De ce trebuie sa bem apa si de ce ne este sete

20 mai 2022, 10:06

De ce trebuie sa bem apa si de ce ne este sete

Corpul uman poate rezista mai bine de doua saptamani fara alimente, dar numai 3-4 zile fara apa. Una dintre explicatii este aceea ca circa 50-75% din masa corpului este formata din apa. Procentul de apa variaza in functie de varsta si de greutate. Apa pe care o bem sta la baza sangelui, sucurilor digestive, urinei si transpiratiei si este continuta in muschi, oase si organe. Unul dintre organele care au mare nevoie de apa pentru a functiona la capacitatea maxima este creierul.

De cata apa avem nevoie zilnic?

Deoarece organismul nu o poate stoca, avem nevoie sa bem apa zilnic pentru a compensa pierderile continue si naturale ale organismului. Cantitatea de apa de care avem nevoie depinde de dimensiunea corpului nostru, de metabolism, vreme, dar si de tipul alimentelor pe care le consumam, precum si de nivelul nostru de activitate. 

Incepand de la varsta de 6 luni, un copil are nevoie sa bea apa. Daca pana la un an ii sunt suficiente 2-3 pahare de apa pe zi, la 10 ani va avea nevoie de 5-7 pahare zinic. Deprinderea de a bea apa se formeaza de la cele mai fragede varste, iar pentru a incuraja copilul mic sa bea apa, cea mai buna metoda este sa aiba la dispozite o cana anticurgere, cu tetina sau pai. Acesta va invata foarte repede sa o utilizeze, va putea bea singur din ea, fara sa ceara sau sa fie necesar ajutorul si, in plus, fara riscul de a o varsa, pentru ca din aceste cani se poate bea in perfecta siguranta.

Astfel de recipiente pot fi usor purtate la plimbare sau in parc, sunt reincarcabile, deci nu produc deseuri, iar posibilitatea de a utiliza paie si tetine moi este pe placul copiilor.

De ce ne este sau nu sete?

Organismul isi regleaza singur necesarul de apa. Atunci cand alimentatia este una bogata in alimente care au apa, asa cum sunt fructele proaspete (care toate contin cel putin 80% apa), legumele sau supele, ciorbele, laptele si asa mai departe, necesarul de apa scade. Cand ne miscam foarte mult, cand este cald sau frig sau atunci cand consumam predominant alimente solide, dulci sau sarate, necesarul de apa creste. In primul caz, senzatia de sete nu apare, in al doilea, da.

De ce este apa atat de importanta?

Apa este principala sursa de hidratare. Toate functiile organismului sunt activate corect daca bem suficienta apa, in fiecare zi. Apa ajuta la digestie, previne constipatia, mentine o temperatura constanta in organism si atunci cand este cald, dar si cand temperaturile sunt scazute. Nu in ultimul rand, apa contribuie esential la imunitate, la cresterea si regenerarea organismului, lubrifiaza articulatiile si protejeaza tesuturile.

Cum stii ca ai baut suficienta apa?

Daca bei suficienta apa nu-ti va fi sete sau senzatia va trece imediat ce ai baut un pahar cu apa.

Nu doar senzatia de sete este cea care iti spune ca nu ai baut suficienta apa, ci gura uscata, o urina foarte inchisa la culoare, oboseala si incapacitatea de a memora sau invata. Este bine de stiut ca organismul se poate deshidrata foarte repede daca faci multa miscare sau daca este foarte cald.

Deshidratarea incetineste metabolismul si face ca toate functiile sa fie afectate, acesta fiind unul dintre motivele pentru care apare senzatia de oboseala si slabiciune, uneori asociata si cu dureri de cap, schimbari de dispozitie si scaderea capacitatii de concentrare, buze si cai nazale uscate.

Unul dintre organele cele mai afectate ca urmare a unui aport insuficient de apa este creierul, dar nu numai. Sistemul imunitar, toate mecanismele legate de termoreglare, dar si procesele digestive si cele renale au de suferit ca urmare a deficitului de lichide.

Una dintre regulile esentiale spune ca trebuie sa bem apa inainte de a ne fi sete, pentru ca senzatia de sete este primul semn al deshidratarii. Din fericire, deficitul de lichide poate fi repede recuperat band apa, acesta fiind cel mai bun, accesibil si sanatos mod de hidratare.

 

Sursa foto: Shutterstock.com

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Berbec
(21 Martie - 20 Aprilie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Dintii ascutiti ai liliacului vampir actioneaza ca niste ace in pielea victimei.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Se plimba doi gindaci. Unul se misca tremurator. Celalalt spune:
- Asta ce e? Breakdance?
- Nu, diclofos.

› vrei mai mult