ai vazut la parinti ca fumeaza mereu dimineata la cafea; poate ai inceput sa faci si tu la fel, cu sau fara ei de fata. Poate simti nevoia sa fumezi cand esti stresat (multi fumatori cu state vechi fac asta), dar nu scapi efectiv de stres, ci iti muti atentia de la ceea ce te streseaza (nicotina isi face efectul asupra creierului).

Am incercat sa imi creez obiceiuri noi care sa inlocuiasca momentele in care fumam. Nu reusesc mereu, insa sper sa sa o fac. Pentru ca daca altii au renuntat la fumat, eu de ce nu as putea sa o fac? Atunci voi scapa de gustul neplacut pe care il am mereu in gura, de respiratia care miroase a tutun, de mirosul de fum de pe haine si din par, de toate aceste lucruri mult mai neplacute decat a fi nefumator.

Citeste si materialele de mai jos:

Cat de daunator este fumatul pasiv pentru copii
De ce parintii mei nu se pot lasa de fumat? Cum pot sa-i ajut?
Influenta tutunului asupra sanatatii omului
Efectele unor factori nocivi asupra sanatatii omului
Fumatul ucide

Redactia clopotel.ro

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Balanta
(22 Septembrie - 22 Octombrie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

America este continentul unde sunt cele mai multe plante carnivore.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Un vanator intra intr-un magazin de profil.
-Nu va suparati, pantaloni de camuflaj aveti?
La care vanzatoarea disperata:
-AVEM!DAR NU-I GASIM!

› vrei mai mult