Lacul Natron: Misterul apei toxice din Tanzania si ce pasare s-a adaptat cel mai bine

17 februarie 2025, 11:18

Phoeniconaias minor

Lacul Natron este unul dintre cele mai fascinante si periculoase locuri de pe Pamant. Situat in nordul Tanzaniei, aproape de granita cu Kenya, acest lac alcalin se remarca prin apele sale rosiatice si prin conditiile extreme care ar face viata imposibila pentru majoritatea speciilor. Cu toate acestea, pasarea flamingo pitic (Phoeniconaias minor) a gasit aici un refugiu perfect pentru reproducere, in ciuda toxicitatii mediului.

Caracteristicile uimitoare ale Lacului Natron

Lacul Natron este un lac de tip sodic, ceea ce inseamna ca are un pH extrem de ridicat, intre 9 si 10,5, si temperaturi care pot ajunge pana la 60°C. Acest mediu este atat de ostil incat putine organisme pot supravietui aici. Datorita continutului ridicat de carbonat de sodiu si alte saruri minerale, lacul poate „mumifica” animalele care intra in contact cu apa sa. Aceasta caracteristica unica face ca malurile lacului sa fie uneori impanzite de siluete de pasari si alte creaturi pietrificate.

Un alt fenomen spectaculos este culoarea lacului. In functie de sezon si de cantitatea de alge si bacterii extremofile, apele capata nuante de rosu intens sau portocaliu. Acest efect este datorat prezentei cianobacteriilor care produc pigmenti rosii pentru a se proteja de radiatiile solare puternice.

Flamingo pitic – supravietuitorul suprem

Desi majoritatea formelor de viata evita lacul, flamingo pitic nu doar ca rezista in acest mediu ostil, dar chiar il foloseste pentru a-si proteja cuiburile. Aceasta pasare magnifica este cea mai mica specie de flamingo si se bazeaza pe lacurile alcaline pentru supravietuire. Cuibaritul are loc pe insulele de sare si noroi care se formeaza in timpul sezonului uscat, ferindu-le ouale de pradatori.

Flamingo pitic s-a adaptat perfect acestui habitat datorita alimentatiei sale speciale. Aceste pasari consuma cianobacterii bogate in carotenoizi, care le confera penajului acea nuanta roz inconfundabila. De asemenea, pielea lor groasa si picioarele acoperite cu solzi le protejeaza de efectele corozive ale apei.

Curiozitati fascinante despre Lacul Natron si imprejurimile sale

Un peisaj extraterestru – Datorita aspectului sau neobisnuit si al conditiilor extreme, Lacul Natron este adesea comparat cu peisajele martiene. NASA chiar a folosit aceasta zona pentru a studia conditiile ce pot exista pe alte planete.

Refugiul a 75% din populatia mondiala de flamingo pitic – Acest lac este esential pentru supravietuirea speciei, deoarece ofera o zona de cuibarit aproape inaccesibila pradatorilor.

Efect de oglinda – Datorita compozitiei sarii si mineralelor din apa, lacul reflecta peisajul in mod spectaculos, creand iluzia unui taram de vis.

Riscul de evaporare – Exista temeri ca, din cauza schimbarilor climatice si a unor proiecte de dezvoltare, lacul ar putea sa sece, punand in pericol habitatul flamingo pitic.

Un lac care „pietrifica” vietuitoarele – Desi nu transforma instantaneu animalele in statui de piatra, compozitia lacului contribuie la conservarea corpurilor, dand impresia ca acestea au fost pietrificate.

Lacul Natron ramane una dintre cele mai misterioase si spectaculoase destinatii naturale din lume, un loc in care viata reuseste sa invinga adversitatile in moduri incredibile. Flamingo pitic este un simbol al adaptabilitatii si rezistentei, demonstrand ca frumusetea si viata pot inflori chiar si in cele mai ostile medii de pe Pamant.

Iar la sfarsit de articol, asa cum te-am obisnuit, iti lasam cateva materiale pe aceasi tema, pe care sa le parcurgi, cand timpul iti permite si daca tu crezi ca este de interes pentru tine:

De ce este o minune a naturii pasarea colibri?
Test de cultura generala: Lacurile Romaniei
Testul curiozitatilor despre pasari

Redactia clopotel.ro

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Pesti
(19 Februarie - 20 Martie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

In Anglia a existat o taxa pe ferestre, trebuia platita de cei care aveau case cu mai mult de 6 ferestre. Taxa a disparut in 1851 si a aparut o taxa de proprietate pe imobil. Multi au fost cei care si-au zidit o parte din ferestre in acea perioada!

› vrei mai mult

Bancul zilei

O doamna in varsta merge la oftalmolog.
-Doctore,peste tot vad niste pete mici,albe.
Doctorul ii pune ochelari si intreaba:
-Cum este acum?
-Acum e mai bine.Petele sunt mari si clare!

› vrei mai mult