De ce ochii oamenilor au culori diferite?

8 iulie 2022, 09:54

De ce ochii oamenilor au culori diferite?

Ochii verzi niciodata sa nu-i crezi. Ochii caprui fura inima oricui. Ochii albastri... cine nu se pierde in doi ochi albastri. Dar de ce au ochii oamenilor culori diferite? De ce unii au uneori ochi caprui si alteori, daca te uiti atent, capata o nuanta de verde? Si cum se face ca sunt persoane care au chiar ochi de culori diferite?

Daca ai si tu aceste curiozitati, hai sa vedem impreuna care sunt explicatiile.

Culoarea ochilor este determinata de pigmentare

Irisul, aflat in spatele corneei (stratul exterior al ochiului), este format, la randul lui, din mai multe straturi. Primele doua contin celule care produc pigment si care poarta numele de melanocite. Toti oamenii au cam acelasi numar de melanocite, dar cantitatea de pigment (melanina) este determinata de genele fiecaruia. Melanina este acelasi pigment care determina culoarea pielii si cu cat producem mai mult, cu atat culoarea este mai inchisa.

O persoana cu pielea mai inchisa va avea, in general, ochi caprui sau chiar negri. Oamenii cu pielea mai deschisa produc mai putina melanina, ceea ce se vede si in ochii lor: acolo lumina trece de stratul anterior al irisului si interactioneaza cu celulele din „adancime”, iar culoarea reflectata este una albastruie.

De ce au unii oameni ochii in doua culori

Exista si persoane in ai caror ochi melanina este neuniform distribuita, iar atunci vorbim despre heterocromie. Uita-te la ochii Milei Kunis sau ai lui Christopher Walken pentru a intelege despre ce vorbim. Heterocromia este de cele mai multe ori genetica, dar poate fi cauzata si de o leziune a ochiului.

Heterocromia poate fi completa (fiecare ochi are o culoare diferita, cum ar fi unul caprui, unul albastru), centrala (ochii par ca sunt multicolori, cum ar fi un iris albastru cu un inel maro) sau sectoriala (irisul are o pata de culoare diferita, cum ar fi un ochi albastru cu o „picatura” de maro).

De ce uneori culoarea ochilor este schimbatoare

De multe ori copiii se nasc cu ochi albastri, dar in timp aceasta se schimba. Acest fenomen se explica prin faptul ca nivelul de melanina este schimbator in primele luni de viata, pana in jurul varstei de un an.

Schimbarea permanenta a culorii ochilor este un fenomen destul de rar, dar il puteti observa uneori temporar. Asta se datoreaza dilatari sau micsorarii pupilei in functie de intensitatea luminii, care face ca celulele pigmentare sa se uneasca sau sa se departeze.

Sunt si modificari hormonale care pot provoca o usoara inchidere a culorii ochilor, in timpul pubertatii sau al sarcinii.

Si animalele pot avea ochii in doua culori

Interesant de stiut este ca nu doar oamenii pot pot avea ochii in doua culori, dar si animalele pot avea avea ochii in doua culori.

husky heterocromie

Iti recomandam sa parcurgi testele despre ochi de mai jos:

Ce stii despre ochiul uman?
Ce spune culoarea ochilor tai despre tine?
Ce spune culoare ochilor despre tine?
Ce creatura magica ascund ochii tai?
Cu ce ochi vezi dragostea?

Redactia clopotel.ro

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Sagetator
(22 Noiembrie - 20 Decembrie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Big Ben este numele clopotului.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Lupu' cat e ziua de lunga se invarte beat prin padure. Iepurasul in trecere ii zice:
- Ma, lupule, mai lasa-te de baut si strica si tu banii pe altceva!
Insa lupu' nu prea pare interesat. Peste o luna iepurasul iarasi il ia la rost:
- Ma, lupule, nu vezi ca esti sarac lipit pamantului, mai strica si tu banii pe ceva
mai util.
Peste cateva zile apare lupul intr-o limuzina, clasa intai. Iepurasul surprins:
- Ma, lupule, da' de unde-ai avut bani de asa o masina?
- Am vandut si eu sticlele returnabile.

› vrei mai mult