Dilemele parintilor - 61% dintre adulti se lupta sa respecte regulile pe care le stabilesc copiilor lor

3 noiembrie 2021, 13:57

Studiu - dilemele parintilor

Rezultatele unui nou
studiu Kaspersky dezvaluie ca, pentru 61% dintre parinti, este greu sa fie modele pentru copiii lor si, uneori, nu respecta regulile pe care ei insisi le stabilesc pentru cei mici. In acelasi timp, mai mult de jumatate dintre parinti (54%) incearca sa stabileasca obiceiuri si reguli digitale sanatoase pentru toti membrii familiei.

De la o varsta frageda, copiii tind sa copieze comportamentul si obiceiurile adultilor in toate domeniile vietii, inclusiv atitudinile fata de dispozitivele digitale. In plus, multi copii primesc primul dispozitiv foarte devreme – conform aceluiasi studiu - respectiv 68% dintre copii primesc dispozitive electronice inainte de varsta de noua ani. Avand in vedere acest lucru, parintii trebuie sa fie modele in utilizarea tehnologiei, daca doresc sa puna obiceiurile digitale ale copiilor pe baze sanatoase, inca din copilarie.

Rezultatele sondajului arata, de asemenea, ca parintii percep normele de comportament ca fiind diferite pentru ei si copiii lor. De exemplu, aproape jumatate (48%) dintre respondenti au recunoscut ca petrec intre trei si cinci ore pe dispozitivele digitale in fiecare zi, iar majoritatea (62%) considera ca acest timp este normal.

Cand vine vorba de copii, aproape jumatate (48%) petrec acelasi timp pe dispozitive precum parintii lor – trei pana la cinci ore pe zi. Dar, in ciuda acestui fapt, mai mult de jumatate dintre adulti (53%) ar dori sa limiteze timpul petrecut de copii – pana la doua ore.

In unele scenarii, respondentii considera ca anumite comportamente sunt acceptabile pentru ei insisi, dar nu si pentru copiii lor. De exemplu, 37% dintre adulti cred ca este normal sa distribuie fotografii cu membrii familiei pe retelele sociale, dar mai putin de un sfert (24%) dintre parinti considera ca acest lucru este acceptabil pentru copiii lor.

22% dintre respondenti considera, de asemenea, rezonabil sa respinga apeluri si sa-si inchida telefonul, astfel incat nimeni sa nu-i poata contacta. Cu toate acestea, doar 10% dintre parinti cred ca un astfel de comportament este acceptabil pentru copii.

Astazi, din ce in ce mai multi parinti incearca sa stabileasca obiceiuri digitale sanatoase, alaturi de cele legate de alimentatie si regimurile zilnice, etc. Dar nu exista o tendinta clara sau un model acceptat de comportament cu privire la modul in care trebuie sa stabileasca in mod specific acele reguli pentru practicile digitale. Rezultatele sondajului nostru arata ca majoritatea adultilor (61%) recunosc ca le este greu sa fie un model si ca uneori nu respecta regulile pe care le stabilesc pentru copiii lor. Pentru a ajuta parintii sa stabileasca practici digitale sanatoase, exista o varietate de tehnici si instrumente. Acestea pot fi inserate in jocuri sau alte activitati, iar pentru o abordare mai tehnica, sunt disponibile solutii precum aplicatiile care pot ajuta la controlul timpului petrecut in fata ecranului sau la determinarea locatiei fizice a unui copil”, spune Marina Titova, Vice-President, Consumer Product Marketing la Kaspersky.

 

Consumul digital modeleaza relatia dintre parinti si copii si, mai important, are un impact asupra dezvoltarii copilului. Cercetarile arata ca sugarii dezvolta probleme de hranire si somn, de exemplu, atunci cand parintii folosesc mediile digitale in timp ce ii ingrijesc. Acesta este un indiciu serios al unei tulburari incipiente de atasament. Copiii invata imitand. De aceea ar trebui sa va ganditi intotdeauna, concret, ce vad copiii. Parintii lor au intotdeauna smartphone-ul in mana sau chiar la masa cand mananca? Parintii dau intotdeauna un exemplu.

 

Din perspectiva terapiei de familie, alfabetizarea media in familii este un subiect foarte important. De asemenea, este important pentru copiii sa se poata dezvolta bine.

 

Cu toate acestea, trebuie sa tinem cont de faptul ca smartphone-ul a aparut in aceasta forma doar in ultimul deceniu si a devenit vital in viata noastra de zi cu zi. De aceea, adesea nu este prea usor sa controlezi modul in care il folosesti sau sa-I familiarizezi pe copii cu el. Dependenta noastra de telefoane este motivul pentru care este cu atat mai important sa clarificam acest subiect in primul rand pentru noi toti. In plus, exista si reguli de conduita testate si pentru consumul de medii digitale in familii care sunt de mare ajutor. Cel mai important lucru pentru toti parintii este sa continue sa vorbeasca cu copiii lor despre utilizarea mass-media”, comenteaza terapeutii Birgitt Hölzel si Stefan Ruzas de la cabinetul Liebling + Schatz din München.

Raportul complet este disponibil aici.

Pentru a ajuta copiii sa-si petreaca timpul pe Internet in siguranta, puteti:

  • Sa navigati si sa invatati impreuna. Vedeti unde isi petrec copiii timpul online si ganditi-va cum sa-i pastrati cel mai bine in siguranta.

  • Sa descarcati aplicatiilor de control parental si sa discutati acest subiect cu copilul dumneavoastra pentru a-i explica cum functioneaza astfel de aplicatii si de ce are nevoie de ele pentru a ramane in siguranta online.

  • Sa va implicati in activitatile online ale copiilor de la o varsta frageda, si astfel sa deveniti „mentorul” lor in acest domeniu.

Despre sondaj

In septembrie 2021, Kaspersky a contractat Sapio sa efectueze un sondaj online cu 11.000 de respondenti pentru a explora rolul obiceiurilor digitale sanatoase in familie, precum si efectul obiceiurilor parentale asupra copiilor si invers. Sondajul a implicat adulti care locuiesc cu copiii lor, cu varste cuprinse intre 7-12 ani, program zilnic full-time. Esantionul a inclus 1.000 de respondenti din Marea Britanie, Franta si Germania; si 500 din fiecare dintre urmatoarele: SUA, Turcia, Egipt, Brazilia, Columbia, Rusia, Africa de Sud, Malaezia, Singapore, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudita, Nigeria, Peru, Chile, Argentina si Mexic.

Despre Kaspersky

Kaspersky este o companie globala de securitate cibernetica fondata in 1997. Informatiile vaste despre amenintarile cibernetice si experienta in securitate IT detinute de Kaspersky se materializeaza in mod constant in solutii de securitate si servicii inovatoare pentru a proteja companiile, infrastructura critica, autoritatile guvernamentale si utilizatorii individuali din toata lumea. Portofoliul vast al companiei include protectie endpoint de top si mai multe solutii specializate de securitate si servicii, pentru a combate amenintarile digitale tot mai complexe. Peste 400 de milioane de utilizatori individuali sunt protejati de tehnologiile Kaspersky, precum si 250.000 de companii client, pe care le ajutam sa protejeze ce e mai important pentru ele. Pentru mai multe informatii, vizitati www.kaspersky.com

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Fecioara
(23 August - 21 Septembrie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Mierea, acest aliment delicios, cu parfum delicat, este preparat de catre albine. Modul de formare al mierii este, insa, destul de putin cunoscut, datorita valentelor mai putin estetice ale procesului. Ca materie prima in fabricarea mierii este folosit nectarul, care sufera o prelucrare in gusa albinei, este partial hidrolizat si imbibat cu saliva albinei. Apoi este debordat in alveole. Astfel se pregateste mierea florala.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Care este diferenta dintre o blonda si o oglinda?
O blonda se abureste mai repede

› vrei mai mult