Importanta gramaticii, punctuatiei si ortografiei limbii romane

3 septembrie 2020, 17:19

Importanta gramaticii, punctuatiei si ortografiei limbii romane
Un rezultat interesant si poate neanticipat al evolutiei social media pentru marketing este o nevoie crescuta de bune abilitati de scriere. Blogurile, marketingul, buletine electronice si alte "noi media" necesita continut util si o scriere buna pentru a atrage si pastra cititorii. Elementele unei scrieri bune sunt simple: gramatica, ortografie, punctuatie si majuscule. Prin stapanirea regulilor si conventiilor, elevul va face scrisul mai usor de inteles si mai placut pentru cititori.
 

Gramatica

Gramatica explica formele si structura cuvintelor (numite morfologie) si modul in care acestea sunt aranjate in propozitii (numite sintaxa). Cu alte cuvinte, gramatica ofera regulile de utilizare comuna atat a limbii vorbite, cat si a scrisului, astfel incat sa ne putem intelege mai usor.

Elementele de baza ale gramaticii sunt cele opt parti ale vorbirii:

  • Verbele exprima actiuni, evenimente sau stari.
  • Substantivele denumesc o persoana, un animal, un loc, un lucru sau o idee abstracta.
  • Pronumele ia locul substantivelor sau al altui pronume.
  • Adjectivele modifica substantivele sau pronumele prin descrierea si identificarea lor. De obicei, un adjectiv precede substantivul sau pronumele pe care il modifica.
  • Adverbele modifica un verb, un adjectiv, un alt adverb, o fraza sau o clauza si indica maniera, timpul, locul, cauza sau gradul. Adverbe pot fi recunoscute pentru ca raspund la intrebarea cum, cand, unde si cat de mult.
  • Prepozitiile leaga substantive, pronume si expresii cu alte cuvinte dintr-o propozitie si indica de obicei o relatie de timp, spatiu sau logica.
  • Conjunctiile leaga cuvinte si fraze.
  • Interjectiile sunt adaugate la o propozitie pentru a transmite emotia si sunt de obicei urmate de un punct de exclamare.

Fiecare propozitie completa are doua parti: un subiect (cine sau ce face actiunea) si un predicat (ceea ce face subiectul). Subiectul este de cele mai multe ori un substantiv sau un pronume; predicatul este un verb. Pentru a identifica subiectul unei propozitii, gaseste verbul si intreaba cine sau ce face actiunea. Raspunsul este subiectul. Toate aceste notiuni sunt studiate si in manual romana clasa 6.

Complementele si atributele adauga informatii despre subiect si predicat si fac scrisul mai interesant si mai clar. Un singur cuvant care actioneaza ca adjectiv sau adverb poate schimba complet sensul unei fraze; doua sau mai multe cuvinte fara subiect si predicat si care actioneaza ca adjectiv sau adverb se numesc expresie; si doua sau mai multe cuvinte care actioneaza ca adjectiv sau adverb si avand un subiect si predicat formeaza o propozitie, care poate fi principala sau secundara.

Ortografie

Disponibilitatea corectorului ortografic in programele de procesare a cuvintelor reduce mult riscul de greseli de ortografie - cu exceptia omonimelor. Un omonim este un cuvant care se pronunta si este scris la fel ca altul, dar are un sens diferit. De asemenea, autocorectorul are tendinta de a adauga si cuvinte similare, caz in care este foarte posibil ca mesajul sa fie scris complet gresit sau sa nu transmita nimic, decat o insiruire de cuvinte. De aceeea este necesar ca elevul sa studieze bine ortografia Ia limba romana clasa a 6 a si ulterior.

Punctuatia

Punctuatia ajuta la transmiterea sensului precis al unei propozitii - si, de fapt, poate schimba sensul unei propozitii complet.

Iata o scurta descriere a modului in care se utilizeaza punctuatia:

  • O virgula spune cititorului sa intrerupa lectura si sa asimileze informatiile. De asemenea, virgulele sunt folosite pentru a separa elementele unei enumeratii.
  • Punct si virgula leaga propozitii independente care sunt strans legate in sens, atunci cand nu sunt legate de o conjunctie.
  • Doua puncte introduc o lista sau o enumerare. Semnul poate fi folosit si pentru a lega o idee care a fost introdusa intr-o propozitie independenta.
  • Punctuatia finala - punctul, semnul de intrebare si semnul exclamarii - denota sfarsitul unei propozitii.
  • Parantezele cuprind cuvinte care nu au legatura directa cu subiectul principal al propozitiei, dar ofera informatii importante sau pentru a oferi exemple.

Toate aceste aspecte sunt foarte importante si conteaza enorm de mult in comunicare. Motiv pentru care se recomanda ca elevul sa le invete foarte bine pentru a se descurca in orice situatie.

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Taur
(21 Aprilie - 21 Mai)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

O viespe se hraneste cu nectar, insecte, omide sau fructe pe cand o albina se hraneste cu nectar si polen.

› vrei mai mult

Bancul zilei

intrebare:ce zice un oltean cand isi da ciorapii jos
raspuns:a mai trecut un an!

› vrei mai mult