De ce este necesara cunoasterea codului in secolul XXI?

2 iunie 2022, 15:39

programare

Pentru orice job platit decent în prezent, una dintre conditii este cunoasterea lucrului pe calculator. Însa, este foarte probabil ca, în viitorul apropiat, cunoasterea codarii sa fie o conditie suplimentara.

Programare - abilitate valoroasa, dar si un instrument puternic cu numeroase beneficii

De fapt, programarea nu este doar baza tehnologiei din prezent, ci si a celei din viitor. De aici, si cunoasterea sa este un fel de necesitate pentru generatiile care traiesc si lucreaza în secolul XXI.

Datorita lui, ei devin:

  • inovatori mai buni,
  • lucratori mai productivi si
  • se descurca mult mai bine în activitatile STEM, care reprezinta una dintre cele mai mari ramuri din zilele noastre.


Mai simplu, programarea este un instrument foarte puternic, care asigura celor care îl detin succesul într-un mediu digital diversificat. Exact asa este si mediul de afaceri zilnic din secolul XXI.

Programarea este un drum sigur catre o cariera bine platita

Prin urmare, toti cei care doresc o cariera bine platita vor dori sa învete programare. Acest lucru arata si analiza ofertei de joburi realizata de catre compania Burning Glass:

  • Din 26 de milioane de anunturi, în jur de jumatate din joburile care se platesc cu peste 50.000 euro pe an fac parte din joburile care cer de la candidat macar cunoasterea codarii.

  • De fapt, joburile care solicita programare se platesc în medie cu aproximativ 20.000 euro mai mult anual decât joburile care nu solicita programare.

  • Mai mult, joburile care se refera la programare se clasifica printre 10 cele mai bine platite.

  • De asemenea, oferta de joburi care includ programarea este mult mai mare decât cererea. În total, în jur de 35,7% dintre absolventii cu diploma au cunostinte si abilitati pentru joburi de programare, iar locurile dispoibile din acest domeniu reprezinta aproximativ 64,3%.

  • În final, industria IT face parte din cel mai rezistent sector. Trendurile, joburile si pozitiile se schimba, dispar si apar altele complet noi, însa programarea se adapteaza tuturor modificarilor de acest tip, deoarece este necesara pentru functionarea mediului digital din secolul XXI. De aceea, este unul dintre cele mai sigure joburi în viitorul imprevizibil. 

De aici si ideea ca învatarea programarii este unul dintre drumurile catre o cariera de succes si bine platita.

Programarea a schimbat lumea radical

„Software is eating the world” este citatul cunoscutului investitor Marc Andreessen, care si-a investit banii, printre altele, în Facebook, Twitter si Skype. El a vrut sa prezinte într-un mod plastic faptul ca programarea a schimbat modul în care traim, lucram si ne facem activitatile zilnice. Gânditi-va doar, tot mai multe cumparaturi le faceti online, comandati taxi prin aplicatie, iar toate acestea se pot realiza datorita programarii. 

De aici, pentru a avea succes într-o astfel de lume care devine tot mai digitalizata, individul trebuie sa învete macar bazele programarii. Acesta este si motivul pentru care codarea este declarata un nou tip de alfabetizare si începe sa se învete în scoli înca din clasele primare.

Mai mult, puterea sa nu este limitata doar la sectorul digital. De fapt, cercetatorii au stabilit ca învatarea programarii îmbunatateste concentrarea, rezistenta, abilitatile de problem solving si spiritul de echipa. Tocmai acestea sunt cele mai cautate calitati la concursul pentru un job în cele mai dezvoltate economii din secolul XXI.

De aceea, în secolul XXI, fiecare ar trebui sa cunoasca macar bazele programarii pentru a avea o viata profesionala si personala de succes.

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Pesti
(19 Februarie - 20 Martie)


Ai posibilitatea sa te implici in noi activitati, care ti-ar putea aduce satisfactii. Ai multe idei si planuri, dar cel mai bine ar fi sa astepti momentul potrivit pentru a le pune in practica.

› vrei zodia ta

Cultura generala

Albinele nu au urechi dar au in schimb simtul olfactiv deosebit de dezvoltat - ele miros prin receptorii de pe antene.

› vrei mai mult

Bancul zilei

E bine sa ai amnezie. Nu te doare nimic si in fiecare zi afli numai lucruri noi.

› vrei mai mult