Invitatie la vernisajul expozitiei Perspective naturale

30 noiembrie 2023, 16:14

Perspective naturale

Expozitia studentilor rezidenti la Centrul de studii vizuale in 2023

Centrul de studii vizuale va invita luni, 4 decembrie, de la ora 18:00, la vernisajul expozitiei Perspective naturale, un dialog intre tineri artisti si perceptiile lor asupra naturii care aduce impreuna lucrari ale studentilor si masteranzilor UNARTE Ioana Alecu, Alina Bobeica, Felix Grosu, Ana-Maria Ilie, Valentin Leonida, Ioana Mihailescu, Ioana Nenciu, Denisa Paun, Andreea Ursache, cu participarea studentilor Catalina Bunea, Roxana Coltea, Mirela Dache, Andreea Iordache, Lucretia Maiorescu, Antonia Marin, Rebeca Manescu, Bianca Mocanu, Mara Naghi, Marta Petrica, Mihaela Popa si Clara Toma (Ciurca). Curator: Cristian Neagoe.

„Perspectiva naturala" este un concept ambiguu, folosit de Leonardo da Vinci intr-unul din jurnalele sale, in contrast cu „perspectiva artificiala", considerata monstruoasa pentru ochiul uman. De-a lungul timpului, oamenii au incercat sa reproduca fidel ceea ce pot percepe cu privirea folosind metode stiintifice, numai ca perceptia „naturala" s-a dovedit a fi neasteptat de greu de descifrat prin modele geometrice.

Titlul expozitiei trimite, asadar, in doua directii, precum doua puncte de fuga. Una dintre ele este studiul biologiei ca morfologie infinita si ca vasta sursa de inspiratie — rezidentii CSV au acces la aparatura foto-video performanta, microscoape, terarii, insectare, colectii de plante, o vasta biblioteca cu carti de mediu si de arta, intalniri si discutii cu specialisti. A doua directie este insusi conceptul de perspectiva de-a lungul timpului si felul in care aceasta evolueaza pe masura ce intelegem lumea tot mai bine — sau mai distorsionat.

„Centrul de studii vizuale si-a deschis portile in iunie 2022 cu o rezidenta a studentilor masteranzi la sectia Grafica din cadrul UNARTE. Am continuat programul rezidential si in 2023, extinzandu-l si catre sectia de Pedagogie a aceleiasi Universitati. Intalnirile CSV au functionat pentru studenti ca o reevaluare a studiului artistic prin apropierea de morfologii naturale — fie prin intermediul microscopului, fie prin cercetarea directa a mostrelor pe care le-au colectat in plimbarile lor si le-au adus in laboratorul creatiei oferit de CSV.

UNARTE are doua directii stiintifice majore pentru cei care se specializeaza in practica artelor vizuale: perspectiva si anatomia. Ambele stiinte, mai mult sau mai putin exacte, sunt de importanta majora pentru studiul in cadrul CSV, unde punem lucrurile in context si le redam caracterul holistic. Ne intereseaza sa cunoastem lumea care ne inconjoara prin date stiintifice si observatie experimentala, prin acumularea de experienta si informatie. Am apelat astfel la statistica, ecologie, apicultura, biologie, invitand specialisti precum Eliza Cauia (Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Apicultura), Ana-Maria Prelipcean (Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Stiinte Biologice), Doru Panaitescu (fotograf de viata salbatica) care au oferit prezentari si au discutat cu studentii in cadrul rezidentei CSV", spune Catalin Rulea, artist si fondator al Centrului de studii vizuale.

Rezidentele CSV sunt deschise studentilor din toate domeniile conexe studiului vizual, de la arhitectura si biologie pana la stiinte politice si literatura sau muzica, propunandu-si sa imbogateasca experienta celor care trec pragul acestui laborator artistic prin abordari interdisciplinare, cu aplecare predilecta asupra ecologiei si studiului naturii.

Expozitia poate fi vizitata pana pe 1 februarie 2024 la Centrul de studii vizuale (str. Macelari nr. 1, Bucuresti) si incheie anul expozitional 2023 al CSV. O prima parte a proiectului a fost gazduita in august-septembrie 2022 de Muzeul National de Istorie Naturala Grigore Antipa.

Cu focus pe analiza naturii si culturii ca forme de cunoastere, CSV (Centrul de studii vizuale) este un artist-run space care isi propune sa treaca dincolo de aparente si de simpla reprezentare estetica, adancindu-se in biologie, istorie naturala, etologie si etica, ecologie si evolutie pentru a sintetiza informatia relevanta despre viu prin arta.

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Scorpion
(23 Octombrie - 21 Noiembrie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Primul premiu Oscar pentru cel mai bun actor intr-un rol principal a fost luat de Emil Jannings pentru rolurile sale in filmele The Last Command si The Way of All Flesh.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Culmea fortei

Sa strangi o bancnota de 10.000 de lei in mana pana ii iese limba lui Iorga.

› vrei mai mult